Site icon Kobi Haberleri

E-İhracat Yapabileceğiniz Platformlar

eihrc

Yurt dışına internet üzerinden satış yapma fikrine dayanan e-ihracat işlemleri, günümüzde pek çok farklı sebeple oldukça cazip bir ticari faaliyet kimliği kazanmıştır. Mikro ihracat gibi gümrük süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran imkânlar sayesinde küçük ölçekli şirketler dahi dijital kanallar üzerinden tüm dünyaya ürünlerini satabilir hâle gelmiştir.

Sürecin teknik anlamda kolaylaşması sonucunda e-ihracatta kullanılabilecek kanalların neler olduğunun birçok yeni girişimci için cevabı en çok merak edilen konulardan birine dönüştüğü rahatlıkla söylenebilir. Biz de bu içeriğimizde sıkça tercih edilen e-ihracat platformlarına ve bu alanda seçim yaparken dikkat edilmesi gereken detaylara eğileceğiz.

E-ihracat Platformu Nedir?
E-ticaret platformu nedir sorusuna verilecek yanıt, e-ihracatın da ne tür mecralar üzerinden yapılabileceğine dair önemli doneler sunar. Genel itibarıyla internetten ürün ya da hizmet satışına izin verecek altyapıya sahip olan tüm dijital mecralar, e-ticaret kanalı olarak tanımlanabilir. Konuya yurt dışı odaklı baktığımızda ise karşımıza e-ihracat platformları çıkar.

Bu isimle alınan sistemler, pek çok ülkeye satış yapmayı mümkün kılan özelliklere sahiptir. Farklı para birimleriyle ödeme almayı desteklemesi ya da global ölçekte kullanılan ödeme kanallarını bünyesinde bulundurması, bu tipteki platformların öne çıkan nitelikleri arasında sayılabilir. Yurt dışına yönelik satış faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgiler için E-ihracat Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

E-ihracat Yapabileceğiniz Platformlar Nelerdir?
Tüm dünyada bilinen ve önemli kullanıcı sayılarına sahip sanal pazar yerlerini, e-ihracat platformları deyince akla gelen ilk mecralar şeklinde nitelemek yanlış olmaz. Bu kanalların özellikle yurt dışına satış yapmaya yeni başlayan kişi ya da şirketler için ideal olduğu söylenebilir. Peki bu noktada tercih edilebilecek e-ticaret platformları hangileridir?

Amazon

Tüm e-ihracat siteleri içinde en çok bilinenlerden olan Amazon, 1994 yılında sadece kitap satışı yapan bir internet sitesi olarak kurulmuştur. Zaman içinde faaliyet alanını genişleterek hemen hemen her ürün grubunu kapsayan dev bir yapıya kazanmıştır. Bu dönüşümde sanal pazar yeri kimliğiyle hizmet vermeye başlamasının da etkili olduğu belirtilebilir.

2000 yılı itibarıyla gerçekleşen bu değişimle farklı şirketlerin Amazon bünyesinde online mağaza açıp satış tüm dünyaya satış yapması mümkün hâle gelmiştir. bigcommerce.com’da yer alan verilere göre her ay yaklaşık 200 milyon kişi, Amazon’u ziyaret etmektedir. Bu rakam bile söz konusu mecranın e-ticaret platformları arasında kapladığı yeri görmek için yeterlidir.

eBay

eBay, 1995 yılında hizmet vermeye başlayan bir e-ticaret platformudur. İlk kurulduğunda site, kullanıcıların ellerinde bulunan ve satmak istediği ürünleri, açık artırma şeklinde diğer üyelerle paylaşması mantığıyla çalışmaktaydı. Platform, bugün gelinen noktada ise bu çalışma biçimini korumasının yanında dijital dükkânların açılmasına da olanak sağlayan bir yapı kazanmıştır.

Ortaya çıkış fikri itibarıyla ikinci el eşyaların satıldığı eBay, geçirdiği dönüşümle sıfır ürünlerin de sıklıkla satıldığı bir mecra hâline gelmiştir. Tüm dünyadan 185 milyon üyeyi bünyesinde bulunduran platformun kullanıcıları, daha çok Amerika ve İngiltere’de ikamet etmeden kişilerden oluşur. Dolayısıyla bu pazarlara satış yapmak adına eBay’in doğru bir seçim olacağı söyleyebilir.

Etsy

Amerika kökenli e-ihracat platformlarından biri olan Etsy’de daha çok el yapımı, tasarım ve vintage ürünlerin satışı yapılır. Bu açıdan bakıldığında söz konusu mecranın, ülkemizde yapılan yerel el emeği ürünlerin tüm dünyadaki kullanıcıların beğenisine sunmak için son derece işlevsel olduğu görülebilir. Etsy’nin belirli ürün gruplarına yönelmiş olması, hedef kitlenizle buluşmayı kolaylaştırması ve geniş kataloglar arasında kaybolma gibi riskleri azaltması sebebiyle önemli avantajlar sağlar.

Alibaba

Buraya kadar saydıklarımız, daha çok son kullanıcıya satış yapmak için tercih edebileceğiniz e-ihracat platformlarıydı. Fakat bu iş modelini başka şirketlere ürün ya da imalat yapanlara parça sağlamak suretiyle de yürütebilirsiniz. Bunun için B2B satışlar için geliştirilmiş olan pazar yeri Alibaba, ideal bir adrestir. Tüm dünyada hizmet veren Çin kökenli şirket, 1999 yılında kurulmuştur.

AliExpress

Alibaba ile aynı şirketin bünyesinde hizmet veren AliExpress, son kullanıcılara yönelik, yani B2C modeliyle çalışan bir sanal pazar yeridir. Bu, tekil ya da az miktarda ürün satışı yapmayı planlıyorsanız AliExpress’i tercih etmeniz gerektiği anlamına gelir. 2019 yılından bu yana Türkiye’den online mağaza açmaya izin veren platform, 2021 itibarıyla 220 ülkeden yaklaşık 150 milyon kullanıcıya hizmet vermektedir. Ürün çeşitliliği açısından da çok geniş bir yelpazeye sahip olan AliExpress üzerinden e-ticaret faaliyetlerinizi global düzeye taşıyabilirsiniz.

E-ihracat Yapılacak Platformu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-ihracat platformları arasında seçim yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok önemli konu vardır. Bunlar arasında öne çıkanları şöyle sıralayabiliriz:

Maliyetler: Platformların hemen hemen hepsi, satış başına komisyon kesintisi yapar. Bunun yanında mağaza açmak için belirli bir ücret de talep edilebilir. Söz konusu maliyetleri göz önünde bulundurmak, işlemlerinizin kârlılığı açısından büyük önem taşır.
Hedef Kitle: Ulaşmak istediğiniz pazardaki kullanıcıların, online alışveriş için hangi e-ihracat platformlarını tercih ettiğini araştırarak o ülkedeki satış rakamlarınızı daha kolay şekilde artırabilirsiniz.

Ödeme Yöntemleri: Farklı ülkelerdeki kullanıcı kitleleri, kimi ödeme yöntemlerini daha çok kullanma eğilimi gösterebilir. Gerekli incelemeleri yaparak o ülkede popüler olan ödeme yöntemlerini destekleyen mecralar üzerinden çalışmak, yerinde bir hamle olacaktır. Bu konuda daha detaylı bilgiler için E-ihracatta Kullanılabilecek Ödeme Şekilleri Nelerdir? içeriğimize göz atabilirsiniz.
E-ihracat platformları, sanal pazar yerlerinin dışında şirketlerin satış yapmak için kurdukları kendi internet sitelerini de kapsar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, seçilen e-ihracat paketlerinin sizin ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde cevap verip vermediğidir.

Kendi Sitenizi Açarak Nasıl E-ihracat Yapabilirsiniz?

E-ticaret Siteniz E-ihracata Hazır mı?sorusunun karşılığını IdeaExport’ta bulabilirsiniz. Önde gelen e-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft’un yurt dışına satış yapmak isteyen şirketler için geliştirdiği IdeaExport modülü, zengin özellikleriyle bu konudaki ihtiyaçlarınızı karşılar. Sitenizdeki metinlerin yabancı dillere çevirisini kolayca yapmak ve farklı para birimleriyle ödeme almamızı sağlamak, bu özellikler arasında sayılabilir. Siz de IdeaExport ile e-ihracat yaparak döviz bazında gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.