Site icon Kobi Haberleri

E-ihracat Ve Klasik İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

ihrc

Klasik İhracat Nedir?

Klasik ihracat ya da bilinen diğer isimleri ile geleneksel ihracat, sınır ötesi ticaret, markaların ürün ve hizmetlerini farklı ülkelere satmasına verilen isimdir. İhracat, markaların döviz geliri elde etmesini sağlayan ve dış ticaret yapmasına yardımcı olan bir ticari faaliyettir.

Klasik ihracat yapabilmek için markaların bir networke ya da anlaşmalı firmaya ihtiyacı bulunmaktadır.

E-ihracat Nedir?

E-ihracat, markaların ürün ve hizmetlerini yurtdışında yaşayan kişilere internet üzerinden satmasına verilen ticari faaliyettir.

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak yapmak isteyen markaların herhangi bir networke ya da kuruma ihtiyacı bulunmamaktadır. İşletmeler kendilerine ait bir e-ihracat sitesi açarak ürün ve hizmet satışı yapabilmektedir.

Klasik ihracat ve e-ihracat karşılaştırıldığında her iki sektör arasında büyük farklar olduğu görülmektedir. Hem operasyonel süreçler hem de avantajlar bakımından e-ihracat klasik ihracattan farklılaşmaktadır.

Klasik İhracat ve E-ihracat Arasındaki Farklar

Klasik ihracat ve e-ihracat aslına bakıldığında birbirinden oldukça çok ayrışan sektörlerdir. Genellikle:

Operasyonel süreçler
Müşteri ve iletişim
Ticari yöntem
Vergilendirme
Satış Süreci

Gibi birçok unsur bakımından klasik ihracat ve e-ihracat birbirinden ayırtılmaktadır. Gelin şimdi hep beraber klasik ihracat ve e-ihracatın birbirinden farklılaşmasına neden olan bu unsurlara bir göz atalım.

Operasyonel Süreçler

Klasik ihracat ve e-ihracat karşılaştırmasında ilk olarak bu iki sektörün operasyonel süreçler bakımından birbirinden farklılaştığını söylemek mümkündür. Çünkü klasik ihracat yapan markalar genellikle belirli periyodlar ile yurtdışına ürün satışı yapmaktadır.

Klasik ihracatta markalar çoğu zaman var olan bir müşterisine satış yapmaktadır ve bu satışlar çoğu zaman toplu bir şekilde gerçekleştirilmektedir. E-ihracat söz konusu olduğunda ise firmalar kendilerine ait bir e-ihracat sitesi üzerinden satış yapacağı için toplu gönderim söz konusu değildir.

E-ihracat siteleri üzerinden satış yapan markalar çoğu zaman parça başı ürün gönderimi de yapabilmektedir. Bu da aslına bakıldığında klasik ihracat ve e-ihracatın farkları arasında yer alan önemli unsurların başında gelmektedir.

Müşteri ile İletişim

Klasik ihracat ve e-ihracat farkları dendiği zaman herkesin aklına gelen unsurlardan birisi de müşteri iletişimidir. Genellikle ihracat yapan markalar yaptıkları satışları networklerinde yer alan kişi ve kuruluşlara yapmaktadır. Yani kısacası klasik ihracatta firmaların müşteri ile bire bir iletişimi bulunmaktadır.

E-ihracat söz konusu olduğunda da aslına bakıldığında bu olay tam tersine işlemektedir. Genellikle e-ihracat yapan markalar Pazar ülkelerine yönelik bir e-ihracat sitesi kuruluşu yapmaktadır. Ardından siteleri indexlenmeye başladığı zaman markalar hedef kitlesindeki yer alan müşterilere yavaş yavaş ulaşmaktadır. Böylece e-ihracat firmaları sınır ötesi satış yapmaya başlamaktadır.

E-ihracatta satışlar çoğu zaman e-ihracat siteleri üzerinden gerçekleştiği için e-ihracat firmalarının müşterileri ile birebir iletişimi bulunmamaktadır. Genellikle markalar bu noktada e-ihracat siteleri üzerinden aldıkları siparişleri yönetmekte ve kargo firmaları aracılığı ile satın alan kişilere ulaştırmaktadır. Bu durum klasik ihracat ve e-ihracat arasındaki en belirgin farklardan birisidir.

Ticari Yöntem

Klasik ihracat ve e-ihracat farklarından bir diğeri de ticari yöntemdir. Çünkü ihracat sektöründe faaliyet göstermek isteyen markaların belirli süreçleri tamamlaması gerekmektedir.

Öncelikle ihracat sektöründe şirket kuruluşu gerçekleştiren markaların ticaret odasına ve ihracatçılar odasına kaydolması gerekir. Markaların yurtdışına sattıkları her ürün ve hizmet için ihracatçılar birliğinden onay alarak hareket etmesi gerekmektedir. Bununla beraber ihracat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin vergilerini de ödemesi gerekmektedir. Vergilendirme konusunda ihracatçılara herhangi bir indirim uygulanmamaktadır.

Klasik ihracatta markalar ürün ve hizmetlerini gönderirken proforma fatura ile beraber birçok belgeyi de hazırlaması gerekir. Aksi halde gümrük süreçlerinde problem yaşanır. Klasik ihracat yapan markalar çoğu zaman mali müşavir ile beraber gümrükçüler ile de çalışmaktadır.

Söz konusu e-ihracat sektörü olduğunda ise bu durumların farklılaştığını söylemek mümkündür. Çünkü e-ihracat sektöründe faaliyet gösteren kişi ve işletmelerin şirket kuruluşunun ardından herhangi bir odaya kaydolması gerekmemektedir. Bununla beraber e-ihracat firmalarının ihracatçılar birliğine kaydolma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Vergilendirme konusunda e-ihracat yapan firmalar klasik ihracat yapan firmalara oranla daha avantajlıdır. Bunun yanı sıra markaların yalnızca proforma fatura ve etgb ile ürün ve hizmetlerini sattığı ülkelere göndermesi mümkündür. E-ihracat firmalarının klasik ihracatçılara göre daha avantajlı olmasında ise gümrükçüler ile çalışma zorunluluğunun bulunmaması da yer almaktadır.

Mikro İhracat

E-ihracatın geleneksel ihracata göre daha fazla avantajlı olmasını sağlayan unsurlardan birisi de mikro ihracattır. Mikro ihracat markaların 15.000 Euro ve 300 KG ağırlığa kadar olan ürünlerini yurtdışına ETGB ile gönderdiği yöntemdir.

E-ihracat firmaları kolay bir şekilde mikro ihracat yapabilmektedir fakat klasik ihracat yapan markaların mikro ihracattan yararlanması mümkün değildir. Bu noktada klasik ihracat firmaları ihracatçılar birliğinden onay alarak ürün ve hizmetlerini yurtdışına göndermektedir.

Tanıtım ve Pazarlama Çalışmaları

Yurtdışına satış yapacak olan markaların önem verdiği konulardan birisi de tanıtım ve pazarlama çalışmalarıdır. Çünkü tanıtım ve pazarlama çalışmalarını profesyonel bir şekilde yürüten işletmeler ürün satışlarını arttırabilmektedir.

Bu noktada klasik ihracat ve e-ihracat birbirinden farklı ayrışmaktadır. Genellikle klasik ihracatta markaların tanıtımları networkleri sayesinde gelişmektedir ve bu sektörde çoğu zaman iş birliğinin olduğunu söylemek mümkündür. Networkü geniş olmayan ihracatçılar ürün satışında problem yaşayabilmektedir.

E-ihracatta ise markaların herhangi bir networke ihtiyacı yoktur. Çünkü e-ihracat firmaları Google reklamları, seo çalışmaları, sosyal medya reklamları, e-mail marketing, Influencer marketing gibi dijital pazarlama yöntemleri ile hedef pazarlarına ulaşabilmekte ve buradaki kişileri sitelerine çekerek satış yapabilmektedir.