Site icon Kobi Haberleri

Bana Kredi Çıkar Mı, İşte Cevaplar

krd 1

Bankadan kredi almak istiyorsanız ve bana kredi çıkar mı diye merak ediyorsanız, kredinin onaylanıp onaylanmaması ile ilgili iki temel faktörün olduğunu unutmamak gerekir. Bunlar; bankalarla düzenli bir çalışmanızın olması ve SGK kaydınızın bulunmasıdır. Bu iki unsurdan herhangi biri eksik bile olsa kredi almanız çok zordur ve onay alırsanız da istisnai bir durumdur. Bu özellikleri taşıyan kişilerin ne kadar kredi alabileceği de beyan ettikleri gelir düzeyine göre farklılık göstermektedir. Bu unsurları incelemek gerekirse;

1- SGK kaydının olması:

Kredi işlemi gerçekleştirebilmek için bazı durumlar dışında SGK kaydınızın mutlaka olması gerekmektedir. SGK kaydı istenmesinin sebebi, düzenli ve güvenilir bir gelir yapısının olup olmadığının görülmek istenmesidir. Resmi olarak belgeleyemediğiniz gelirleriniz hiçbir kurum tarafından kabul görmemektedir. Ayrıca resmi olarak ispatı yapılamayan gelirleriniz vergilendirilemediğinden dolayı, çeşitli cezai yaptırımlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bankalar SGK kayıtlarını temel gösterge olarak ele aldığı için, kredi almak isteyenlerin aklına bazı sorular da gelmektedir. Bunları incelemek gerekirse;

SGK kaydım yok, ancak belgeleyebildiğim gelirim var. Kredi alabilir miyim?

SGK kaydı bulunmayan kişilerin elde edebilecekleri ve belgeleyecekleri gelir kira geliri olabilir. Kira gelirini baz alarak kredi veren bankalar mevcuttur. Kredi başvurusu yapan kişi bankalarla aktif bir şekilde çalışıyorsa ve yüksek bir kira gelirine sahipse kredisi onaylanabilmektedir.

SGK’ya yeni kayıt oldum, kredi alabilir miyim?

Vergi levhası olan gerçek kişiler işe başladığı tarihten en az bir yıl geçtikten ve bir miktar kar ettikten sonra kredi başvurusu yapabilirler. Bu durum ücretli çalışanlar için son çalıştığı işyerinde minimum 3 ay sigorta priminin ödenme şartı aranmaktadır. Bankayla çalışmalarınız iyi seviyede ve yüksek miktarlıysa bu 3 aylık süre esnetilebilir bir süre olabiliyor.

Maaşım asgari ücretten gösteriliyor, gerçek maaşımı baz alırlar mı?

Ülkemizde çalışanlar açısından önemli bir sorun olan ücretlerin yüksek de olsa asgari ücret üzerinden SGK’ya beyan edilmesidir. Düşük gösterilen maaş nedeniyle bankalardan talep edilebilen kredi tutarları da düşük olmaktadır. Yakın zamana kadar bankalar şirketin resmi olarak imzaladığı gelir yazısını kabul ediyorlardı. Bunun istismar edilmesinden dolayı artık gelir yazısı değil, SGK prim ödemeleri ile ilgili belgelere göre değerlendirme yapılmaktadır. Bu da sigorta primi asgari ücret üzerinden ödenen kişilerin alabilecekleri kredi tutarlarının düşmesine neden olmaktadır.

2- Bankalarla çalışmalarınızın düzgün olması:
Kredi almayı düşünüyorsanız, bankalarla yaptığınız çalışmalarınızın düzgün olması önemlidir. Bankalarla düzgün çalışıp çalışmadığınızı öğrenmek için kredi notunuzun kaç olduğunu öğrenmeniz yeterlidir. Çünkü bankaların ve finans kuruluşlarının tamamı kredi notunu baz alarak kredi işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Kredimi ödemediğimden dolayı takibe girdim, kredi alabilir miyim?

Kredi notu değerlendirmesi bankalar arasında farklı değerlendirilebilmektedir. Bankaların genel bakış açısı itibariyle, yasal takibe girmiş ve bankalarla aktif çalışması olmayan birinin kredi alabilmesi, geliri yüksek olmadığı müddetçe oldukça zor olan bir durumdur. Yasal takibe giren bir kişi borcunu kapatıp, yeniden bankalarla aktif olarak çalışmaya başlamalı ve kredi notunun yükselmesini sağlamalıdır.

Bankalarla hiç çalışmadım, yine de bana kredi çıkar mı?

Bankalarla hiç çalışmayan bir kişinin kredi alabilmesi oldukça zordur. Bunun nedeni, kişi hakkında hiçbir finansal verinin olmamasıdır. Yani bankaların sunduğu finansal ürünleri kullandıkça düzenli ödeme yapılıp yapılmadığının anlaşılacağı gibi verilerin olmamasıdır. Bundan dolayı da bankalar müşteri hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunamıyor.

Bankaları kurumsal birer esnaf şeklinde düşünürsek değerlendirme ölçütlerini çok daha net anlamamız mümkündür. Mesela; daha önceden alışveriş yapmadığınız bir esnaf size veresiye ya da borç vermekte tereddüt ederse, bankalar için de buna benzer bir durum geçerlidir diyebiliriz. Bankalarla hiç çalışmanız yoksa, en kısa sürede kendinize düşük limitli bir kredi edinmeli, ileride almayı düşündüğünüz kredi işlemleriniz için size çok kolaylık sağlayacaktır.

Bankalarla düzgün çalışmam yok, ipotek verip kredi alabilir miyim?

Düzgün çalışamamaktan kasıt yasal takip yaşanmasıysa, ipotek verseniz bile çalışmalarınızı düzeltmediğiniz taktirde kredi alabilmeniz oldukça zordur. Kastı sadece ödemelerde yaşanan gecikmelerse, kredi karşılığında teminat gösterilmesi ödenmeme riskini düşüreceği için kredi başvurusunun onaylanma olasılığını arttırmaktadır.