Amaçlarınızı belirleyin
Öncelikli olarak dijital pazarlama çalışmaları yapmaya başlamadan önce amaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Şirket olarak dijital pazarlama çalışmalarıyla ne gibi hedefleri tutturmayı planlıyorsunuz? Bu amaçları bir listeye dönüştürmek ve kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemelisiniz.
Bu amaçlar, internet sitesi trafiğini artırmak, marka bilinirliğini artırmak, yeni ürünlerinizi tanıtmak ya da yeni hedef kitlelere ulaşmak şeklinde değişiklik gösterebilir. Önemli olan, kendinize uygun amacı ya da amaçları belirleyerek kendinize bir yol haritası çıkartmaktır.
Analizler yapın
Dijital pazarlama stratejisinde analizlerin büyük önemi vardır. Analizinizi yaparken üzerinde durmanız gereken konular ise şu şekilde:
Hedef kitleniz ve müşteri profiliniz
Ürünleriniz ve şirketiniz (Artı ve eksi yönleri)
Hedefleriniz (Amaçlarınızı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz çalışmalar)
Rakip firmaların çalışmaları
Pazarın durumu
Reklam ve pazarlama için bütçe ihtiyaçları
Bu başlıklar üzerinde analizler ve araştırmalar yapmanız dijital pazarlama stratejinizi hazırlarken sizi birçok konuya hazır hale getirecektir. Doğru kanallar üzerine araştırmalar yaptığınızda kendinize nasıl bir strateji geliştirmeniz konusunda bazı fikirler edinmeye başlarsınız.
Hedef kitle araştırması
Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi hedef kitle dijital pazarlamada önemli bir rol oynamaktadır. Hedef kitlenizi iyi bir şekilde belirlemeniz, onların demografik yapılarını çıkartmanız ve ilgi alanlarını belirlemeniz, onlara nasıl ulaşmanız gerektiği konusunda size fikir verecektir.
Kullanacağınız kanalları belirleyin
Dijital pazarlama yaparken hangi kanalları kullanacağınızı da detaylı bir şekilde belirlemeniz gerekir. Tüm kanalları kullanmanız ilk etapta hem bütçesel hem de iş gücü olarak mümkün olmayabilir. Bu sebeple de hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşacağınızı düşündüğünüz kanalları belirlemeniz gerekir.
Adwords
Sosyal medya reklamları
Retargeting çalışmaları
Dijital yayıncılarla içerik ortaklığı
İçerik üreticileriyle (influencer marketing) sponsorlu içerik çalışmaları
Bu gibi farklı kanallar üzerinden dijital pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Ancak hangi kanalların size daha fazla getirisi olacağını öncesinde analiz etmeniz gerekir. Adwords çalışmaları yapmayı planlıyorsanız, sektörel anahtar kelimelerinizdeki rekabet durumunu araştırmanız gerekir. Sosyal medya reklamları vermeyi düşünüyorsanız hedef kitlenizin yoğun bir şekilde yer aldığı mecraları seçmeniz gerekir. Dijital yayıncılarla ne gibi içerik ortaklıkları yapabileceğinize karar vermeniz ve hangi mecraların sizin için daha uygun olduğunu belirlemeniz gerekir. Bunun yanı sıra influencer marketing çalışmaları yapmayı düşünüyorsanız, markanızı iyi yansıtacak kişileri seçmeniz ve bu kişilerin sizin hedef kitlenize ulaşıp ulaşamayacağını sorgulamanız gerekir.
Bütçe planı oluşturun
Dijital pazarlamada bütçe yönetimi ve bütçe planı da bir hayli önemlidir. Farklı kanallar üzerinden bu çalışmaları yaparken elinizdeki bütçeyi iyi bir şekilde yönetmeniz ve kanallara göre bu bütçeyi dağıtmanız gerekir. Bazı kanallarınızın yatırım getirisi diğerlerine kıyasla daha iyi olacaktır; bu sebeple de bu kanallara daha fazla yatırım yapmanız gerekir.
Dijital pazarlama stratejinizi oluştururken çalışma yapacağınız kanalları belirlemeniz ve dönemsel olarak herbir kanal için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınızı belirlemeniz gerekir. Aksi takdirde plansız bir şekilde elinizdeki bütçeyi doğru kullanamayarak, yatırım getirisi alamayabilirsiniz.
Testler yapın
Dijital pazarlamada tek bir doğru strateji var demek yanlış olur. Herbir firmanın beklentisi ve ihtiyaçları farklı olacağı için uygulayacakları çalışmalar da değişiklik gösterir. Kendi firmanız için en doğru stratejiyi belirlemek için A/B testleri yapmanız gerekir.
Pazarlama çalışmalarınızı belli dönemlere ayırabilir; bu süreç içerisinde herbir kanal üzerinden nasıl bir geri dönüş aldığınızı inceleyebilir; reklamların performanslarını ölçümleyerek ilerleyen zamanlarda ne tür değişiklikler yapacağınızı görebilirsiniz. Belli dönemlerde size iyi sonuçlar getiren çalışmalar, kimi dönemlerde beklediğiniz yatırım getirisini sağlamayabilir. Bu sebeple de A/B testleriyle çalışmalarınızı kıyaslamalı ve sizin için en iyi performansı sağlayan çalışmaları bulmanız gerekir.