Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalandırılması da zorunlu olan bir durumdur. Bu noktada faturalar, yapılan işleme ait bilgilerin yer aldığı belge niteliği taşır. Her türlü işlemin dijital ortamlardan yürütülebildiği günümüzde E-Fatura sistemi de faturaların elektronik ortamda oluşturulmuş versiyonu olarak karşımıza çıkar. Faturalar, E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamaları sayesinde elektronik ortamda oluşturulup saklanırlar. Elektronik ortamlarda yürütülen bu sürecin kullanıcılarına sunduğu çok sayıda avantajı vardır. Bununla birlikte işler her zaman sorunsuz yürütülemeyebilir. Nadir de olsa bazı durumlarda E-Fatura’larda hatalar ya da eksiklikler ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda E-Fatura iptal seçeneği ile gönderilen faturalar iptal edilebilir. E-Fatura iptal işlemi ve detayları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
E-Fatura kendi içinde Ticari E-Fatura ve Temel E-Fatura olmak üzere çeşitlilik gösterir. E-Fatura iptal işlemi, hangi fatura türünün kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir. Ticari E-Fatura iptal ve Temel E-Fatura iptal işlemleri özelliklerine göre de farklılık gösterebilir. Temel E-Fatura, alıcının faturayı reddetme seçeneğinin olmadığı bir fatura sistemidir. Temel E-Faturalar gönderici tarafından alıcıya direkt olarak ulaşabilmesi amacıyla gönderilir. Temel E-Fatura iptal süreci için de alıcının onayı gereklidir. Alıcı tarafın E-Fatura iptal talebini onaylamadığı durumlarda ise E-Fatura iptal edilmez. İptal edilmeyen E-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder.
Ticari E-Fatura, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu bir fatura türüdür. Ticari E-Fatura iptal işlemi için alıcı tarafa 8 günlük bir süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde E-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir.
E-Faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından doğrudan iptal edilemezler. E-Fatura iptal işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun E-Faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının E-Faturayı reddetmesinin ardından ilgili fatura, E-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
Hangi Durumlarda E-Fatura İptal Edilmelidir?
E-Fatura uygulaması sağladığı kolaylıklar ve avantajlarla birçok kişi tarafından tercih edilir. Bazı durumlarda gönderilen E-Faturaların iptal edilmesi gerekebilir. E-Fatura iptali; yanlış E-Fatura gönderimi ve E-Fatura üzerinde yer alan bilgilerde hata ya da herhangi bir eksiklik olması gibi durumlarda gerçekleştirilebilir.
E-Fatura iptal işleminin gerçekleştirilebilmesi için; E-Faturayı düzenleyen satıcı ya da duruma göre alıcı tarafından E-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir. İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından onay verilebildiği durumlarda iptal işlemi gerçekleştirilmiş olur.
E-Fatura İptal Süresi Kaç Gündür?
E-Fatura iptal sürecinin resmi olarak belirlenmiş bir süresi bulunur. E-Faturanın alıcı tarafından kabul ya da reddedilmesi için verilen süre 7 iş günüdür. Eğer 7 iş günü içinde alıcı herhangi bir işlem yapmazsa E-Fatura iptal işlemi otomatik olarak kabul edilir. E- Fatura belgelerinin iptal işlemlerinde 7 günlük sürenin tespiti belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. Bu süreç şu adımları izler;
Alıcının İptal Talebi Oluşturması
Satıcının Alıcı Tarafından İletilen İptal Talebini Onaylaması / Reddetmesi
Satıcı Tarafından İptal Talebi Oluşturma
Alıcının Satıcı Tarafından İletilen İptal Talebini Onaylaması / Reddetmesi