KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, “Future Of Technology” webinar serisinin ilki olan “Bulut Bilişim Teknolojileri” toplantısına katıldı. Çevrim içi toplantıda “Buluta Taşınan Ekonomiye Uyum Sağlarken, Fırsatlar, Riskler ve Rekabet” panelinde konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, “İnanıyorum ki, Türkiye’nin yakalamış olduğu genç nüfus yoğunluğu bu teknoloji kullanımını yerli üretim ile yapabilecek. Yani KOBİ’lerimiz teknolojinin üretimi ve tabana yayılması süreçlerinde dışarıya bağımlı olamayacak.” dedi.
Deloitte Türkiye Ortağı / Teknoloji Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Metin Aslantaş’ın moderatörülüğündeki toplantıda konuşan Kurt, özetle şunları kaydetti:
Tercih ve Gereklilik
KOSGEB olarak Türkiye’de KOBİ’lerimizin gelişmesi, kapasitelerinin arttırılması için uzun yıllardır çok kıymetli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar içerisinde dijitalleşme, teknolojinin yaygın olarak kullanımı çok önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de KOBİ’lerimizin genel yapısı itibariyle dijitalleşme, dijital dönüşüm iki boyutuyla ele almak gerekiyor. Tercih boyutu ve gereklilik boyutu ile ele alınabilir.
KOBİ’ler Teknolojiye Daha Hızlı Adapte Oluyor
Teknolojiyi KOBİ’lerimiz kullanma noktasında büyük işletmelere göre daha hızlı adapte olabiliyorlar. Yani büyük firmalardan daha kompakt, daha esnek oldukları için çok hızlı bir şekilde hem yazılımlarını hem sistemleri hem de veri ile ilgili kararlarını daha kolay verme şansları var. Ancak burada yaygınlık bu sefer karşımıza çıkıyor. Ne kadar yaygın bir şekilde KOBİ’ler teknolojiyi kullanıyorlar.
Daha Fazla Mesafe Almamız Gerekiyor
Temel eksikliklerimizden bir tanesi de yaygın kullanımlar noktasında farkındalığının artırılması. Bu konuda avantajlı bölgelerimiz var, dezavantajlı bölgelerimiz var. Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki KOBİ’lerin dijitalleşme katsayıları, dijitalleşmeye olan yatkınlıkları daha üst düzeyde. Teknoloji alt yapımızın olmasına rağmen kullanıma baktığımızda çok daha fazla mesafe almamız gerektiğini düşünüyorum.
Orta Ölçekli Firmalar Ön Plana Çıkıyor
Özellikle orta ölçekli firmalarımız teknoloji bakımından dünyadaki diğer rakipleriyle bulundukları rekabetin içerisinde ön plana çıkıyor. Çünkü farklı avantaj pozisyonları var. Türkiye’nin daha hızlı bir ulaşım ağının olması gibi çok farklı avantajlarla beraber teknolojiyi iyi kullanır hale geldiler.
Dijital Olgunluk Seviyesi
KOSGEB olarak KOBİ’lerimizin dijitalleşmeleri konusunda yol haritalarını çıkartmak üzere dijital olgunluk seviyelerini ölçmek istiyoruz. Bu alanda yeterli insan kaynağını bulmak gerçekten çok zor. Burada böyle bir eksiğimiz olduğunu görüyorum. Bu konuda KOSGEB olarak daha önce dijitalleşme ile ilgili KOBİGEL çağrıları yaptık. Bu çağrılar iki başlıkta gerçekleşmişti. Birincisi uygulayıcılar içindi diğeri ise yazılımcı ve sistemin alt yapısını oluşturucuları içindi.
Bulut Teknolojilerine Talep
KOBİGEL projeleri sonucunda gelen talepler özellikle bulut teknolojileri konusundaydı. Uygulamaya almış olduğumuz program sayesinde bu talepleri gördük. Bundan dolayı önümüzdeki süreçte teknoparklardaki girişimcileri ve KOBİ’lerimizi bu alanlara yönlendirmek istiyoruz.
Yetkinlik Ölçümleri
İnanıyorum ki, Türkiye’nin yakalamış olduğu genç nüfus yoğunluğu bu teknoloji kullanımını yerli üretim ile yapabilecek. Yani KOBİ’lerimiz teknolojinin üretimi ve tabana yayılması süreçlerinde dışarıya bağımlı olamayacak. Bununla ilgili güzel örneklerimiz de oluşmaya başladı. Biz KOSGEB olarak inşallah TÜBİTAK ile beraber online yapılan yetkinlik ölçümlerini biraz daha ileri aşamaya taşımayı hedefliyoruz.
Kimler Katıldı ?
Panelde, KOSGEB Başkanı Kurt’un yanı sıra Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, Progroup Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu’nun da birer konuşma yaptı.