Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası KOBİ Şurası, “Ticaret Ahlakı ve Üreten Türkiye” ve “Dijitalleşme” ana temalarıyla, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’ın ev sahipliğindeki şuraya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay katıldı.
Tüm Programlar Dijitale Taşındı
Organizasyonda konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, salgın sürecinde tüm programları dijitale taşıdıklarını, sadece e-Devlet şifresiyle KOBİ’lerin tüm başvurularını tamamlayabildiklerini ve evrak istemediklerini söyledi.
“Hiç Tökezlemeden Devam Ediyoruz”
KOSGEB Başkanı Kurt, salgın döneminde faaliyetlerine hiç tökezlemeden devam ettiklerini dile getirerek “Son 3 yılda yaklaşık bin KOBİ, dijitalleşme noktasında bize başvurdu. Bunun içerisinde siber güvenlik var, nesnelerin interneti var. Bunlarla ilgili öncü olmak ve onları bu konuda teşvik etmek adına yaklaşık 350 milyon liralık destek verdik.” diye konuştu.
“Daha Fazla İş Birliği”
KOSGEB tarafından KOBİ’lere sağlanan desteklerden bahseden Kurt, “KOSGEB olarak bundan sonraki süreçte de STK’larımız, oda ve borsalarımız ile daha fazla iş birliği yaparak KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarını belirlemede ve onlara yön verme noktasında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.” açıklamasında bulundu.
“İHA’lar İçin Onlarca Ülke Sırada”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır da İngiltere’nin Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarıyla ilgilendiğini belirterek “Onlarca ülke Türkiye’nin insansız hava aracını elde edebilmek için sıraya girdi.” dedi.
“Yerlilik Oranı Yüzde 70’lerde”
Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yapılanlardan ve sağlanan ilerlemelerden bahsederek, savunma sanayisindeki yerlilik oranını yüzde 70’lere yükselttiklerini anlattı.
“İHA Teknolojisinde Türkiye İlk 3’te”
Türkiye’nin insansız hava aracı teknolojisinde dünyanın ilk 3 ülkesinden birisi olduğunu belirten Kacır, havacılıkta çok daha tecrübeli ülkelerin önüne geçmeyi başardıklarını söyledi.
Kacır, gelecek 10 yılda elektrikli araçların insanların hayatına çok daha fazla gireceğini, çevreye duyarlı teknolojilere çok daha fazla yatırım yapılacağını kaydederek sürücüsüz araçların ve birbirleri ile haberleşen otomobillerin tüketicilerin hayatına gireceğini bildirdi.
“Ticaret Ahlakı ve Üreten Türkiye” ve “Dijitalleşme”
TÜMSİAD Genel Başkanı Doğan da salgın sırasında tüm faaliyetlerini dijitale taşıdıklarını belirterek bu alanda yaptıkları etkinliklerden bahsetti.
Hisarcıklıoğlu’ndan “işlerin mutlaka dijitale taşınması” çağrısı
Öte yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu programa video mesaj gönderdi. Hisarcıklıoğlu, video mesajında, özellikle KOBİ’lerin işlerini mutlaka dijital ortama taşıması gerektiğini bildirdi.