Nedir Bireysel Emeklilik Sistemi?
Bireylerin çalışırken elde ettikleri yaşam kalitesini, emekli olduktan sonra da devam ettirebilmek için, bugünden başlayarak, düzenli bir şekilde, ayrıca devlet katkısıyla desteklenen birikim ve yatırım sistemidir.
Kaç yaşında bu sisteme katılabilirim?
Eda/fiil ehliyeti bulunan 18 yaşını dolduran her birey bu sisteme katılabilir.
Neden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmalısınız?
Çalışırken elde edebildiğiniz yaşam kalite ve standardına, emekli olduğunuzda yalnızca SGK’dan aldığınız emekli maaşınız yeterli olmayabilir. Dolayısıyla bu sisteme katılarak; emekliliğiniz döneminizde ek gelir sağlayacak, refah düzeyinizi artırabileceksiniz.
Ayrıca sosyal güvenlik kurumuna dâhil olma imkânı bulamayan vatandaşlar için de bu sistem sahip olacakları tek gelir kaynağı olabilmektedir.
Sisteme ne derece güvenebilirim?
Bireysel emeklilik sisteminin denetim mekanizması T.C Hazine Müsteşarlığı nezdinde çalışmaktadır. Üç ayda veya en geç yılda bir defa denetim zorunluluğu bulunmaktadır. Günlük faaliyetler ise Emeklilik Gözetim Merkezi’nce yapılmaktadır.
Bireysel emeklilik hesapları da Takasbank nezdinde saklanmaktadır. Emeklilik şirketi iflas etse bile, bir diğer emeklilik şirketine birikim aktarılarak sistemde kalmaya devam edilebilir.
Öte yandan emeklilik fonunun mal varlığı rehin olarak verilemez. Portföyle alakalı işlemler dışında teminat gösterilemez, haciz söz konusu olamaz ve iflas kalemlerine dahil edilemez. Fon yöneticilerinin faaliyetleri de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından senede en az bir kere denetimden geçer.
Ne kadar ödeyerek sisteme katılabilirim?
Her ürün için “asgari katkı payı” miktarları tanımlanmaktadır. En az bu tutarlar kadar ödeme yapılabilmektedir. Ödemelerin için üst sınır yoktur.
Bireysel Emeklilik için yapılan kesintiler nelerdir?
Emeklilik Şirketleri giderlerine ilişkin olarak, yasal bir şekilde; Giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi, Fon toplam gider kesintisi adları altında kesintiler yapabilmektedirler.