Marka Sesi Nedir?
Marka sesi, marka tonu ya da marka dili gibi kavramlar markaların iletişim dilini oluşturmada iyi birer araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Markalar bir şirket adından daha fazlasıdır. Değerlerin, inançların ve mesajların tümüdür. Markanın iletişiminden sorumlu olan marka tonunun işletmeler için doğru tanımlanması ve yansıtılması gerekmektedir. Markaların kişiliklerini yansıtan marka tonları hedef kitleye doğru bir şekilde ulaşılmasını da mümkün kılmaktadır.
Marka Ses Tonu Nedir?
Bir markanın ses tonu, kelime seçimini, marka kişiliğini ve duygusal tonu göz önünde bulundurarak hedef kitleyle iletişim kurmak için kullanılan bir araçtır. Bu konseptin arkasındaki fikir, markanın tüm iletişiminde sahip olacağı standart bir yaklaşım tanımlamaktır.
Her markanın kendi pazar segmenti, hedef kitlesi ve değerleriyle bağlantılı bir kişiliği vardır. Bu nedenle her markanın ses tonu kendine has olmalıdır. Marka tonunda yaratıcılık oldukça önemlidir. Markaların fark yaratmasında etkili olan marka ses tonları markalaşmanın da önemli bir adımıdır.
Markalaşma, şirketler için önemli bir iştir ve görevlerinin bir kısmı da marka algısını kamuoyunda oluşturmak, güçlendirmek ve korumaktır. Ses tonu, bu kimliği ileten bir dizi unsurun parçası olarak, şirket hakkında belirli bir vizyon oluşturmaya yardımcı olur.
Marka Ses Tonu Nasıl Geliştirilir?
Bir markanın ses tonunu geliştirmek kolay gibi görünse de soyut kavramlar barındırdığından oldukça zordur. Marka ses tonu kitlenin markayı tanımasına yardımcı olmalıdır. Ses tonu olmadan halk ile şirketler arasındaki yakınlık zayıflar. Markaların doğru bir marka sesi oluşturması için aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.
Tutarlı olmak
Hedef kitlenin en önemli beklentisi iletişimde tutarlılıktır. Ciddi bir iletişim hakimse bu tutarlı bir şekilde sürdürülmelidir. Tutarlı olunması markanın diğer misyonlarının da tutarlı olduğunu gösterir ve markaya karşı güven oluşmasına zemin hazırlar.
Markaya bir kimlik oluşturulması
Markaya ait bir kimlik oluşturulması artık o kimliğin markayla bütünleşmesini sağlamaktadır. Böylece bir markaya dair ufak bir özellik görüldüğünde ya da duyulduğunda bile hangi markadan bahsedildiği anlaşılmaktadır. Marka kişiliğinde değişmez bir ton oluşturmak bu nedenle önemlidir. Bir şirket ses tonuyla çalıştığında, insanların pazar amacı ile ilgilenmesi daha olasıdır. İletişimde özdeşleşme, markanın kendi pazar segmentinde bir ölçüt haline gelmesine yardımcı olur.
Rakiplerden farklılaşma
Markaların pazar rekabet gücü çetindir. İyi bir noktaya ulaşmak için markaların rakiplerinden ayrışması gerekmektedir. Markanın ses tonu benzersiz olmalıdır. Bu nedenle iyi kurulduğunda şirketlerin öne çıkmasına yardımcı olur. Bu farklılaşma, kamuoyunun her bir markanın kendileriyle nasıl hareket ettiğini ve onlarla nasıl iletişim kurduğunu bilmesini sağlar.
Marka Dili Nasıl Oluşturulur?
Markaların stratejik bir ses tonu oluşturmasında bazı adımları izlemek gerekmektedir. Aşağıda bu konudaki birkaç noktaya değindik.
Kitlenin doğru bir şekilde tanımlanması
Markanız genç bir markaysa, ses tonunuz daha rahat ve eğlenceli olabilir. Bunun yerine, temel işiniz bir hukuk firması gibi daha iş odaklıysa, markanızın ses tonunun daha ciddi, objektif ve bilgilendirici olması gerekir. Bu nedenle markalar yaptıkları işe göre hedef kitlelerini tanımlamaları ve onlar tarafından kabul görecek bir marka tonu oluşturmalıdır.
İletişim kanallarının belirlenmesi
İletişim kanallarına göre marka ses tonları değişiklik gösterebilir. Örneğin bir sosyal medya platformundaki marka dili ile kitle iletişim aracındaki ses tonu farklı olmalıdır. Öte yandan tüm mecralara uygun bir marka ses tonu oluştururken mesajların kendi içinde tutarlı olması ve markanın çizgilerine uygun olması dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Marka ses tonunun belirlenmesi
Marka ses tablosu marka ses tonunun belirlenmesinde etkilidir. Markanız için farklı testler yaparak en doğru marka ses tonuna ulaşmanız mümkün olacaktır.
Marka Ses Tonuna Neden İhtiyaç Duyulur?
Marka ses tonu; hedef kitle ile olan ilişkiniz, marka kimliğiniz ve hatta genel performansınız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aşağıda neden ihtiyaç duyulduğuna dair birkaç maddeyi sıraladık.
Hedef kitle ile iletişim kurulmasını sağlar
Markalar hedef kitle ile iletişime girme konusunda etkili rol oynamaktadır. Markayla kurulan duygusal iletişim hedef kitle açısından kalıcı olmakta ve marka bağlılığını sağlamaktadır. Kitlenize karşı sevecen veya arkadaşça bir tutum, onların sizinle daha fazla etkileşim kurmasını sağlayabilir ve size sorunlarına bir çözüm sunma şansı verebilir.
Kitlenizde güven oluşturulmasını sağlar
Güven, farklı önlemler kullanılarak oluşturulabilir. Güven oluşturma konusunda fiyat politikası, sosyal sorumluluk projeleri, bağışlar, tutarlılık güven oluşturmada etkili olmaktadır.
Şirketlerin gelirini arttırmasına yardımcı olur
Marka için doğru ve tutarlı bir marka ses tonu oluşturmak geniş kitlelere ulaşmada etkili olmaktadır. Markalar geniş kitlelere dokunarak gelirini ve büyüme oranını arttırmaktadır.
Markaların kalıcı bir imaj oluşturmasına katkı sunar
Marka ses tonu akılda kalıcı bir marka imajı oluşmasına katkı sunar. Bununla birlikte, markanızın algısı yalnızca kullanılan dile bağlı değildir. Markanızın kimliği, logosu, kullanılan dil, tasarım, renkler gibi tüm parçalar buna katkı sağlayan unsurlardır.
Büyük Markaların Ses Tonları Nasıldır?
Büyük markaların marka ses tonları oldukça etkileyicidir. Etkili bir müşteri iletişimine sahip olmak için markaların ses tonlarını uygulamaya koymaları gerekir. Bu nedenle, bazı şirketlerin öne çıktığını görmek mümkündür.
Marka ses tonu örneği dediğimizde Coca Cola, Netflix, Amazon gibi markalara bakıldığında hepsinin ayrı ayrı bir mark iletişimi takındığı görülmektedir. Netflix, marka ses tonu kullanımında başarı örneklerinden biridir. Marka, sorunsuz ve eğlenceli iletişim dili kullanmaktadır. Şirketin sosyal medyası da oldukça başarılı şekilde yönetiliyor. Takipçi kitlesiyle sık sık etkileşime girilen sosyal mecralarda içerikler oldukça eğlenceli bir marka ses tonu ile aktarılmaktadır.
Amazon bir online alışveriş devi olarak çok farklı hedef kitlelere hitap etmektedir. Bu da marka ses tonunda çok daha hassas olmasını gerektirmektedir. Marka, müşteri beklentilerini karşılamak için daha ciddi, objektif ve bilgilendirici bir yaklaşımı tercih ediyor. Fakat resmi olduğu kadar samimi bir dil kullandığı ve oldukça net bir marka iletişimi olduğu fark edilmektedir.