Marka, her işletmenin diğer işletmelerden ayırt edilmesini sağlayan en önemli unsurdur. İsim, sembol, şekil, tasarım ve logo gibi belirleyici öğelere sahip olduğundan işletmelerinde kimliğini oluşturmaktadır. KOBİ’ler varlıklarını korumak, faaliyetlerini sürdürmek ve rakiplerinden sıyrılmak için marka tesciline önem vermelidir. Bu yazımızda “Marka tescili nedir? Marka tescil belgesi nasıl alınır? Marka tescil başvurusu nereye yapılır?” gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.
İçindekiler
Marka tescili nedir?
Marka tescili, bir markanın kendi işaret ya da kelime grubu ile ayırt edilebilirliğini yasal olarak korumasıdır. Marka tescil belgesine sahip olmak, firmanın sınai ve fikri hakların korunmasını sağlamaktadır. Böylelikle hizmet, servis ya da ürüne ait satış, pazarlama ve reklam faaliyetleri sadece tescil belgesini alan marka tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Hak sahibinin dışında kişi veya kurumların kullanımı halinde ise firma sahibi gerekli yasal işlemleri başlatabilmektedir.
Marka tescil belgesi nasıl alınır?
KOBİ’ler marka tescil belgesini alabilmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun talep ettiği belgeler eksiksiz şekilde hazırlamalıdır. Teslim edilen belgelerde eksik görülür ise firmaya 2 aylık ek süre tanınmakta ve eksikliklerin giderilmesi beklenmektedir. Firma bu 2 aylık süreç içerisinde belgeleri tamamlayamaz ise başvurusu iptal edilmektedir. Belgeler tamamlanmış ise süreç için ilk adım atılır.
Marka tescil başvurusunun tüzel ya da gerçek kişi olmasına bağlı olarak talep edilen evraklar farklılık göstermektedir. Başvuru sahibi gerçek kişi ise aşağıdaki adımlar uygulanır:
- Marka tescil belgesi başvurusu, temsil ettiği hizmet ya da ürün sınıfları ile yapılmalıdır. Bu süreç çoğunlukla marka vekilleri tarafından yürütülürken kişiler marka sahibi tarafından atanmaktadır.
- Başvurunun eksiksiz şekilde tamamlanmasının ardından markanın sınıfına göre benzerlik ve şekil incelemesi yapılmaktadır.
- İncelemenin ardından Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır. Yayımlama kararı alındıktan sonraki iki aylık süreçte itiraz hakkı bulunmaktadır. Üçüncü kişiler marka yayımı hakkında bir itirazda bulunmazlarsa başvurunun tesciline 4 – 5 ayda karar verilmektedir.
- KOBİ’ler marka tescil belgesi ücreti yatırdıktan sonra ise belge işlemleri tamamlanmaktadır.
Marka tescili kaç yıl geçerlidir?
Marka tescil belgesinin alınmasının ardından ilgili firma 10 yıl boyunca koruma hakkına sahip olmaktadır. KOBİ’ler, bu süreyi uzatmak için 10 yılın dolmasını beklemek zorunda değildir. Süre bitmeden önce başvuru tekrarlanabilir ve bir 10 yıl daha uzatma kararı alınabilir.
Marka tescil belgesinin süresi dolduktan sonra 6 aylık dönemde yenilenmez ise markalar hükümsüz sayılmaktadır. Tescil belgesinin uzatılması için markanın aktif olması şartı aranmazken belge alındıktan sonraki ilk 5 yıllık dönemde kullanılmazsa iptal kararı alınmaktadır.
Marka tescil belgesi başvurusunda hangi belgeler gereklidir?
Marka tescili için Türk Patent Kurumu’na gerekli belgelerin eksiksiz şekilde iletilmesi gerekmektedir. KOBİ’lerden marka patenti için talep edilen evraklar aşağıdaki şekildedir:
- Başvuruda bulunan kişinin isim, adres ve iletişim bilgileri,
- Başvuruyu gerçek kişi gerçekleştiriyor ise T.C. kimlik numarası,
- Başvuruyu tüzel kişi gerçekleştiriyor ise vergi numarası,
- Marka başvurusunda bulunulan ismin veya işaretin logosu,
- Başvuruda bulunulacak hizmet ve mal sınıfları (sektörleri)
- Marka tescil belgesi ücretinin ödendiğine dair belge.
Marka tescil ücreti ne kadardır?
Türk Patent Kurumu’na yapılan marka tescil sürecinde başvuru sürecinin başında ve başvuru sürecinin sonunda olmak üzere iki ayrı ücret ödenmektedir. Marka tescil ücreti, korunmak istenen hizmet veya mal sayısına göre hesaplanmaktadır. 2022 yılı için sektör başına 380 TL edilirken onaylanması durumunda marka tescil ücreti için 850 TL ödenmesi gerekmektedir. Ücretin yatırılmasının ardından Türk Patent Kurumu, başvuruda bulunan kişi adına marka tescil belgesini düzenlemektedir.
Marka tescil sorgulama nasıl yapılır?
Marka tescil başvurusu yaklaşık 4 – 5 aylık sürecin sonunda tamamlanmaktadır. Firmalar bu süreçte marka tescil durumlarını sorgulayabilmektedir. Marka tescil sorgulama işlemleri için aşağıdaki adımlar uygulanmaktadır:
- Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi internet sitesine giriş yapınız.
- “Dosya Takibi” seçeneğine tıklayınız.
- Karşınıza çıkan erkanda başvuru no, evrak no, tescil no, uluslararası tescil no ve doğrulama kodunu girdikten sonra arama yapınız.
- Bu işlemler ile marka tescil sorgulamayı gerçekleştirmiş olacaksınız.