Satış Yapılan Ülkeler
E-ticaret ile e-ihracatın farklılaştığı ilk unsur, satış yapılan ülkedir. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren ve internetten satış yapan kişi ve işletmeler ürün ve hizmetlerini Türkiye içerisinde satarken e-ihracat ile satış yapan kişi ve markalar ise ürün ve hizmetlerini farklı ülke pazarlarında satmaktadır.
Bu noktada e-ihracat için hedef Pazar seçimi yapacak olan kişi ve işletmeler belirli analizler ve araştırmalar yapmakta ve bu çalışmalar sonrasında satış yapacakları ülkeleri seçmektedir.
Site Kurma Yöntemleri
E-ticaret ile internetten ürün satışı yapacak olan kişi ve markalar e-ticaret paketlerini tercih ederek satış sitelerini kurarken e-ihracat ile yurtdışına yapacak olan markaların e-ihracat paketleri ile site kurması gerekir. Bu nedenle e-ticaret ve e-ihracat arasındaki farklardan birisi de site kurma yöntemidir. Çünkü e-ihracat ile yurtdışına satış yapacak olan işletmelerin operasyonel süreçleri daha detaylıdır ve bu nedenle e-ihracat firmalarının daha kapsamlı bir siteye ihtiyacı bulunmaktadır.
Site Kurma Dili
Site kurma yönteminin yanı sıra E-ihracat ve e-ticaret farkları arasında yer alan bir diğer nokta da site kurma dilidir. E-ticaret sektöründe faaliyet yürüten kişi ve işletmeler Türkiye sınırları içerisinde satış yapar. Bu nedenle e-ticaret yapacak olan markaların Türkçe bir mağaza açması gerekir.
E-ihracat sektöründe faaliyet yürütecek olan markalar ise genellikle yurtdışındaki ülkelere satış yapmaktadır. Bu yüzden e-ihracat sitesi açmak isteyen her markanın hedef Pazar ülkesini analiz etmesi ve bu ülkede konuşulan dilleri göz önünde bulundurarak kuracakları sitenin diline karar vermesi gerekir. Aksi takdirde Türkçe bir e-ihracat sitesi kurmak markaların hedef pazarlarındaki hedef kitlesine ulaşmasını zorlaştıracak ve bu da satışları olumsuz etkileyecektir.
Bu yüzden sizler de e-ticaret ve e-ihracat sektörlerinde başarılı olmak istiyorsanız e-ticaret ve e-ihracatın farklılaştığı bir alan olan site kurma dilini göz önünde bulundurabilir ve hedef Pazar ülkenizde en çok konuşulan dilde sitenizi hayata geçirebilirsiniz.
Satış Yapılan Para Birimi
E-ticaret ve e-ihracatın farkları dendiğinde herkesin aklına gelen bir diğer fark da satış yapılan para birimidir. Genellikle Türkiye sınırları içerisinde satış yapan e-ticaret firmaları ürün ve hizmet tahsilatlarını Türk lirası ile gerçekleştirmektedir fakat e-ihracat sektöründe faaliyet yürüten markaların Türk lirası ile tahsilat gerçekleştirmesi mümkün değildir.
E-ihracat sektöründe markaların hedef Pazar olarak seçtiği ülkeler genellikle birbirinden oldukça farklıdır. Örneğin Azerbaycan’a e-ihracat yapacak olan kişiler manat para birimi ile ödeme alırken, Amerika’ya ürün satanlar dolar, Avrupa’ya ürün satan e-ihracat firmaları ise Euro ile tahsilat gerçekleştirmektedir.
İş Modeli
E-ticaret ve e-ihracatın farklarından bir diğeri de markaların tercih edebileceği iş modelleridir. Genellikle e-ticaret sektöründe iş modellerinin daha fazla olduğu bilinirken e-ihracat sektöründe iş modellerinin bu kadar kapsamlı olmadığı bilinir.
E-ticaret ile Türkiye’ye satış yapan kişi ve işletmeler C2C, B2C, B2B ya da C2B iş modellerini kullanarak hareket etmektedir. Yani e-ticaret iş modelleri çoğu zaman satıcının ve alıcının kim olduğuna göre farklılık göstermektedir.
E-ihracat ile yurtdışına ürün satışı yapan markalar da ise iş modelleri satış yapılan platforma göre birbirinden farklılaşmaktadır. E-ihracat pazaryeri üzerinden satış ya da e-ihracat sitesi üzerinden satış olarak e-ihracat iş modelleri bulunur.
Kargo Ücretleri
E-ticaret ve e-ihracat sektörlerinde ürün satışı yapan kişi ve işletmeler sattıkları ürün ve hizmetleri müşterilerine göndermek zorundadır. Bu noktada aslına bakıldığında bu iki sektörün kargo ücretleri bakımından da farkları olduğunu söylemek mümkündür.
E-ticaret ile Türkiye’de satış yapan kişi ve işletmeler kargolarını daha uygun fiyatlar ile müşterilerine gönderebilmektedir. Genellikle e-ticaret firmalarının kargo gönderimleri Türk lirası ile yapılmaktadır. Fakat yurtdışına ürün satışı yapan markalar için kargo ücretlerinin biraz pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yurtdışına kargo gönderimi yapan markalar ürün ve hizmetlerini gönderirken kargo firmalarına dolar ya da Euro ile ödeme yapmaktadır.
Kargo fiyatları e-ticaret ve e-ihracatın farkları arasında yer alsa da her iki sektörde ürün satışı yapan markaların ürün ve hizmetlerini gönderecekleri kargo firmalarını seçerken profesyonel hareket etmesi ve belirli şeyleri göz önünde bulundurarak seçim yapması gerekmektedir.
Faturalandırma
E-ticaret ile e-ihracat sektörlerinin birbirinden farklılaştığı konulardan bir diğeri de faturalandırma yöntemidir. E-ticaret ile Türkiye’de satış yapan kişi ve işletmeler KDV’li bir şekilde fatura kesmek zorundadır. E-ihracat ile yurtdışına ürün satışı yapan markalar ise mikro ihracat yaptıkları takdirde KDV’siz bir şekilde fatura kesebilmektedir ya da kestikleri KDV’li faturalardan iade alabilmektedir. Bu da e-ihracat ile yurtdışına satış yapan markaların belirli teşviklerden yararlanmasını sağlamaktadır.
Hibe ve Destekler
E-ticaret yapan markalar için hibe ve teşvik programları kapsayıcı değildir. Bu nedenle e-ticaret yapanların belirli hibelerden ve teşviklerden yararlanması mümkündür. Fakat e-ihracat ile yurtdışına ürün satışı yapan markalar için hibe ve desteklerin oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Bu noktada e-ihracat firmalarının;
E-ihracat Tanıtım Desteği
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği
Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği
Türkiye E-ihracat Platformu Desteği
Sipariş Karşılama Hizmeti ve Depo Kira Desteği
E-ihracatı Geliştirme Projesi Desteği
Yurtdışı Pazaryeri Entegrasyonu Desteği
Çevrim içi Mağaza ve Hedef Ülke E-Ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği
Gibi hibe ve desteklerden yararlanabilmesi mümkündür. Bu nedenle e-ihracat yapan markalar işlerini geliştirmek için yaptıkları harcamaların bir kısmını teşvik olarak alabilmekte ve böylece giderlerini azaltabilmektedir.
Dijital Pazarlama Seçenekleri
E-ticaret ve e-ihracatın farklarından birisi de dijital pazarlama çalışmalarıdır. Genellikle ülkemizde kullanılan ve başarılı olunan dijital pazarlama yöntemleri faydalı olsa da yurtdışına yapılan satışlarda bunlar farklılık gösterebilmektedir. Özellikle SEO, Sosyal Medya ve Influencer marketing çalışmalarının yurtdışı satışlarında daha önemli olduğunu söylemek mümkündür.