İnternet kullanımının artması, doğru orantılı şekilde e-Ticaret sitelerinden yapılan alışveriş miktarını da yükseltti. KOBİ’ler için yeni bir pazar haline gelen e-Ticaret sitelerinde bulunmanın belirli koşulları vardır. Bu yazımızda “e-Ticaret yapan KOBİ’ler hangi vergileri öder? Şahıslar ve şirketler hangi e-Ticaret vergilerini ödemek zorundadır?” sorularının cevaplarını paylaşacağız.
İçindekiler
E-Ticaret Yapan KOBİ’ler Hangi Vergileri Ödemek Zorundadır?
KOBİ’lerin ödemeleri gereken e-Ticaret vergileri, gelirlerine göre değişkenlik göstermektedir. Aylık, 3 aylık ve yıllık olarak ödenen vergilerin türleri aşağıdaki gibidir:
- KDV (Katma Değer Vergisi)
e-Ticaret yapan KOBİ’lerin her ay ödemeleri gereken vergilerden olan KDV, internet üzerinden yapılan satışların %18, %8 ya da %1’i oranında hesaplanmaktadır.
- Geçici Vergi Beyannamesi
KOBİ’lerin ödemeleri gereken bir diğer vergi türü geçici vergi beyannamesidir. 3 aylık periyotlarla ödenen bu vergi, kişi veya kurumların kar – zarar tabloları incelendikten sonra beyan edilmektedir. Geçici Vergi Beyannamesi’nde kar görülür ise ödenen vergiler, gelir ve kurumlar vergisinden düşülmektedir.
- Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Basit usulde değerlendirilen mükellefler, her yıl bir kez bu vergiyi ödemek zorundadır. Yılı kar ile kapatan mükelleflerin kazançları üzerinden %15 – 35 arasında bir dilim hesaplanarak ödemeleri istenmektedir. İki taksit ile ödenen bu verginin ilki şubat, ikincisi ise haziran ayının sonuna kadar ödenmelidir.
- Yıllık Gelir Vergisi
Artan oranlı dilime göre hesaplanan yıllık gelir vergisi, mükellefler tarafından her yıl 25 Mart tarihine kadar beyan edilir. Verginin ilk taksiti mart, ikinci taksiti ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmelidir.
- Damga Vergisi
e-Ticaret yapan KOBİ’lerin ödemeleri gereken vergilerden biri olan damga vergisi; kurumla kişi arasında, kişilerin kendi arasında veya kurumların kendi arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen evraklardan alınmaktadır.
- Muhtasar Beyanname
Muhtasar beyanname, e-Ticaret vergisi değildir. Ancak kişi veya kurumların ödemek zorunda oldukları belgeleri beyan ettikleri bir belgeyi temsil etmektedir. İşverenler vergi kesintilerini, kira bedellerini, çalışan maaşlarını bu beyanname ile gösterirler.
KOBİ’ler e-Ticaret Vergilerini Nasıl Öder?
KOBİ’ler e-Ticaret vergi açılışını yaptıktan sonra internet üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiğinde vergilendirme başlar. Satış gerçekleştiği andan itibaren vergi yükümlülüğü söz konusudur. Çevrimiçi pazaryerlerinde yapılan satışlar, e-Ticaret mevzuat sistemine uygun olmalı ve mutlaka fatura kesilmelidir. Mevzuata uymayan veya fatura kesilmeyen durumlar vergi kaçırma olarak kabul edilmektedir.
KOBİ’ler için E-Ticarette Vergi Muafiyeti Var mıdır?
Kanunlara göre vergilendirilmesi gereken mükelleflerin vergi dışında tutulması durumu vergi muafiyeti olarak adlandırılmaktadır. Bu muafiyet verginin tamamı veya bir kısmı için geçerli olabilir. e-Ticaret yapmak isteyenler için şirket kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Sosyal ağlardan ve online pazaryerlerinden satış gerçekleştiren kişiler de vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. Ancak bu kişilerin geliri 220 bin TL’yi aşmamalıdır.
Vergi muafiyetinin sağlandığı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Tüm hasılat, bir bankaya ait ticari hesaptan yapılmalıdır.
- Seri üretim ya da sanayi tipi kabiliyeti olan makine ve aletler kullanılmalıdır.
- Vergiden muaf esnaf belgesi alınmalıdır.
- Evde imal edilen ürünlerin satışı internet üzerinden yapılmalıdır.
- Kişinin bir işyeri bulunmamalıdır.
Yukarıda sıralanan maddelerden birine uygun olanlar vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. KOBİ’ler vergiden muaf esnaf belgesini alarak bu durumdan faydalanabilmektedir.