Tahvil yatırımı ve tahvil nedir konusunu sizler icin araştırdık işte detaylar, Yüksek gelir getirisi olan hisse senetleri aynı zamanda spekülatif yapılarından dolayı yüksek oranda risk de içermektedir. Tahviller, hisse senetlerine nazaran az risk içermekte olan yatırım araçlarıdır. Borç senedi mahiyetindeki tahvilleri portföyünüze katarak risklerinizi dengeleyebilir, vade bitiminde de güzel bir kar sağlayabilirsiniz. Peki, tahvil nedir ve yatırımı nasıl yapılır? sorusuna yazımızda cevap vermeye çalışalım.
Tahvil nedir?
Tahvil, ticaret ya da sermaye piyasası kanunları çerçevesinde, anonim şirketlerin kaynak yaratmak için itibari kıymetlerin eşit ve ibareleri aynı olacak şekilde çıkardıkları bir yıldan uzun vadesi olan borç senetlerine denmektedir.
Tahvil, üzerindeki kupon ya da anapara vadesi geldiği zaman borçlu şirketin bu borcu ödemesi esasına dayanmaktadır. Tahviller şirketler için ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlamak amacıyla çıkartılır. Bu amaçla devlet de tahvil çıkartabilmektedir.
Devlet tahvilleri ise devlet kurumlarınca verilmekte olan faiz sertifikalarıdır. Temerrüt riski bulunmayan hazine tahvilleri en güvenli yatırım araçları arasındadır. Hükümetler, para ihtiyacını karşılamak için tahvil çıkarabilir ve siz de bu tahvilleri alarak birikimlerinizi güvenli bir şekilde değerlendirmiş olursunuz.
Devlet tahvillerindeki faiz riski ve vadenin yanında özel şirketlerin çıkarmış olduğu menkul kıymetler, devlet tahvillerinde sembolik müşteri riskini daha geniş çaplı bünyesinde barındırmaktadır. Bundan dolayı, özel şirket tahviline yatırım yapacaksanız, çok sağlam bir finansal analiz yapmanızı tavsiye ederiz.
Tahvil yatırımı nasıl yapılır?
Yatırım portföyünüzdeki risk dengesini sağlamak amacıyla devlet, hazine veya özel şirket tahvillerine yatırım yapabilirsiniz. Peki, tahvil yatırımı nasıl yapılır? bunu anlatmaya çalışacağız.
1- Bir tahvili anlamak:
Tahvillerin nasıl işlediği ile ilgili bilginiz olduğu ve mantığını anladığınız taktirde başarılı şekilde tahvil yatırımı yapabilirsiniz.
Tahviller ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktalar;
Tahvil faiz ödemeleri daha çok her ayın 1’i ile 15’i arasında yapılır.
Tahvil değerinin itfa edildiği tarih vadesidir.
Kupon değeri, tahvilin nominal değerinin yüzdelik verimi olur. Mesela; 1000 TL nominal değere ve kupon oranı %12 olan bir tahvil yılda 120 TL faiz ödemektedir.
Tahvilin Pazar fiyatının yüzdelik verimi geçerli olan verimidir.
2- Finansal ihtiyaçları anlamak:
Portföyünüzde bulunduracağınız tahvilleri yaşınıza, risk toleransınıza ve kişisel koşullarınıza bağlı olarak bulundurmalısınız. Şayet emeklilik yakınsa ve düzenli gelire sahipseniz, rahatlıkla emeklilik sermayenizi korumanız adına portföyünüze tahvil ekleyebilirsiniz. Piyasadan endişeleriniz varsa, borsanın çökeceğiniz ya da hisse senetlerinin sürekli hareketli olması size güven telkin etmiyorsa, güvenli şekilde tahvile yatırım yapabilirsiniz.
3- Tahvil ve yatırım ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek:
Portföyünüzde tahvil bulunduracaksanız, tahviller ve yatırım hakkında ayrıntılı bilgi edinmelisiniz. Örneğin, hangi piyasada yatırım yapacaksınız, hangi yolları izleyerek başarı elde edeceğinizi bilmeli, kendinizi eksik olarak gördüğünüz noktalarda eğitmelisiniz. Bilgi edinmek amacıyla tahvil ve yatırım konularından bahseden kitaplar okumalı, internetten de bilgi edinerek ya da demo hesap kullanarak yeterliliğinizi test etmelisiniz.
4- Tahvil fiyatları ve faiz oranı arasındaki ters ilişkiyi bilmek:
Uzun vadeli faiz oranları %10 yükselirse, uzun vadeli tahvil fiyatları %10 düşer. Bunun tersi olarak uzun vadeli faiz oranları %10 düşerse, uzun vadeli tahvil fiyatları %10 yükselir. Diyelim ki; Faiz oranı %5 olduğu zaman tahvilin 1000 dolar veriyor. Bu tahvil 50 dolar senelik faiz ödemesi yapan ve %5’e eşit bir kupon değeri olurdu. Faizin %10 yükseldiğini yani %5’ten %5,5’e çıktığını düşünelim. Yeni yatırımcılar %5,5 kupon oranı üzerinden alım satım işlemi yaparlar. Kıyaslanabilir bir verim için, %5 kupon değeri bulunan eski tahvil, %10 düştüğü için satış değeri 909 dolar olur.
5- İyi bir aracı kurumla çalışmak:
Tahvil aracılığı yapanlar, genel olarak komisyon ve çeşitli bazı ödemeleri yüksek bazda tutabilirler. Bundan dolayı hem yasal hem güvenli ve ücretlerde iskonto yapan iyi bir aracı kurum bulmalısınız. Tahvillerin alımında her tahvil başına 1 – 4 dolar arasında komisyon ücreti alınabilmektedir. Bu komisyon ücretleri sizin işlem başına 8-30 dolar arasında komisyon ödemenize yol açabilir.
6- Tahvil tekliflerini bulmak:
Komisyoncuların hazırladığı tahvil listelerini belirli bazı kriterleri işleterek araştırma yapabilirsiniz. Bunun için borsa rehberleri ve tahvil kılavuzlarından faydalanabilirsiniz.
7- Tahvil değerlerini takip etmek:
Özellikle Moody’s ve S&P gibi derecelendirme kuruluşlarının tahvil değerlerini takip etmelisiniz. Bu değerler size tahvilin anaparaya göre güvenilirliğini ve faiz oranlarını ölçmenizde yardımcı olur. Tahvillerin güvenilir olup olmadığını ve ne gibi riskler içerdiğini öğrenmek ve yorumları görmek için bu kuruluşları mutlaka takip edin. Tabi sadece bu yorumlara bağlı kalarak eylem planınızı belirlemeyin.
8- Tahvilleri araştırmak:
Yatırım yapacağınız tahvilin her türlü özelliğini öğrenmelisiniz. Vadesini, faiz ödeme tarihini, kazancını, faiz kapsamını, toplam faiz ücretlerini, geriye dönük 3 yıllık geçmişini, temerrüt bilgilerini, sermaye oranını, mevcut verimini, uzun vadeli borç oranını ve vadesine göre verimini araştırıp değerlendirmelisiniz.