Limited Şirket Kuruluş Aşamaları
Kuruluş aşamalarında ilk olarak bir mali müşavir ile görüşülmelidir. Çünkü işlemlerin sizin adınıza yapılması ve takip edilmesi önemlidir. Ayrıca şirketin bu aşamasında önemli bir rol üstlenen mali müşavir, işlemlerin hızlandırılmasını da sağlayacaktır. Ayrıca girmek istediğiniz sektörle ilgili devlet destekleri, yasal işlemler ve vergilendirme aşamalarıyla ilgili de yine mali müşavirden destek alınması gerekir. Hizmet görüşmeleri, SGK ve personel işlemleri, aylık muhasebe işlemleri ve diğer işlemler için de bu aksiyonun alınması şarttır.
Limited Şirketi Kuruluşu için Gerekli Belgeler
Limited şirket nasıl kurulur konusunda ihtiyaç duyulacak belgeler;
İşyeri kira sözleşmesi
Ortakların 2’şer adet ikametgâh nüshası
Ortakların 3’er adet vesikalık resmi
Ortakların kimlik fotokopisi
Firma temsilci bilgileri
Kurulacak firmanın unvanı
Şirketin sermaye tutarı
Şirketin merkez adres bilgileri
Sermayenin pay oranları şeklindedir.
Şirket Ana Sözleşmesinin Hazırlanma Süreci
Firmanın kuruluşu için gerekli belgelerin hazırlanmasından sonra şirketin ana sözleşmesi hazırlanmalıdır. Ayrıca bu aşama, firmanın resmi olarak kurulması için önemlidir. MERSİS sisteminden şirket ana sözleşmesi girişi yapıldıktan sonra burada firmanın farklı bir ticaret siciline sahip olup olmadığına bakılmalıdır. Yani unvanın uygunluğu tespit edilmelidir. Benzer unvanlı farklı firmaların olması halinde kuruluş talebiniz, ticaret odası tarafından olumsuz yanıtlanacaktır.
Limited Şirket Kuruluşunda Banka Süreci ve Potansiyel Vergi Kimlik Numarası
MERSİS sistemine giriş yapıldıktan kuruluş bilgileri kontrol edildikten sonra aynı sistemden vergi dairesiyle ilgili bilgilere ulaşılabilir. Ayrıca potansiyel vergi kimlik numarası bilgileri de bu sistemde yer almaktadır. Şirket kurulduktan sonra şirketin resmi vergi numarası, potansiyel vergi kimlik numarasıdır. Bu sürecin de sorunsuz tamamlanmasının ardından ana sözleşme onay girişine geçilir.
2018 yılının Mart ayında yapılan bir düzenlemeyle beraber limited şirket kuruluşunda sermayenin 4’te birinin bankada bloke altına alınma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu sayede anonim şirket kuruluşunda olduğu gibi sermayeye herhangi bir bloke konulmamaktadır. Banka hesabını limited şirket nasıl kurulur aşamasından sonra açabilir ve en çok 2 yıl içinde sermaye ödemesini yapabilirsiniz.
Belgelerin Tamamlanma ve Ticaret Siciline İletilmesi Süreci
Banka ve potansiyel vergi kimlik numarası sürecinin ardından belgelerin hazırlanarak ticaret sicile iletilmesi gerekiyor. İletilmesi gereken belgeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
Yabancı ortak var ise şirketin kuruluş bildirimi
Kayıt, MERSİS ve talep numarasını gösteren belge
Dilekçe
Ortakların fotoğraflarının da bulunduğu oda kayıt beyannamesi
Eğer kuruluş vekaleten yapılmak isteniyorsa, noter onaylı kuruluş vekaleti yapılabilir. Yani kurucu ortakların imza için ticaret sicile gelmesi halinde vekalete gerek duyulmamaktadır. Ticaret sicile giderken ayrıca defter tasdik, rekabet kurumu payı, kuruluş tescil ve ilan haçları ödenmelidir.
Limited Şirket İmza Sirküleri ve Yasal Defterler
Şirketin tescil işlemlerinin ticaret sicilde tamamlanmasının ardından artık şirket resmi olarak kurulmuştur. Ayrıca tüzel bir kişilik kazanmış olacaktır. Tescilin ardından şirketin sicil tasdiknamesiyle beraber yasal muhasebe defterleri de teslim alınır. Yine bu süreçte 1 adet faaliyet belgesi alınacaktır.
Vergi Dairesinin İşe Başlama Bildirimini Verme Süreci
Muhasebecinin vekaleten yapacağı işlemlerde, vergi dairesinin işe başlama bildirimini verebilmesi için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyulacaktır;
Kira kontratı
E-tebligat formu
İşe başlama bildirimi
Sicil tasdiknamesinin aslı
Şirket tescil yazısı
İnternet vergi dairesi şifre talep formu
Firma ortaklarının ikametgâh bilgileri
Muhasebe hizmet sözleşmesi
Muhasebeci vekaleti
Şirket müdürünün imza sirküleri
Belgelerin vergi dairesine teslim edilmesinden sonra 1-3 gün arasında şirket kontrolü yapılacaktır. Bu süreçte yoklama tutanağı hazırlanacak ve şirket yetkilisinin de imzası alınacaktır.
Belediye ve Sanayi Odası İşlemleri
Limited şirket, sanayici bir kuruluş olarak açılacak ise başvuru için sanayi odasına gidilir. Bu aşamada ihtiyaç duyulan belgeler;
Ticaret sicil gazetesi
Şirket ortaklarının ikametgah belgeleri
Ticaret odası başvuru formu
Müdür imza sirküleri
Noterden tasdiklenecek ana sözleşme
Limited şirket nasıl kurulur aşamasında belediye işlemleri için de aşağıdaki işlemler yapılmalı ve ilgili belgeler hazırlanmalıdır;
Çevre temizlik vergisi yatırılmalı.
İşyeri açma ve izin ruhsatı çıkarılmalı.
Kira kontratı hazırlanmalı.
Ticaret odası kayıt sureti teslim edilmeli.
Vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi de belediyeye götürülmelidir.
Ticari Faaliyetlerin Başlama Süreci
Sıralanan bu süreçlerin ardından kurulan limited şirket artık ticari faaliyetlerine başlayabilir. Yine bu aşamada matbaalar üzerinden makbuz, irsaliye, fatura ve buna benzer resmi belgeleri hazırlatabilirsiniz. Limited şirket faaliyete başladıktan sonra birlik, oda, dernek ve benzeri sivil toplum kuruluşlarına da üye olabilir.
Limited Şirket Kurulum Maliyeti Ne Kadardır?
LTD kurulum aşamalarında birtakım ücret ve maliyetler söz konusu olacaktır. Bu ücretler, faaliyet gösterilen bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. En doğru ve güncel bilgileri muhasebecinizden almanız doğru olacaktır. Bu kapsamda noter maliyetleri için;
Ticaret defteri onayı – 150 ile 200 TL
Mali müşavir vekaleti – 120 TL
Ana sözleşme onayı – 150 TL
Kuruluş vekaleti – 80 ile 150 TL
Müdür için imza beyannamesi – 35 ile 50 TL
İmza sirküleri – Müdür başına 90 ile 150 TL arasındadır.
Toplamdaki noter maliyeti 650 TL ile 1000 TL arasında değişebilmektedir. Vergi dairesinde de firma sahiplerini bekleyen bazı masraflar olacaktır. Ayrıca ticaret odasında sicil kaydı ve faaliyet belgesi için de birtakım masrafların ödenmesi gerekir.
Limited Şirketlerde Olması Gereken Zorunlu Organlar
LTD şirketleri kuruluş itibariyle bir genel kurula sahip olmalıdır. Çünkü firma üzerinde pay sahibi olan kişiler firmanın idari, mali ve genel durumunu kurul toplantılarında görüşmektedir. Ayrıca yöneticiler de limited şirketlerde olması gereken zorunlu bir organdır. Firmanın temsil ve idare yetkisi, genel kurulun göreve getirdiği müdürdedir.
Limited Şirketlerin Dezavantajları Nelerdir?
Avantajları kadar bazı dezavantajlarıyla da gündeme gelen limited şirket nasıl kurulur sorusuyla beraber firmaların yaptığı ödemeler farklılık göstermektedir. Yani bu şirketlerin dezavantajları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
3 ayda bir geçici vergi ödemesi
3 ayda bir stopaj vergisi ödemeleri
Aylık KDV ödemeleri
Her çalışan için sigorta prim ödemeleri
Yılda 1 defa yıllık kurumlar vergisi
Yılda 1 defa meslek odası üye aidatı ödemeleri
Belediye vergileri
Yılda 1 defa defter tasdik ücreti
Aylık mali müşavir ücretleri
Müdürler için aylık 4B – SGK primi
LTD şirket kurulumunun getirdiği dezavantajlar bu şekildedir. Ayrıca kalem masrafları her şirket için farklı olurken yukarıda sıralanan ödemeler her limited şirketi için aynı özelliğe sahiptir.