KOBİ destek programı kapsamında açıklanan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası ile işletmeler, alacaklarını tahmin edemediklerinde bunun önemli bir kısmını karşılayabilecektir. Peki Devlet Destekli Alacak Sigortası nedir, kimler faydalanabiliyor ve hangi durumları kapsıyor? KOBİ’lere destek sağlanan bu sigorta türü hakkında öğrenmek istediğiniz tüm detayları yazımızda paylaşıyoruz.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Nedir?
Ticari alacak sigortası, işletmelerin ticari alacakları güvence altına aldıkları ve nakit akışının bozulmadan korunmasını sağladıkları bir sistemdir. Devlet destekli ticari alacak sigortası ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe alınan yeni bir sigorta türüdür. İşletmelerin yapmış oldukları teminatsız vadeyi satışlardan doğan borçların ödenmeme riski, bu sigorta türü ile teminat altına alınmaktadır.
Ticari alacak sigortası, vadeli satışın gerçekleştirildiği alıcının tasfiye, konkordato, iflas veya hukuki durumlar sonucunda zamanında ödeyememesini teminat altına almaktadır. Bir başka ifadeyle KOBİ’ler, bu sigorta sayesinde alacaklarını garanti altına almaktadır. Alacaklarını tahsil edememe durumuyla karşılaşan KOBİ’ler, bu sigorta sayesinde alacakları olan miktarın önemli bir bölümü devlet destekli sigorta havuzunda karşılayabilmektedir.
Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi Neleri Kapsamaktadır?
KOBİ destek paketlerinden olan devlet destekli alacak sigortası sistemi şu durumları kapsamaktadır:
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir havuz oluşturulacak ve böylelikle KOBİ’lerin alacakları garanti kapsamında tutulacak.
- İşletmelerin vadesi gelmiş alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, miktarın önemli bir kısmı bu havuzdan karşılanacak.
- Teminat sunulmadan önce KOBİ’ler risk değerlendirmesi yapılacak.
- KOBİ’ler alacaklarının tamamını veya bir kısmını herhangi bir durum sebebiyle alamadıklarında sigorta sistemi devreye girecek ve miktarın büyük bir kısmı bu havuza aktarılacak.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi Kimleri Kapsamaktadır?
2019 yılında yürürlüğe giren KOBİ destek paketine göre yıllık cirosu 25.000.000 TL’nin altında olan KOBİ’ler yararlanabilecek. Bu sistem mikro ve küçük işletmeleri kapsarken orta büyüklükteki işletmelerin sisteme dahil edilmesi için de çalışmalar sürmektedir.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın KOBİ’lere Faydaları Nelerdir?
Bu sigorta kapsamında KOBİ’lere sağlanacak olan faydalar şu şekildedir:
- Halk Sigortası AŞ tarafından gerçekleştirilecek olan sigorta işlemlerinde farklı sigorta şirketlerinden de işlem yapılabilecek.
- Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, ihtiyaç duyulan işlem altyapısını sağlayacak.
- Poliçe satışları, sisteme dahil olan sigorta şirketleri aracılığıyla yürütülecek.
- KOBİ’ler, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin oluşturduğu skorlama sistemi ile teminat ve primler hakkında bilgilere ulaşabilecek.
- Oluşturulan sistem sayesinde 120, 180 ya da 360 gün vadeli satışlarda teminat sağlanabilecek.
- Primlerin taksitler halinde ödenmesine olanak sağlanacak ancak peşin ödemelerde %10 indirim sağlanacak.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurulacak sistem ile ilgili talimat ve mevzuatları düzenleyecek.
KOBİ’ler Hangi Satışları Teminat Altına Alabilir?
Aşağıdaki satışlar devlet destekli ticari alacak sigortası ile teminat altına alınabilecek:
- Vadeli faturaların senet, çek, açık hesap karşılığı satışları
- Türkiye’deki kamu iktisadi kuruluşları, dernekler, vakıflar, belediyeler, borsa ve odalar, kamu kurum ve kuruşları haricindeki satışlar
- Banka teminatı altında olmayan banka veya kredi kartlı satışlar
- Tüzel kişilere ve şahıs şirketine yapılan satışlar
KOBİ’ler Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ni Neden Tercih Etmelidir?
KOBİ destek paketi kapsamında sunulan devlet destekli ticari alacak sigortası sistemi, işletmeler için birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- KOBİ’ler müşterilerini analiz edebilir, finansal durumlarını izleyebilir ve işletmelerinin risk yönetimi değerlendirebilir.
- Her işletme bilançosundaki aktif kalitesi yükseltme fırsatı yakalar, bankalar nezdinde kredibilitesini artırır.
- KOBİ’ler için yeni satış kapıları açılır ve büyümek için yeni adımlara olanak sağlar.
- Pratik, hızlı ve kolay sistemi ile zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
- Sigorta süresi boyunca borçlar kesinti olmadan tahsil edildiğinden işletmeler büyümelerine hız kesmeden devam edebilir.
- Oluşturulan sistem sayesinde KOBİ’ler aynı gün içinde gerçekleştirilen kredi limiti tahsisi ile ticaretlerini kesintisiz şekilde devam ettirebilir.
KOBİ’ler Prim Hesaplamasını Nasıl Yapabilir?
KOBİ’ler prim hesaplaması için aşağıdaki tablodan yararlanabilirler: