KOBİ’ler için zamanında tahsilat yapmak, işletmenin sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir. Satış işleminden sonra belirlenen zamanda tahsilat gerçekleşmediğinde nakit akışı olumsuz yönde etkilenir ve işletmenin gelecek planlamalarının kısa dönemli revize edilmesi gerekebilir. Tahsilatın gecikmesi aynı zamanda ödemelerin gecikmesine de yol açar. Bu sürecin sonucunda KOBİ’ler birtakım ödemelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşayabilmekte ve doğal olarak iflasa kadar gidebilen çeşitli sonuçlar doğabilmektedir.
Peki KOBİ’ler müşteri ilişkilerini zedelemeden tahsilat sorunlarını nasıl çözebilir? Bu yazımızda KOBİ’lerin karşısına sıkça çıkan tahsilat sorunu hakkında bilgiler vereceğiz.
KOBİ’ler Öncelikle Tahsilat Sorununun Kaynağını Tespit Etmelidir
KOBİ’ler tahsilat sisteminde yaşanan ödeme aksaklıkları ile ilgili sıkıntıları çözme yollarına başvurmadan önce sorunların kaynağını tespit etmelilerdir. Çünkü bazı kaynaklar KOBİ’lerden kaynaklanıyor olabilir. Karşınıza çıkabilecek tahsilat sorunlarını engellemek için aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz:
- Fatura kesimi sırasında hata yapılmamalıdır.
- Fatura kesimi sırasında tahsilat ve ödeme tarihi mutlaka belirtilmelidir.
- Müşteriler ile yapılan görüşmeler sözleşmeye dökülmeli ve sözleşmelerde ödeme koşulları net bir şekilde belirlenmelidir.
- Ödemelerin tahsilat vadesi uzun süreli olmamalıdır.
- Tahsilatların takibi sıkı bir şekilde takip edilmelidir.
KOBİ’ler ilk olarak yukarıdaki maddeleri gözden geçirmeli ve varsa aksaklıkları çözerek tahsilat sürecinde iyileştirmeler yapmalıdır. KOBİ’ler böylelikle üstüne düşen görevlerini eksiksiz yerine getirmiş olacaktır.
KOBİ’ler Tahsilat Sürecini Kolaylaştırmak için Neler Yapabilir?
KOBİ’ler tahsilat sürecinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdikten sonra farklı yöntemlere başvurabilmektedir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
KOBİ’ler için E-Tahsilat Sistemi
Dijital dünyanın bir parçası olan e-tahsilat sistemi, kullanıcılarına büyük avantajlar sunmaktadır. Peki e-tahsilat nedir? “Online Tahsilat” olarak da adlandırılan e-Tahsilat, KOBİ’lerin müşterilerinden veya bayilerinden alacaklarını; banka kartı, sanal kart veya kredi kartı gibi ödeme araçlarını kullanarak tahsil etmesini sağlayan dijital bir araçtır.
E-Tahsilat sistemi KOBİ’lere oldukça güvenli ve hızlı bir ödeme çözümü sunmaktadır. Ayrıca tahsilatların takip edilmesine olanak sağladığından ödemelerin gecikmesini ve herhangi bir nedenle aksamasının önüne geçmektedir. Bu sistem sayesinde her yerden ödeme alınabilmektedir. Üyeler, bayiler ya da müşteriler, e-Tahsilat sisteminde işletmeniz için özel olarak oluşturulmuş sayfaya ulaşarak ip kart bilgilerini girdikten sonra ödemeleri gerçekleştirebilmektedir.
Sektör içerisinde e-Tahsilat hizmeti veren pek çok firma bulunmaktadır. KOBİ’ler bu firmalardan birine kayıt olduktan sonra işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Firma tercihi sırasında sunulan şartlara ve komisyon oranlarına dikkat edilmelidir. Tercih edilen firma işletmenizin kullanımı için Sanal POS tanımlamaktadır.
E-Tahsilat sisteminin KOBİ’lere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Tahsilat sorunları çözüme kavuşturulur.
- Ödemeler garanti altına alınır ve aynı zamanda tahsilatlar hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilir.
- Zamandan tasarruf edilir.
- Neredeyse tüm kredi kartlarından ister tek çekim ister taksitle ödeme gerçekleştirilebilir.
- Senet ve çek gibi geleneksel yöntemlerin tahsilatında sorun yaşanma ihtimali varken e-tahsilat sisteminde yoktur.
- Mobil uygulamaları sayesinde 7 gün 24 saat boyunca konum fark etmeksizin ödeme gerçekleştirilebilmektedir.
- Nakit akışı kontrol altına alınır ve ödemeler kontrol edilebilir.
- Vadesi geçmiş veya ileri tarihli alacaklar kolay şekilde takip edilebilir.
- Vadeler yaklaştığında müşteriler SMS veya e-posta yolu ile bilgilendirilir.
- Hata sayısı minimum seviyeye iner.
KOBİ’ler Tahsilat İşlemi için Sorumlu Kişiler Belirleyebilir
KOBİ’ler kendileri için çok önemli olan tahsilat işleminin eksiksiz ve zamanında gerçekleştirilebilmesi için bu süreçte sorumlu ve tecrübeli olan kişilerden yararlanabilmektedir. Bu kişiler, KOBİ’leri müşterileri karşısında temsil etmektedir. Tahsilat süreci sırasında müşteriler ile doğru ve sağlıklı bir iletişim kurulduğunda ödemelerin zamanında ve tam alınma ihtimali artmaktadır.