Site icon Kobi Haberleri

E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır?

IHRRR

E-ihracat

Ticaretin boyutu, hizmet ağının genişliğine göre büyür. Bu nedenle özellikle yurt dışına satış yapabilen firmalar için “büyük” unvanı kullanılır. Ülkeler arasında alım satımın yapıldığı bir ticaret ortamında ise her iki taraf da kazançlı çıkar. Öyleki e-ticaret firmaları bile yurt dışına satış yapmaya yönelmektedir. Yurt dışına satış ise “ihracat” terimini doğurarak dış ticareti etkileyen bir eylemdir.

Dış ticaret ve dış ticaretin bileşenleri, ülke ekonomisinde belirleyici konumdadır. Ürün, hizmet ve sermayenin yasal ülke sınırlarının dışındaki bir ticaretin unsuru olmasıyla ilgili bir durum olan dış ticaret, iki ana temel üzerine kuruludur. Bu iki temel; alım ve satımı ilgilendiren ithalat ve ihracattır. İnternet üzerinden yurt dışına satış yapma işlemine de e-ihracat denir. Cari açık dikkate alındığında daha önemli olan ayağın ihracat olduğunu görmek mümkündür. Sadece geleneksel ticaret için değil, e-ticaret için de büyük önem taşıyan ihracat nedir?

İhracat Nedir? İhracat Ne Demek?

İthalat ile birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturan ihracat, kısaca “dışsatım” ya da “yurt dışına satış” olarak tanımlanabilir. Genel itibariyle ihracat; bir malın, bir ülkenin gümrük sınırlarının dışına ya da serbest bölgelere, yürürlükteki ihracat ve gümrük yönetmeliği kapsamında çıkması ya da satışı demektir. Söz konusu ihracatı, “ihracatçı” unvanıyla, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye, vergi numarasına sahip, gerçek ya da tüzel kişi statüsüne sahip kişi ve kurumlar yapar.

İhracat temelde yurt dışına satış olsa da bu satışı yapmanın farklı yöntemleri vardır. Her bir yöntemin kendi özelinde bağlı olduğu yönetmelikler ve karşılanması gereken şartlar mevcuttur.

E-ihracat Nedir?

İhracat sadece geleneksel ticareti değil, e-ticareti de ilgilendiren bir olgudur. E-ticaret girişimcilerinin, e-ticaret siteleri aracılığıyla elektronik ihracat yapması mümkündür. Peki e-ihracat nedir? E-ihracat, internet üzerinden yurt dışına satış yapma işlemidir. Her geçen gün büyüyen e-ticaret sektöründe hizmet veriyorsanız ve yurt dışına açılmak istiyorsanız, elektronik ihracata başlayabilirsiniz.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kilogramın altında olan yurt dışı satışları için kullanılan terimdir. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile işleme konulan bedelli bir ihracat modelidir.

Gümrük müşavirliği tarafından yapılan işlemlerden muaf olan mikro ihracat, ETGB düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığıyla yapılır. Söz konusu kurumlar, genellikle kargo firması mantığıyla çalışırlar ve hatta bazı kargo firmalarının da mikro ihracatta aracı olma yetkisi bulunmaktadır.

E-ihracat Yapmak İsteyen Firmalar IdeaSoft Altyapısından Nasıl Faydalanabilir?

E-ihracata başlamak ve bu alanda başarılı olabilmek için profesyonel bir destek her zaman faydalı olur. IdeaSoft olarak geliştirdiğimiz IdeaExport hizmeti ile yurt dışına kolayca açılabilir, e-ihracat yapmaya başlayabilirsiniz.

IdeaExport’un çeviri modülü sayesinde e-ticaret sitenizi istediğiniz dile otomatik olarak çevirebilir, tüm metinlerde manuel düzeltmeler yapabilirsiniz. 160’tan fazla para birimini ve tüm ödeme yöntemlerini destekleyen altyapımız sayesinde istediğiniz ülkede satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Lokasyon ve ülke bazlı çalışabilen IdeaExport ile hizmet verdiğiniz ülkenin vergi tanımlamalarına ulaşabilir, gönderi sürelerini ülke bazında ayarlayabilir ve e-ihracata tam kapsamlı bir giriş yapabilirsiniz. Ayrıca elektronik ihracat yaparak devlet destekli hibe, teşvik ve muafiyetlerden de faydalanabilirsiniz.

Neden E-ihracat Yapmalısınız?

E-ticaret firması sahibi olarak, firmanızı her zaman daha yukarıya taşımayı hedeflersiniz. E-ihracat da e-ticaretin en tepesindeki noktalardan biridir. Çünkü bu, sizin yurt dışına açılabildiğinizi gösterir. Avrupa, Amerika, Asya ya da Ortadoğu fark etmeksizin, bir kişi ya da kurum, kendi ülkesindeki bir e-ticaret sitesi yerine sizin Türkiye’deki e-ticaret sitenizi tercih ediyorsa, bu durum markanızın büyüyebildiğini gösterir. Dünyaya açılmak, Türkiye’deki yerel rakiplerinizi çoktan geride bıraktığınız anlamına gelir.

Uluslararası ticarette başka bir rekabet ortamı vardır ve bu rekabet ortamı hem e-ticaret sitenizin popülaritesini hem de sizin deneyimlerinizi artırır. Ayrıca e-ihracat, geleneksel ihracata göre çok daha pratik ve avantajlıdır. Bu nedenle fiziksel bir işletmeniz olsa bile ihracatı elektronik ortamda yapmak işletmeniz için daha faydalıdır. Elektronik ihracat sayesinde yurt dışında yaşayan bireysel bir müşteriye, küçük bir ürün bile satabilirsiniz. E-ticaret siteniz üzerinden ihracat yapabilmek için bir konteyner dolusu ürün satmanıza gerek yoktur.

Elektronik ihracat ile sattığınız bir ürünün yurt dışındaki alıcıya ulaşması için, ürünün sipariş edildiği ülkede bir operasyona da ihtiyacınız olmaz. Yurt dışında bir şubeniz ya da mağazanız olması bir zorunluluk değildir. Çünkü e-ticaret siteniz zaten tüm dünyada hizmet veren bir mağazaya dönüşür. Doğrudan tüketiciye satış yapabileceğiniz bu yöntemle yabancı para, yani döviz kazanırsınız. Bu açıdan bakıldığında, ekonomik anlamda da avantajlı bir ticaret yöntemidir.

E-ihracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat yapmak için bir e-ticaret sitesi açabilir, mevcut e-ticaret sitenizin altyapısını geliştirebilir ya da e ihracat platformlarından faydalanabilirsiniz. E-ihracat platformlarına ürünlerinizi eklediğiniz zaman yurt dışındaki müşteriler tarafından satın alınabilir durumda olur. Markanızın yurt dışında satış yapma potansiyelinin düşük olduğunu düşünüyorsanız, e-ihracat platformlarının popülaritesinden ve altyapısından yararlanabilirsiniz. Bunun için ilgili platformların e ihracat başvuru adımlarını tamamlamanız yeterlidir.

Marka değerinizi ve güvenilirliğinizi artırmak istiyorsanız, kendi e-ticaret sitenizi kullanmalısınız. Kendi e-ticaret sitenizden elektronik ihracat yapmanız maliyet açısından da avantajlıdır. Şirketinizi kurup IdeaExport hizmeti alarak e-ihracatı rahatlıkla yapabilirsiniz.

Şirket Kurulumu
Yurt içi e-ticarette olduğu gibi e-ihracat için de şirket kurma zorunluluğu vardır. Gerçekleştirdiğiniz tüm ticari faaliyetler bu şekilde takip edilir, kayıt altına alınır ve vergilendirilir. Elektronik ihracat yapmak için pek çok farklı türde şirket kurabilirsiniz. Anonim ya da limited şirketinin yanında, bireysel olarak şahıs şirketi kurmanız da elektronik ihracat için yeterlidir. Şirket kurulumunda yurt içindeki prosedürler geçerlidir. Dolayısıyla şirket kurma süreci çok zor değildir.

E-ihracat Sitesi Açmak
Elektronik ihracat sitesi açmak, başlangıçta klasik bir elektronik ticaret sitesi açmak gibidir. Domain ve hosting hizmetlerini alıp sitenin tasarımı yapabilirsiniz. Ardından ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. Fakat bu siteden yurt dışına satış yapabilmeniz için güçlü bir elektronik ihracat altyapısına ihtiyaç duyarsınız. Çünkü farklı ülkelere satış yapabilmek için o ülkelere uygun bir e-ticaret siteniz olmalıdır. Kullanacağınız ihracat altyapısı, sitenizi diğer ülkelere uyumlu hâle getirir.

E-ihracat altyapısı, sitenizin farklı dillerde görüntülenmesini sağlar. Böylece farklı bir ülkeye hizmet verdiğinizde, o ülkedeki müşterileriniz, sitenizi kendi dillerinde görüntülerler. Bu altyapıların bir diğer önemli özelliği de farklı para birimlerini desteklemesidir. Yurt dışı satışlarınızı Türk lirası üzerinden yapamayacağınız için, ödeme altyapınızın yabancı para birimlerini desteklemesi gerekir. Bu sayede yabancı ülkelerin para birimleri ile de ödeme alabilirsiniz.

E-ihracat Altyapısı Seçmek
Ticaret kuralları ve şartları, uluslararası faaliyetlerde daha katıdır. Bu nedenle elektronik ihracat altyapınızı çok dikkatli seçmelisiniz. Seçtiğiniz altyapı, uluslararası ticaret prosedürlerine uyum sağlayabilmelidir. Bu noktada güvenlik, en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Site altyapısının güvenliği, hem sizin hem de müşterileriniz için önemlidir.

Altyapı seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da dil seçenekleridir. İhracat altyapılarının çoğu sadece İngilizce dilini destekler. İngilizce pek çok ülkede işinize yarayacak olsa da kullanıcı deneyimi, satışlarınızı doğrudan etkileyen bir detaydır. Bu nedenle dil seçeneği en fazla olan altyapılara yönelmelisiniz. Dil gibi para birimi seçeneğinin de çok olmasına dikkat etmelisiniz. Siteniz ne kadar çok farklı para birimini desteklerse, ihracat yapabileceğiniz ülkelerin sayısı da o kadar çok olur.

Stratejiler Oluşturmak
Yurt dışına satış yapmaya hazır olduğunuzda reklam ve pazarlama aşamasına geçebilirsiniz. E-ticarete başlamak isteyenler için yol haritası gerektiği gibi e-ihracat için de farklı bir yol haritasına ihtiyaç vardır. Satış stratejinizi belirleyip bunun üzerinden reklam ve pazarlama stratejisi de oluşturmalısınız. Bu noktada hedef kitlenizin yabancı ya da yurt dışında yaşayan yerli müşteriler olduğunu da göz ardı etmemelisiniz. Ticaretin dili her ülkede farklı olabileceği için, elektronik ihracat serüveninde farklı bir marka dili oluşturmanız gerekebilir.

E-ihracat Yapmanın Şartları Nelerdir?

Bireysel müşterilere, yani doğrudan tüketicilere yapılan elektronik ihracat işlemleri, genellikle “mikro ihracat” yöntemine dayanarak gerçekleşir. Mikro ihracat, e-ticaret sitelerinin doğrudan tüketiciye satış yapmasını mümkün kılan bir yöntemdir. Yani yurt içindeki bir müşteriye satış yapar gibi yurt dışındaki müşteriye de satış yapılabilir. Fakat bunun için satılan ürünün ağırlık olarak 300 kilogramdan, fiyat olarak vergiler dahil 15.000 €’dan az olması gerekir.

E-ihracat Yapmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yurt içi e-ticarette ne kadar tecrübeli olursanız olun, yurt dışına internetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler de vardır. Öncelikle evrak prosedürünü eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Bunun yanında kendi web siteniz üzerinden satış yapmayacaksanız, elektronik ihracata izin veren siteler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Tüm detayları öğrenip stratejilerinize uygun bir yol izlemek için ise e ihracat eğitimi almanız en faydalı yöntemdir.

E-ihracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Elektronik ihracat, klasik ihracata göre belge konusunda da avantajlıdır. Örneğin laboratuvar analizi, hijyen sertifikası, tercüme edilmiş evrak gibi belgelere çoğu zaman ihtiyaç yoktur. E ihracat için gerekli belgeler arasında en önemlisi, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı’dır. Bir çeşit gümrük beyannamesi olan ETGB, taşıyıcı firmalar tarafından dijital ortamda hazırlanır. Elektronik ihracat sürecinde yetkili bir taşıyıcı firma ile çalışılması gerekir. Taşıyıcı firmalar ise genellikle şu belgeleri talep eder:

E-ihracat Siteleri Hangileridir?

E ihracat siteleri, size yurt dışına ürün satma imkânı sunar. Klasik sanal pazar yerleri gibi çalışır. Bir mağaza açıp ürünlerinizi yüklersiniz ve ürünleriniz, sitenin hizmet verdiği tüm ülkelerde listelenir. Bu anlamda hizmet veren pek çok sanal pazar yeri vardır. Türkiye’nin öncü e-ticaret platformları arasında bulunan Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor ve n11 gibi siteler üzerinden yurt dışına satış yapabilirsiniz. Elektronik ihracat yapabileceğiniz uluslararası sanal pazar yerlerine ise Amazon, eBay, Etsy ve Allegro örnek gösterilebilir.

E-ihracat Eğitimi

 Nasıl Alınır?

E-ticarette dinamikler, geleneksel ticarete göre daha hızlı ve sık değişir. Bu nedenle her zaman öğrenilmesi gereken yeni bilgiler doğar. Konu ihracat olduğunda ise satış yapacağınız diğer ülkelerdeki prosedürler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bu gibi konularda en doğru yol bir uzmandan eğitim almaktır.

Eğitim alabileceğiniz pek çok platform vardır fakat IdeaAkademi e-ihracat eğitimleri hem ücretsizdir hem de kendi alanında uzman kişiler tarafından verilir. IdeaAkademi’den eğitim alabilmek için kayıt yaptırmanız yeterlidir. Her ay düzenli olarak verilen e-ihracat eğitimlerinin yanında, e-ticaret ile alakalı olabilecek her konudaki eğitime ücretsiz katılabilirsiniz.

E-ihracat Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

“E ihracat yapmak istiyorum.” demek, bu işi yapmak için tek başına yeterli değildir. Elektronik ticarette hiçbir model sadece avantajları ile değerlendirilmemelidir. Siz de elektronik ihracat yapmadan önce bu modeli tüm dinamikleri ile ele almalısınız. Daha yüksek kazanç ya da vergi muafiyetlerini avantaj olarak kabul edip bu yöntemi tercih etmeden önce dezavantajları da değerlendirmelisiniz. İhracat, mevcut ya da kurmak üzere olduğunuz işletmeye ve stratejilerinize uygun ise bu yöntemi tercih etmelisiniz.

E-ihracatın Avantajları Nelerdir?

E-ihracatın Dezavantajları Nelerdir?

E-İhracat Pazarlaması Nedir?

Elektronik ihracat yapmak istiyorsanız, pazarlama stratejilerinizi de güncellemeniz gerekir. Dijital pazarlama yöntemlerinden tam verim alabilmek için e-ticaret sitesinden SEO’ya, reklamlardan sosyal medyaya kadar her alanda yeni stratejiler üretmelisiniz.

E-ihracat pazarlamasının ilk kuralı, uluslararası standartlarda bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır. E-ticaret siteniz farklı dilleri desteklemelidir. Ayrıca farklı servis sağlayıcılar tarafından görüntülenebilecek kadar güçlü bir altyapıya sahip olmalıdır.

E-ticaret siteniz SEO kurallarını tam anlamıyla yerine getiriyor olsa bile performansı bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Bu alanda da yapacağınız güncellemeler ile e-ticaret sitenizi uluslararası arama motorlarında öne çıkarabilirsiniz.

Reklamların da e-ihracatta önemi büyüktür. Farklı dillere çevrilmiş arama motoru ve e-posta reklamları ile ürün ve hizmetlerinizi yurt dışındaki potansiyel müşterilerinize tanıtabilirsiniz. Bu süreçte sosyal medyayı da aktif olarak kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

İhracat Muhasebesi Nedir?

Muhasebe, bir işletmenin kaynakları, varlıkları, gelirleri ve giderlerinin sınıflara göre kaydının, özetinin ve analizinin yapıldığı bir kayıt sistemidir. İhracat muhasebesi ise söz konusu kaydın ihracat işlemleri özelinde yapılmasıdır. İhracat yapan firmalar genellikle kendi bünyelerinde bir muhasebe departmanı oluştururlar.

Muhasebe hizmeti firma dışından da alınabilir. İhracat muhasebesi kayıtlarında döviz girişi olacağı için genellikle kur sabitlenir ve peşin satışlar ile vadeli satışlar ayrı kalemlere kaydedilir. Nakliye giderleri için de ayrıca bir kayıt yapılır.

İhracat Faturası Nedir? E ihracatta Kesilecek Fatura Nasıl Olmalıdır?

İhracatta da bir satış söz konusudur ve dolayısıyla satışı faturalandırmak zorunludur. İhracat faturaları genellikle iki dilde kesilir. Klasik faturadan farkı, faturadaki para birimi ve KDV’siz olmasıdır. E-ihracatta ise yurt içi e-ticaret işlemlerinde kullanılan e-fatura sistemine benzer bir uygulama vardır. Bu uygulamaya göre e arşiv ihracat faturası nasıl kesilir sorusunun cevabını aşağıda öğrenebilirsiniz.

E-ihracat Faturası Nasıl Hazırlanır?

E-ihracat ürünleri olarak listelediğiniz ürünler satıldığında, ihracat prosedürlerine uygun bir fatura hazırlamanız gerekir. E-arşiv fatura kurallarının da geçerli olduğu elektronik ihracat faturası, aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde hazırlanmalıdır.

  1. Alıcının adı – soyadı (işletme ise unvanı), açık adresi, vergi numarası ve vergi dairesi
  2. Satıcının ticari unvanı, açık adresi, vergi numarası ve vergi adresi
  3. Fatura numarası ve fatura tipi
  4. Faturanın düzenlenme tarihi
  5. Ürün ya da ürünlerin menşe ülkesi/ülkeleri
  6. Gönderi teslim şekli
  7. İmza ve kaşe

E-ihracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-ihracat faturası, yurt dışına yapılan satışlarda, gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmesi halinde kesilmesi gereken faturadır. Mikro ihracatlarda ve gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmeyen satışlarda e-ihracat faturası kesilmez.

E-ihracat faturasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da bilgilerine yer verilir. Dijital ortamda düzenlenen bu faturaların alıcı kısmına bakanlığın adı yazılır. E-ihracat faturası kesebilmek için mali mühür sahibi olmak, GİB başvurularını tamamlamak ve bir fatura entegrasyon sistemi kullanıyor olmak gerekir.

Bunların dışında, elektronik ihracat faturası hazırlarken aşağıdaki detaylara da dikkat edilmelidir.

  1. Faturaya GTİP, menşe bilgileri ve ürünlerin Türkçe tanımları mutlaka eklenmelidir.
  2. İhracat faturalarına KDV ve gümrükleme hizmet bedeli eklenemez. Fatura KDV hariç bir şekilde düzenlenmelidir.
  3. Faturada sadece ürün bedeli, sigorta, navlun, paketleme bedeli ve banka komisyonu gibi ödeme kalemleri eklenebilir.
  4. Proforma fatura düzenlenmiş ise resmî faturanın da aynı içeriğe sahip olması gerekir.

E-ihracat Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Elektronik ihracat faturası, dijital ortamda düzenlendiği için basit hatalar yapıldığında uyarı ile karşılaşırsınız. Bu nedenle hatalı fatura kesme ihtimaliniz çok düşüktür. Fakat başka sebepler ile faturayı iptal etmeniz gerekebilir. Peki e ihracat fatura iptali nasıl yapılır?

Elektronik ihracat faturaları, kullanılan fatura entegratörleri ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İhracat Fatura Portalı üzerinden iptal edilebilir. Daha önce kesilmiş faturalar sistemde kayıtlı bir şekilde durur. Sistemden iptal edilmesi gereken faturaya ulaştığınızda, fatura ile ilgili işlemleri yapacağınız menüye giderek elektronik ihracat faturasını iptal edebilirsiniz.

İhracat Vergisi Nedir?

İhracat vergisi; belirli dönemlerde, belirli ürünler için yürürlüğe konulan vergidir. Genellikle yurt içinde ihtiyaç duyulan ürünlerin, ihtiyacı artıracak oranda yurt dışına satışını sınırlandırmak ve engellemek amacıyla konulur. Arz – talep dengesini korumak için ihracata konu olan ürünlerin fiyatlarını artırmak amacıyla da ihracat vergileri konabilir.

İhracat Beyannamesi Nedir? Neden Önemlidir?

İhracat beyannamesi, ilgili mevzuata uygun bir şekilde doldurulan ve ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Doğrudan mal sahibi ya da vekili tarafından düzenlenmesi önem arz eden bir durumdur. Tescil için ibraz edilen beyannamelerdeki bilgilerde sonradan değişiklik yapılamaz.

Sekiz nüshalı bir takım ya da dört nüshalı iki takım şeklinde düzenlenen bu beyannamenin nüshaları, ihracatın başladığı noktadan bitiş noktasına kadar geçen süreçte ilgili yerlere teslim edilir.

İhracat Kredisi ve Kredili İhracat Nedir? E-İhracat Yapanlar Kredi İmkanlarından Faydalanabilir mi?

Kredili ihracat, ihracat bedelinin, Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatında belirtilen süreleri aşacak şekilde yurt içine girişine imkân veren ihracat şeklidir. İhracat kredisi ise ihracatçılara ve ihracata konu olan ürünleri üreten firmalara sağlanan ve ihracatı artırmaya yönelik teşvikleri içeren nakdi destektir.

E-ihracat yapanlar, pek çok konuda normal ihracat yapanlarla aynı imkân ve haklara sahiptirler. Örneğin e-ihracat yapan e-ticaret girişimcileri de KDV’siz fatura kesebilir ve KDV iadesi alabilirler. Bunun yanında devlet tarafından sunulan kredi ve teşviklerden yararlanabilirler.

E-ihracat Beyannamesi Ücreti Ne Kadardır?

Normal prosedürde yurt dışına yapılan satışlarda beyanname hazırlama zorunluluğu bulunur ve bir gümrük müşaviri ile çalışmak gerekir. Fakat yapılan satış mikro ihracat kapsamındaysa beyanname hazırlamaya ve gümrük müşaviri ile çalışmaya gerek yoktur. Beyanname gerektiren ihracat işlemleri için ise Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü’nün 2019/5 sayılı genelgesi ile ücret düzenlemesi yapılmıştır. Bu genelgeye göre e ihracat beyannamesi ücreti 5 TL’dir.

İhracat Sözleşmesi Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

İhracat sözleşmesi; alıcı ve satıcı arasında yapılan, rizikoların karşılıklı olarak belirlendiği ve paylaşıldığı, ürünün satışı ve bedelinin ödenmesine ilişkin detayları içeren bir dış ticaret satış sözleşmesi örneğidir. Terimsel anlaşmazlıkları önlemek adına genellikle Milletlerarası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce-ICC) tarafından belirlenen kavramlar kullanılır.

Sözleşmede yer verilecek detaylara ve taraflarca karara bağlanması gereken hususlara dikkat edilmelidir. İhracat sözleşmesinde bulunması gereken detaylar şöyledir:

İhracat Türleri Nelerdir?

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kilogramın altında olan yurt dışı satışları için kullanılan terimdir. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile işleme konulan bedelli bir ihracat modelidir.

Gümrük müşavirliği tarafından yapılan işlemlerden muaf olan mikro ihracat, ETGB düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığıyla yapılır. Söz konusu kurumlar, genellikle kargo firması mantığıyla çalışırlar ve hatta bazı kargo firmalarının da mikro ihracatta aracı olma yetkisi bulunmaktadır.

Konsinye İhracat Nedir?

Asıl satışı daha sonraki bir dönemde yapılmak kaydıyla yurt dışındaki müşterilere, komisyonculara, şubelere ve temsilciliklere ürün gönderilmesi konsinye ihracattır. Konsinye ihracat kapsamında gönderilen ürünlerin asıl satışının, ihracat tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapılması gerekir. Haklı ya da zorunlu bir sebep doğması halinde, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne müracaat edilerek asıl satış süresi 2 yıl daha uzatılabilir.

Yeniden İhracat Nedir?

Yeniden ihracat, ithal edilmiş bir ürünün ihraç edilmesi işlemidir. Bu ihracat yönteminde yurt dışından alınan ürünler hiçbir işleme maruz kalmadan yeniden ihraç edilebileceği gibi tamir ve bakım, ambalajlama gibi işlemlerden sonra da ihracata konu olabilir.

Dolaylı İhracat Nedir?

Bir ihracat departmanı kuramayacak kadar küçük ama yurt dışına satış yapabilecek kadar büyük firmalar, bu satışları dolaylı ihracat yöntemiyle yaparlar. Dolaylı ihracat; bir firmanın dış ticaret şirketi, lokal alım ofisi, komisyoncu, acente gibi aracı kurumlar vasıtasıyla yaptığı yurt dışına satış yapmasıdır.

Bedelli İhracat Nedir? Bedelsiz İhracat Nedir? Farkları Nelerdir?

Bedelli ihracat, yurt dışına satış yapılması ve karşılığında yurt içine döviz getirilmesi işlemlerini kapsayan standart ihracat çeşididir. Bedelsiz ihracat ise bir ürünün yurt dışına çıkmış olmasına rağmen yurt içine döviz girdisi sağlanmaması durumudur.

Aralarındaki temel fark, yapılan ihracat karşılığı ödeme alıp alınmamasıdır. Bedelsiz ihracata konu olabilecek ürünlerde bir alım – satım durumu söz konusu değildir. Bu ürünler genellikle reklam, tanıtım, tamir, bakım, değişim gibi amaçlarla gönderilir. Bir kişinin yurt dışına çıkarken yanında götürebileceği bazı ürünler de bedelsiz ihracat olarak kabul edilebilir.

Fiili İhracat Nedir? Hayali İhracat Nedir?

İhracata konu olan bir ürünün tescil sırasındaki tüm niteliklerini denetim sonrasında da koruması ve bu nitelikler ile ülkenin gümrük bölgesinin dışına çıkması fiili ihracattır.

Bir işletme, fiili ihracat yapması halinde devletten KDV iadesi alır. Bu uygulama, ihracatı artırmaya yönelik bir teşviktir. KDV iadesi alma amacıyla gerçekte bir ihracat yapılmamasına rağmen ihracat yapılmış gibi belge düzenlenmesi ya da fatura tutarlarının olduğundan yüksek gösterilmesi suretiyle KDV iade tutarının artırılmasının hedeflenmesi hayalî ihracat olarak tanımlanır. Yasa dışı bir eylemdir ve cezai yaptırımları mevcuttur.

Kayda Bağlı İhracat Nedir?

İhracat mevzuatları kapsamında bazı malların ihracı yasaklanmış, özel izne ya da kayda bağlanmıştır. Kayda bağlı ihracat, ihracı kayda bağlı mallara ilişkin tebliğ kapsamında bulunan ürünlerin ihraç edilmesi işlemidir.

Net İhracat Nedir?

Net ihracat, ihracat ve ithalat arasındaki farkı ifade eder. Bir ülkenin dış ticaret durumu bu hesaplamaya göre yorumlanır. Net ihracatı hesaplamak için toplam ithalat tutarı, toplam ihracat tutarından çıkartılır. İhracatın daha fazla olması durumunda net ihracat 0’dan büyük olur ve bu da dış ticaret fazlası anlamına gelir. İthalat fazla olduğunda ise dış ticaret açığı ortaya çıkar ve bu değer sıfırın altında kalır

İhracat Lisansı Nedir?

İhracat lisansı, ihracatın yapılacağı ülkenin ilgili kurumları tarafından ihracatçıya verilen bir çeşit izin belgesidir. İhracat lisansına sahip olan ihracatçı, ürettiği ya da tedarik ettiği ürünlerin yurt dışı satışını gerçekleştirebilir.

E-ihracat Teşvikleri Nelerdir?

Ticaret Bakanlığı, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları dahilinde bazı teşvikler sağlamaktadır. Söz konusu ihracat teşviklerinden e-ihracat yapan e-ticaret girişimcileri de yararlanabilmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu e-ihracat için devlet teşvikleri şu konularla ilgilidir:

E-ihracat Ödeme Şekilleri Nelerdir?

Elektronik ihracatın yurt içi satış gibi yapılabilmesini sağlayan detaylardan biri de hemen her ödeme şeklinin kullanılabiliyor olmasıdır. Yurt içi satışlarda kullanılan kartlı ve alternatif ödeme yöntemlerinin büyük çoğunluğu, elektronik ihracat sürecinde de kullanılabilir. En popüler e-ihracat ödeme şekilleri ise şöyle sıralanabilir:

Klasik İhracat ve E-ihracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır? 2