Müşterilerine borç para olarak kredi kartı ve kredi hizmeti veren bankalar çoğu zaman müşterinin borcunu ödemesinde zorluk çıkarmasından dolayı parasını geri alamamaktadır. Bu nedenle bankalar kara liste adında bir sistem oluşturmuş ve bu listedeki kişilere kredi ve kredi kartı verme konusunda temkinli yaklaşmaktadırlar.
İçindekiler
Kara Liste Nedir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi kara liste bankaların borcunu ödememiş kişileri topladığı bir sistemdir diyebiliriz. Merkez bankası tarafından yürütülen kara liste, borcunu ödemeyenlerin hemen eklendiği bir sistem değildir. Bankalar borçlarınızı ödemenizde olan gecikmeleri öncelikle size ileri bir tarih belirleyerek ertelerler. Ancak eğer bu belirttiğiniz tarihte de ödemez iseniz size 90 gün (3 ay) gibi bir ek süre daha verilir. Ancak bu 3 aylık süreçte yasal takibe girmiş olursunuz. Eğer ki bu 3 ayın sonunda da borcunuzu ödemez iseniz banka sizden borcunu avukatlar aracılığında icra yoluyla tahsil edecektir.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Borcunuz ödememenizin ardından geçen 3 aylık süre sonunda banka hukuk yoluna başvurduğu anda Merkez bankası tarafından kara listeye alınmışsınız demektir. Borcunuz hukuk yoluyla tahsil edilmeye gidildikten sonra kara listeden çıkmanız kolay olmayacaktır. İcralık olan borcunuzun ardından banka sizden borcunuzu faizli bir şekilde isteyecektir. Faizli borcunuzu kapattığınız andan sonra 5 yıl kadar bir süre kara listede kalacak ve 5 yıl boyunca bankaların müşterilerine sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanamayacaksınız. Geçen 5 yılın ardından merkez bankası af çıkartır ve kara listeden çıkarsınız.
Kara Liste Nasıl Sorgulanır?
Kara Liste sorgulama işlemi kredi notu sorgulama işlemi gibi kolay bir yolla yapılamamaktadır. Kara Liste sorgulamak veya kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için tek yol Merkez Bankası‘na dilekçe ile başvurmaktadır. Dilekçe ile başvurunuzun ardından istediğiniz değerlenir ve merkez bankası tarafından size dönüş sağlanır.