Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yani KOBİ’ler; mali bilançosundan veya yıllık net satış hasılatından biri 40 milyon TL’yi aşmayan ve 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ekonomik birimlerdir. Mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan KOBİ’ler, ülke ekonomisinin itici gücü konumdadır.
Ben KOBİ miyim?
Dilerseniz buradan KOSGEB’in sitesinde bulunan aracı da kullanabilirsiniz.
KOBİ NEDİR ?
Öncelikle KOBİ nedir? KOBİ terimi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri ifade eder. Hangi işletmelerin KOBİ olduğuna ilişkin esaslar, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Yönetmelikte, KOBİ, (küçük ve orta büyüklükte işletme) İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden; yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon Türk Lirasını aşmayan ve bu Yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya girişimler olarak tanımlanıyor.
Kobiler Neye Göre Sınıflandırılır ?
KOSGEB gibi devletin birçok kurumu, KOBİ’lere özel fırsatlar ve destekler sunuyor. Ekonomik birimlerin bulundukları KOBİ sınıfına göre başvuruda bulunmaları gerekmektedir. KOSGEB tarafından yayınlanan karara göre KOBİ’lerin sınıflandırılması şu şekildedir:
• Mikro İşletmeler: Mali bilançosu veya yıllık net satış hasılatından herhangi biri 1 milyon TL’yi aşmayan ve 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden işletmeler.
• Küçük İşletmeler: Mali bilançosu veya yıllık net satış hasılatından herhangi biri 8 milyon TL’yi aşmayan ve 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden işletmeler.
• Orta Büyüklükteki İşletmeler: Mali bilançosu veya yıllık net satış hasılatından herhangi biri 40 milyon TL’yi aşmayan ve 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden işletmeler.