Mali mühür, resmi işlemlerden bazılarını dijital ortamda gerçekleştirmek için kullanılırken kaşe ve ıslak imza yerine geçmektedir. Bu işlemlerin dijital ortamlarda gerçekleştiriliyor olması, KOBİ sahiplerinin devlet dairelerinde vakit kaybetmemelerini sağlıyor. Bu yazımızda mali mühür nedir, başvuru ve kurulumu nasıl yapılır, ücreti ne kadardır gibi soruların cevaplarını ele alacağız.
İçindekiler
Mali Mühür Sertifikası Nedir ?
Mali mührün iki tür sertifikası vardır: Donanım güvenlik modülüne sertifika (HSM) ve akıllı kart sertifika. Kullanım şekline ve sıklığına bağlı olarak başvuru aşamasında bu iki kart türünden biri seçilebilmektedir.
Mali mühür akıllı kart sertifikasının üretimi ilgili kurum tarafından gerçekleştirilirken başvuru sahibine ulaştırılmaktadır. Mali mührün kullanılmasına olanak sağlayan akıllı kart, USB cihazının görünümüne benzerdir. Daha uygun maliyete sahip olmakla birlikte üretim ve ulaştırma süreci daha kısadır.
Mali mühür HSM cihazı ise akıllı karta kıyasla daha maliyetlidir ve ulaştırma süreci daha uzun sürmektedir. Bu nedenle HSM cihazını daha çok geniş ölçekli şirketler tercih etmektedir. Mali mühür imzasının birden fazla kişinin farklı bilgisayarlar kullanarak yapacağı durumlar HSM cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. HSM sertifikasının bir diğer önemli özelliği ise dakikada 120’yi aşkın e-fatura kesebilmesidir.
Mali Mühür Nasıl Alınır ?
Mali mühürden yararlanabilmek için öncelikle başvuruların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Mali mühür başvurusu, TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. İnternet sitesinde karşınıza çıkacak olan formu doldurduktan sonra belirtilen ücreti başvurunun son aşamasında Kamu SM Borç Sorgulama ve Ödeme Ekranı üzerinden ödeyebilirsiniz. Mali mühür başvurusunun sonucu ise Kamu SM Online İşlemler sayfasından görüntülenebilmektedir.
Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir ?
E-İmza, gerçek kişiler; mali mühür ise tüzel ile gerçek kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Mali mühür e-defter ve e-irsaliye gibi mali belgelerin kaşelenmesinde kullanılır. Bu özelliğinden dolayı mali mühür aynı zamanda elektronik kaşe olarak da adlandırılmaktadır. E-imza ise sadece imzayı atan kişiyi temsil etmektedir.
Mali Mühür Sertifikası Ücreti Nedir ?
Mali mühür sertifikası, 3 yıl boyunca geçerlidir. Üç yılın tamamlanmasının ardından aynı başvuru sürecinin tekrarlanarak mali mührün yenilenmesi gerekmektedir. Mali mühür ücreti ise sertifikanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca HSM cihazı ile akıllı kart arasında ücret farkı bulunmaktadır.
- 2022 yılında tüzel kişilerden talep edilen mali mühür akıllı kart sertifikası ücreti 395 TL’dir.
- 2022 yılında tüzel kişilerden talep edilen mali mühür HSM sertifikası ücreti 1215 TL’dir.
Mali Mühür Sertifikası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mali mühür başvuru süreci ve sonrasında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Mali mühür sertifikası, başvuruyu gerçekleştiren şirket yetkilisi veya şirket yetkilisinin tam vekalet verdiği kişi teslim alabilmektedir.
- Unvan değişikliği ya da vergi kimlik numarası değişikliği olduğunda yeniden mali mühür başvurusunda bulunulmalıdır.
- Mali mühür sertifikalarının içine yüklendiği akıllı kartların kaybolması durumunda iptal talebinde bulunulmalıdır.