Site icon Kobi Haberleri

Agile Marketing Nedir?

agl

Agile Nedir?

Agile, ekiplerin müşterilerine daha hızlı ve daha az sorunla değer katmasına yardımcı olan proje yönetimi ve yazılım geliştirmeye yönelik yinelemeli bir yaklaşımdır. Her şeyi bir “büyük patlama” lansmanına yatırmak yerine, çevik bir ekip işi küçük ama tüketilebilir artışlarla sunar. Gereksinimler, planlar ve sonuçlar sürekli olarak değerlendirilir, böylece ekiplerin değişime hızlı bir şekilde yanıt vermek için doğal bir mekanizması olur.

Pazarlama bağlamında agile, gerçek zamanlı olarak umut verici fırsatlar veya sorunlara çözümler sağlamak için verileri ve analitiği kullanmak, testleri hızlı bir şekilde dağıtmak, sonuçları değerlendirmek ve hızla yinelemek anlamına gelir. Ölçekte, yüksek işlevli çevik bir pazarlama organizasyonu, aynı anda yüzlerce kampanya ve her hafta birden fazla yeni fikir yürütebilir.

Agile Marketing Nedir?

Agile marketing, Türkçede çevik pazarlama olarak tanımlanmıştır. Çevik pazarlama, ilhamını çevik yazılım geliştirmeden alan bir pazarlama yaklaşımıdır. Çevik Pazarlamanın hedefleri, pazarlama işlevinin hızını, öngörülebilirliğini, şeffaflığını ve değişime uyarlanabilirliğini geliştirmektir.

Sorunları çözen ve değer yaratan bir pazarlama modeli olan agile marketing, pazarlamanın erken ve sürekli sunumuyla müşterilerini memnun etmeyi önceler. Değişimi merkeze alarak geleceği planlayan bu pazarlama stratejisi özellikle e-ticaret alanında rekabet avatajı sağlamaktadır.

Çevik Pazarlama Nedir?

Çevik pazarlama, sık tekrarla iş yapan, kendi kendini organize eden, çapraz işlevli ekipleri kullanan bir organizasyonel etkililik stratejisidir. Ekip çabalarını nihai müşteriye değer sağlayanlara odaklayarak büyümeyi yönlendirmeyi amaçlar. Pazarlamada ortaya çıkan bu uygulama, çevik yazılım geliştirmenin seçilmiş ilkelerini uygulamaktadır Çevik pazarlama stratejilerinin pazarlama departmanının hızını, kalitesini, esnekliğini ve etkinliğini artırdığını bilinmektedir.

Ekipler, yinelenen kısa aralıklarla örneğin 1 ila 4 hafta arası değişen süreler boyunca, hedefleri ön planda tutan pazarlama stratejileri geliştirilmektedir.

2012 yılında San Francisco’da bir araya gelen bir grup girişimcinin açıkladığı manifesto ile ortaya atılan çevik gelişim kavramı, e-ticaret dünyasına uyarlanarak bir pazarlama stratejisi haline gelmiştir. Yani pazarlama dünyasında sıkça tekrarlanan ve müşteriye en iyi değeri sunmayı hedefleyen bir pazarlama taktiğidir.

İşlevler arası ekipleri kullanan ve projeleri ya da görevleri işbirliği içinde tamamlama felsefesini benimseyen bir stratejidir. Ortaya çıkan etkileri analiz ederek ve bir sonuca vararak bir döngüye girer. E-ticaret için çok faydalı bir organizasyonel aktivitedir. Günümüz pazarlama dünyasında yeni bir kavram olan bu tip, rekabet ortamında rakiplerini geride bırakmak için hızlı ve faydalı bir döngü içinde olmayı hedeflemektedir.

Diğer pazarlama stratejilerinde büyük planlamak önemlidir. Aksine, çevik pazarlamada küçük planlar yapılır ve sonuçlar test edilerek analiz edilir. Böylece fikir geliştirilir ve başarılı bir sonuç elde edilir.​

Çevik Pazarlama İlkeleri Nelerdir?

Doğrulanmış Öğrenme

İlk ilke doğrulanmış öğrenmedir. Çevik Pazarlama, doğrusal olmayan bir yapıya sahiptir ve buradaki anahtar, öğren-yap-ölç döngüsü ile birlikte geri bildirime önem vermektir.

Müşteri Keşif Süreci

Müşteri hareketlerinin belirsiz olduğu göz önünde bulundurularak müşteri profili iyi analiz edilmeli ve proje müşteriye götürülmelidir. Müşteri memnuniyeti odak noktası olmalıdır.

Müşteri İşbirliğine Odaklanmak

Müşteri ihtiyaçlarına odaklı çalışmanın ve diğer tüm ekip üyeleri ile işbirliği yapmanın silo çalışmasından daha iyi olduğu vurgulanmaktadır.

Esnek Planlama Yapmak

Planlama sürecinin iyi yapılması önemlidir. Ancak gelişen ve değişen pazara göre esnek planlar oluşturulmalıdır.

Dairesel Kampanyalar Oluşturmak

Büyük ve güçlü kampanyalar yerine kısa vadeli ve sürekli yenilenen pazarlama programları oluşturmak daha faydalıdır.

Değişime Uyum Sağlamak

Yapılan planlar değişen piyasa düzenine hazır olmalı ve her duruma göre değişebilmelidir.

Küçük Denemeler Yapmak

Büyük hedeflere ulaşırken risk almamak ve büyük kayıplara uğramamak için öncelikle küçük çaplı deneyler yapılmalıdır. Böylece sonuçlar analiz edilerek iyileştirmeler yapılabilir.

Pazarlama Stratejisi Nedir?

Pazarlama stratejisi, işletmenizle müşterileri veya müşterileri nasıl bulacağınıza ve çekeceğinize ilişkin genel reklam planınızı özetleyen iş planınızın bir parçasıdır. Pazarlama stratejisi, kimi zaman pazarlama planıyla karıştırılır, ancak bunlar farklıdır. Pazarlama stratejiniz, işiniz ve pazarlama çabalarınız için neyi başarmak istediğinize odaklanır. Bir pazarlama planı, bu hedeflere nasıl ulaşılacağını açıklar.

İyi bir pazarlama stratejisi, pazarlama hakkında bildiklerinizi, işletmenizin pazara nasıl yaklaştığını ve pazarlama hedeflerinize ulaşacak teknikler ve taktikler geliştirmeyi içerir.

Çevik Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Bir planı takip ederek değişim hedeflenir ve bu değişime göre hareket edilir.
Big-Bang kampanyalarında hızlı yinelemeler kullanılır.
Görüşler ve sözleşmeler üzerinde testler yapılarak veri toplanır. Elde edilen veriler analiz edilir.
Tek bir örnek üzerinden elde edilen etkileşimler model alınabilir ve diğer örneklere de uygulanabilir.
Çevik pazarlama, iş, satış ve geliştirme ile yakın uyum gerektirir.
Motive olmuş bir takım ile yürütüldüğünde harika pazarlama programları oluşturur.
Yap-ölç-öğren geri bildirim döngüsü aracılığıyla öğrenme, ilerlemenin birincil ölçüsüdür.
Sürdürülebilir bir pazarlama stratejisidir, belirli bir düzende ilerlemeniz ve çizginizi korumanız gerekir.
“Başarısız olmaktan korkmayın, sadece iki kez aynı şekilde başarısız olmaktan korkun” anlayışına dayanır.
Pazarlama temellerine ve iyi tasarıma sürekli dikkat, çevikliği artırır.
Sadelik esastır.

Çevik Pazarlamacılar, organizasyonun ve satış personelinin iş hedefleri ile uyumunu artırmak, pazarlama ekibi içinde ve dışında iletişimi geliştirmek ve pazarlamanın hızını ve yanıt verebilirliğini artırmak için tasarlanmış Scrum adlı bir süreci takip eder. Süreç, ayrıntılarda bazı farklılıklar olmakla birlikte, çevik geliştirme sürecine benzer olarak tasarlanmıştır.

E-ticarette Neden Çevik Pazarlama Kullanılmalıdır?

Çevik Pazarlama stratejisi, müşteri odaklı çalıştığı ve hıza ve değişime önem verdiği için e-ticaret için çok faydalı olabilir. Çünkü her geçen gün gelişen e-ticaret sektöründe yenilikçi ve sürekli olmak önemlidir.

Birçok şirkette, çevik teknikleri kullanıldığında gelir artışı gözlemlenmiştir. Çevik pazarlama ayrıca hızı da artırır: Önceden iyi bir fikrin müşterilere sunulan bir teklife dönüştürülmesi için birkaç hafta hatta aylar süren pazarlama organizasyonları gerekiyorken, çevik pazarlama uygulamalarını benimsedikten sonra bunu iki haftadan daha kısa bir sürede gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir.

Küçük ölçekte etkinlikler düzenlediği için daha düşük maliyetlerle kayıplar yaşarsınız.
Kısa sürede farklı projeler oluşturacağınız için piyasadaki rekabet gücünüzü artırabilirsiniz.
Dönüş değerlerini daha net görebilirsiniz.
Döngü içinde olmayı benimseyen pazarlama tekniği sayesinde deneyiminiz artacak ve başarısızlık oranınız azalacaktır.
Değişime ve yeniliğe açık bir strateji olduğu için gelişen teknoloji dünyasına daha kolay uyum sağlayabilirsiniz.
Kısa süreli programlar ve sık deneyler ile başarısız olma olasılığınız daha düşüktür.