C2C Nedir?
C2C e-ticaret iş modeli, tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret işlemlerinin global anlamı olarak ifade ediliyor. Tüketiciler bu sistemde birbiri ile alışveriş yapıyor. Online platformda tüketicilerin bir araya gelmesi olarak açıklanıyor. C2C, e-ticaret ile platformlar üzerinden tüketicilerin alışverişi olarak açıklanabilir.
Consumer to Consumer e-ticaret ile online satışta bir ilk yaşanmıştır. Daha önce tüketici ve tedarikçi arasında olan online faaliyetlerin direkt olarak güven sağlayan bir site üzerinden gerçekleşmesi avantaj olmuştur. Bu model sayesinde, ortak ve objektif kuruluş tarafından ödeme, teslimat gibi tüm aşamalar üstlenilmiştir. Kazanç ise tedarikçiden alınan komisyon ile sağlanmaktadır.
Tüketici için ise kargo süreci, ödeme süreçleri gibi alanlarda güvenliğin oluşması sağlanmıştır. Her geçen bu yöntem ile ticaretin artması beklenmektedir. Güvenli ödeme yöntemleri ve kurumsal siteler ile alışveriş online platformlardan son derece yaygın bir şekilde gerçekleşecektir.
C2C Hangi Alanlarda Kullanılır?
Kullanım alanı, online sistemlerin gelişmesi ve yaygınlaşması ile artmıştır. Oluşumuna bakıldığında ürünlerini satmak isteyen tüketicilerin e-Pazaryeri anlayışı ile ortaya çıkmıştır. Alıcının ve satıcının üye olduğu platformlar geliştirilmiştir.
Diğer İş Modelleri Olan B2B ve B2C
BCB Nedir?
İş modellerine dair merak ettiklerin arasında B2B nedir sorusu da olabilir. Bunun yanıtı da veriliyor ve iş modellerine dair detaylı bilgi edinmen sağlanıyor. Pazarlama geleneksel metotlara göre uygulanarak, firmadan firmaya yapılan ticareti sağlar. Daha çok toptan satışları düşünerek, bu sistemi daha kolay anlamlandırmak mümkün.
B2C Nedir?
B2C nedir sorusunun yanıtına ise firmadan tüketiciye yapılan e ticaret olarak bildirebiliriz. Online satışın çıkmasına kurumsal bir anlam katan yöntemdir. Firmalar tüketicilerini online Pazar üzerinden bulmaktadır.
B2C ve C2C e-ticaret modeli arasındaki farklar nelerdir?
E-Ticaret modellerine bakıldığında hem kurulan ilişkiler kapsamında farklı hem de yöntem açısından farklı olduğu sonucu çıkıyor. Teknolojinin gelişmesi ile online Pazar anlayışının gelişmesi ile ticaret yöntemleri de değişip, gelişmiştir. İşte yöntemler arasındaki farklar…
Tüketiciden tüketiciye e-ticaret modelinde tüketiciler arasında alışveriş olur. Üstelik aynı anda tedarikçiler ve tüketiciler arasında meydana gelen ticaret sanal ortamda gerçekleşir.
B2B e-ticaret şeklinde sadece tedarikçiler ve tüketiciler arasında sanal ticaret olur. Bu e-ticaret şekline komisyon usulü gelir elde etme olarak açıklanıyor.
B2C e-ticarette ise site sahiplerinin ürünlerinin tedarikçilerinden temin edilmesi, kullanıcıların ise site üzerinden almış oldukları ürünlerden dolayı site yöneticilerine ilgili faturaları talep etmeleri şeklinde bir alışveriştir.
Tüketiciden tüketiciye e-ticaret site sahiplerinin aracı olduğu bir ticari faaliyettir.
C2C Nerede Kullanılır?
Online pazarlama modelleri arasında olan yöntem olan C2C’e bakıldığında kullanım alanı tamamen sosyal platformlar oluyor. Direkt olarak tüketicilerin ve satıcıların buluştuğu sosyal ağlar oluyor.
Kurumsal bir web sitesinde yayın yapılarak, satış işlemlerinin hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir. Kullanım alanı son derece geniştir. Global bir şekilde dünyanın her yerine Pazar açma imkanı tanır. Bu sayede kazançlarınız, müşteri ağınız da hızla artar. Kullanım alanının sosyal platformlar, kurumsal web siteleri olduğunu söyleyebiliriz.
C2C Siteleri ve Örnekleri
Elbette bu alanda sunulan örnekleri de değerlendirip, en fazla kar elde edilecek olan seçenekler üzerinden hareket edilebilir. Çok sayıda örneği olduğundan, artık her geçen gün c2c ticaretin geliştiğini ve yaygınlaştığını söyleyebiliriz.
C2C iş modeline örnek olarak Trendyol, Gittigidiyor, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Dolap, Letgo gibi siteler C2C ticaret modelinin uygulandığı sitelerdir. Dünya genelinde baktığımızda Amazon, E-bay, Alibaba gibi siteler ön plana çıkmaktadır.
C2C örnekleri ortak özellikleri; kurumsal, güven veren siteler olmasıdır. Sorunsuz bir şekilde hem tüketicinin hem de satıcının yer aldığı bu siteler ortak kazancı hedefler. Site aracı olarak komisyon üzerinden para kazanmaktadır.
C2C’nin Avantajları Nelerdir?
E-ticarette C2C modeli büyük bir avantaj sağlamıştır. Hem tüketici hem de tedarikçi açısından sağlanan avantaj, tüketici için tamamen güvenliğin sağlanması, tedarikçi için ise sorumluluğun alınması şeklinde olmuştur. Aynı zamanda tüketici için online Pazar hazır bir halde gelir. Yani pazarda çok sayıda tüketici olacağından, site üzerinden tüketicinin de satışlarını yapacağı kişilere ulaşması da kolay olur.
Site belirlenen kampanyaları uygular. İşbirlikçi olduğu tüketici bu sayede zaman kaybetmeden, ayrıca profesyonellik gerektirmeden de reklamlarının yapılmasını sağlamış olur. Bu durumda hızlı bir şekilde satışların artması konusunda da web sitesi üzerinden avantaj elde etmiş olacaktır. C2C avantajları kapsamında güvenlik, hazır Pazar, sorumluluğun alınması ve çok daha fazlası vardır. Tüketici için de güvenli alışveriş sağlanacaktır.