Çeyiz Hesabı Şartları ve Gerekli belgeler: Devlet teşviği kapsamında çeyiz parası biriktirene %20 devlet desteği, son dönemlerde ülkemizde sosyal yardımlarla ilgili önemli düzenlemeler getirildi ve hayata geçti. Bunlardan biri de çeyiz hesabı. Evlenmek için para biriktirmek isteyen gençler, bankada açtıracakları çeyiz hesaplarına devlet %20 oranında bir katkı sağlayacak. Toplamda 25 bin TL çeyiz parası biriktirene 5 bin TL’lik devlet katkısından faydalanabilmek için ise, 27 yaşından evvel evlenme şartı getirildi.
Uygulama 18 Nisan 2016 tarihinden başlayarak fiilen devreye girmiş durumdadır. Evlilik için hazırlık yapan gençler, bankalarda katılım fonu hesabı veya mevduat hesabı açtırıp birikim yapmaya başlayabilecekler.
Sözleşme imzalanacak:
Devletin sağladığı katkıdan maksimum düzeyde faydalanabilmek ve mağduriyet yaşamamak için detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bankada hesap açtırılırken, bu hesabın çeyiz hesabı olduğu belirtilecek ve buna göre sözleşme yapılacak. Açılan çeyiz hesabı yalnızca bir kişi adına ve TL hesabı olarak açılabilecek. Yani ortak hesap şeklinde olmayacak ve 18 yaşından küçük olanlar da veli ya da vasileri tarafından hesap açtırabilecekler. Çeyiz hesabı açtırıp devlet katkısından Türk vatandaşları ile birlikte vatandaşlıktan çıkarılmış mavi kartlı olarak isimlendirilen gurbetçiler ile bu gurbetçilerin çocukları ve torunları da faydalanabilmektedir.
Bankalara çeyiz hesabı açtıran kişilerin her ay hesaplarına 100 – 1000 TL arası para yatırmaları gerekmektedir. Hesap sahipleri hesaplarını açtıkları tarihte, tek sefere mahsus 15 bin TL’ye kadar toplu para yatırma imkanına da sahipler. Çeyiz hesabı olanlar aylık ya da 3 aylık periyotlarla para yatırabilecekler. Aylık olarak para yatırmayı tercih edenler yılda en çok üç kez, 3 aylık olarak para yatırmayı tercih edenler ise yılda en çok 1 kez ödemelerde aksatma hakkına sahip olabilecekler.
Yapılması gereken ödemelerin belirtilenden daha çok aksatılması durumunda devlet katkısı hakkından yararlanılamayacak. Çeyiz hesabına para yatırırken nakit sıkışıklığı yaşayan kişiler yılda en fazla 2 kez hesaplarından para çekebilecekler. Ancak para çekme işleminden sonra hesapta açıldığı tarihten itibaren olması gereken asgari tutarların toplamından az para olmaması gerekmektedir.
İki defa para çekme hakkı var:
Aylık 400 TL’den 15 ay süreyle para yatıran biri, hesabında birikmiş olan 6 bin TL’nin 4.500 TL’lik kısmını çekebilecek. Aylık yatırması gereken minimum 100 TL’den 1.500 TL’ye dokunamayacak. Çeyiz hesabı için devletin verdiği katkıdan faydalanabilmek için evlilik tarihinden en az 3 yıl süreyle düzenli para yatırılmış olması gerekmektedir. Diğer bir koşul da evlilik yapan hesap sahibinin 27 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. 27 yaşını doldurmak için 3 yıldan az bir süreleri kalan kişilerin ya da 24 yaşını doldurup 25 yaşından gün almış olanların çeyiz hesabı açtırmaları gerekmiyor.
Evlilik cüzdanı göstermek zorunlu:
Çeyiz hesabına devletin katkısından faydalanmak isteyenler, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde çeyiz hesabının olduğu bankaya başvurmaları gerekmektedir. Başvurularını yaparken de evlilik cüzdanlarını göstermeleri de zorunlu.
İlk evlilik olması gerekli:
Devlet katkısı yalnızca ilk evliliklerini yapanlar için sağlanmaktadır. Çeyiz hesabı açtırabilmek için ilk evlilikleri olduğuna dair belge istenecek. Boşandıktan sonra tekrar evlilik yapacak olanlar bu haktan faydalanamayacaklar.
Nikah tarihi devlet katkısı için esas teşkil edecek:
Devlet katkısı hesaplanması sırasında evlilik tarihindeki birikim baz alınacak. Düzenli ödemeleri 36-47 ay arasında olanlar için devlet katkısı hesaptaki paranın %10’u kadar olacak. Toplam devlet katkısı 4 bin TL’yi geçemeyecek. Düzenli ödeme süresi 48-59 ay arası olanlar için birikim tutarının %15’ine kadar yani maksimum 4.500 TL, 60 ay ve üzerinde düzenli ödeme yapanlara ise birikim tutarının %20’si oranında devlet katkısı sağlanacak bu da 5 bin TL’ye kadar olacak. 5 bin TL’lik devlet katkısı alabilmek için 5 yıl 25 bin TL’lik bir birikim yapılması gerekmektedir.