Site icon Kobi Haberleri

E-Perakendecilik Nedir?

pre

E-perakendecilik Nedir?

E-perakendecilik, internet üzerinden yapılan perakendeciliği ifade eder. Perakende nedir dediğimizde malların tek tek ya da birkaç parça durumunda satılmasına dayanan bir satış biçimidir. Toplu satış biçimi değil tek tek, parça parça satış biçimidir.Perakendeci nedir dediğimizde ise müşterilere küçük miktarlarda mal satan bir kişi veya işletmelerdir.

Perakende bir dağıtım kanalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Perakendecilik ise bir iş sürecidir. E-perakende nedir dediğimizde tüm bunların online yolla yapılan şeklidir. E-perakendecilik e-ticaret ilişkisine bakıldığında; e-perakendeciliğin e-ticaretin bir alt kümesi olduğu görülmektedir. Bu nedenle, e-ticaret, e-perakende operasyonunu tanımlayan ana etki alanıdır.

E-perakendecilik Bileşenleri Nelerdir?

E-perakendeciliğin iki alt kategorisi mevcuttur. Bunlar B2C ve B2B iş modelleridir. Aşağıda birlikte inceleyelim.

İşletmeler arası (B2B) e-retailing: İşletmeler arası (B2B), bir işletme başka bir işletmenin web sitesinden kendi kullanımı için veya kendi ürünlerinde bir bileşen olarak kullanmak üzere ürün ya da hizmet satın almasıdır. Bu işleme B2B denir. B2B örneği olarak alibaba.com sitesini vermek mümkündür.

İşletmeden tüketiciye (B2C) e-retailing: İşletmeden tüketiciye (B2C) iş modeli ise tüketiciye hitap eden e-ticaret sitelerinden oluşur. B2C örneği olarak bir tüketicinin bir spor giyim şirketinin e-ticaret sitesinden spor ayakkabı satın alması gösterilebilir.

E-perakendecilik Örnekleri Nelerdir?

E-perakendecilik örnekleri dediğimizde B2C (İşletmeden müşteriye) ve B2B (işletmeden işletmeye) iş modellerini kapsayan bir kavramdır. E-perakende amazon.com gibi bir e-ticaret sitesi olabileceği gibi alibaba.com gibi işletmeden işletmeye bir satış biçiminin olduğu işletmeler de olabilir. İşletmeden tüketiciye ya da işletmeden işletmeye online satış modelleri e-perakendeciliğe örnek gösterilmektedir.

Başarılı Bir E-Perakendecilik İçin Olmazsa Olmazlar Nelerdir?

Başarılı bir e-retailing için gerekli olan bazı temel bileşenler mevcuttur. Aşağıda bunlardan birkaçına değindik.

Güvenli bir e-ticaret sitesi: Online satış yapmayı gerektiren e-perakendecilik için ürün ve hizmetlerin online olarak sergilenebileceği bir e-ticaret sitesine ihtiyaç vardır. Güvenli bir yazılım ile kurulan bir e-ticaret sitesi tüketicilere güven sağlayacaktır. Tüm e-ticaret çözümlerinin bir arada sunulduğu Ticimax e-ticaret paketleri arasından hemen kararınızı verebilirsiniz.

Güvenli ve çeşitli ödeme seçenekleri: E-perakendecilik online işleyen süreçler silsilesini kapsadığı için ödeme seçenekleri bu aşamaların en önemlisi olarak dikkat çekmektedir. Kapıda ödeme, kart ile ödeme, mobil ödeme gibi seçenekleri güvenli bir şekilde sunduğunuzda tüketicilerin satın alma eylemini gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde satın alma bölümündeki geri dönüşler oldukça yüksek olmaktadır.

Sorunsuz ve kısa süreli nakliye ve kargo yönetimi: E-perakendecilikte en önemli unsurlardan biri de ürün ya hizmeti en kısa sürede, sorunsuz bir şekilde müşteriye ulaştırma sürecidir. Gerek stok yönetimi, gerek lojistik süreçleri gerekse teslimat süreçlerinin yönetimi planlı olarak yürütülmelidir.

Bütçe yönetimi: E-perakendecilikte bütçe yönetimi de oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. E-perakende yapan işletmelerin bütçe yönetimini doğru olarak yapması, gelir-gider kalemlerini öngörülebilir şekilde yönetmesi gerekmektedir.

Ürün ve hizmet sergilenmesi: Profesyonel bir ürün/hizmet sergilemesinin mümkün olması gerekmektedir. Siteye gelen potansiyel müşterilerin sitede uzun kalmasını sağlayacak düzenli, karmaşadan uzak, açıklayıcı bir site tasarımı ve site navigasyonu oluşturulmalıdır.

Müşteri destek sistemi: Müşteri memnuniyetinin en önemli anahtarı müşteri destek sisteminin anında, yerinde çözümler sunması ve ulaşılabilir olmasıdır. Ürün ve hizmetleri kapsayan tüm destek birimlerinin anında çözüm üretmesi müşteri memnuniyetinin oluşmasında etkilidir.

E-perakendecilik Avantajları Nelerdir?

E-perakendecilik günümüz dünyasında pek çok avantajı da beraberinde getirmektedir. Aşağıda birkaçını sizler için derledik.

Elektronik ortamda yapılan bir satış hizmeti olduğu için yeni pazarlara erişim fırsatını doğurmaktadır.
Fiziksel mağazadan çok daha geniş bir hedef kitleye ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.
7/24 açık bir mağaza konumuna ulaştırdığından günün her saati yurt içi ve yurtdışı olmak üzere zamandan ve mekandan bağımsız bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.
Satış ve karlılığı artırmada etkilidir. Hızlı bir büyüme, ürün ve hizmet çeşitliliğini arttırma, yenilik ve güncel hizmetleri devreye alma süreçlerini kolaylaştırmaktadır.
Geleneksel perakendeciliğin ötesinde, sınırları aşan, binlerce tüketiciye aynı anda ulaşabilme özgürlüğüne kavuşturmaktadır.
Online alışveriş imkanı sunmasıyla birlikte tüketiciler e-ticaret sitelerin istedikleri ürünü ve fiyatları kısa zamanda görüntüleyebilir ve karşılaştırabilir. Böylece bütçesine en uygun alışverişi yapabilir.
Tüketicilere sunulan ürün yelpazesinin daha geniş olması mümkündür.
Kişiselleştirme seçenekleri daha yoğun ve sık kullanılmaktadır.
Geleneksel ticarete göre daha az maliyetlidir.
Yeni müşteriye ulaşma oranı daha yüksektir.

E-Perakendecilikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Online platformlarda rekabet oldukça yüksektir. Tüm e-perakende devlerinin arasında kaybolup gitmemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Aşağıda bu hususlara dikkat çektik.

Güçlü bir marka algısı oluşturma: Online markalaşma, müşteri sadakati, hatırlanma, güven, duygusal bağ gibi pek çok tüketici davranışı etkileyen önemli bir araçtır. Güçlü bir marka algısı oluşturulduğunda potansiyel müşterileri ikna etme, var olan müşteriler tarafından yeniden tercih edilme, marka itibarı oluşturma ve işletme geleceği için önemli yapı taşlarıdır.

Müşteri deneyimi oluşturma: Müşteri deneyimi oluşturmanın günümüzdeki en etkili yolu kişiselleştirmeden geçmektedir. Kişiye özel kampanya, kişiye özel paketleme, kişiye özel reklam geliştirmeleri müşteri deneyimini etkileyen önemli hususlar olmaktadır.

Rekabetçi Fiyatlandırma: Fiyatlandırma stratejileri e-perakendecilik alanında en bilinçli olunması gereken konuların başında gelir. Rekabetçi ortamda müşteri çekmek için rakiplerden az fiyat vermek bir stratejiyken, fiyatta oynamadan kalite algısı yaratmak da bir başka stratejidir. Fiyatlandırma konusunda markanın konumu, müşterinin markadan beklentileri devreye girmektedir.

İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

Şeffaflık: Online ortamlarda şeffaflık müşteride güven oluşturma açısından etkilidir. İşletmenin iletişim bilgilerine ulaşabilir olma, işletme bilgilerinin açık ve net olması, ürün ve hizmetlerle ilgili gerçek kullanıcı yorumlarına yer verilmesi gibi maddeler bir işletmenin şeffaf olduğunun göstergesidir.

Kullanıcı dostu olması: E-perakendecilikte online yollarla satın alma işlemi gerçekleştiğinden dolayı kullanıcı dostu bir yapı ile ziyaretçinin karşılanması oldukça önemlidir. Sayfaların hızlı yüklenmesi, ürünlerin açıklamalarının detaylı olması, profesyonel ve gerçek görseller, ergonomik bir yapı kullanıcı dostu bir site yapısına örnektir.