Site icon Kobi Haberleri

E-Ticarette İşletme Giderleri Nelerdir?

gdr

İşletme Gideri Nedir?
İşletme gideri bir şirket kurmak ve bu şirketi en büyük verim ile çalıştırmak için yapılan harcamalara verilen isimdir. Kısacası işletme giderleri tedarik, yönetim ve geliştirme süreçleri için sermaye harcamasına verilen isimdir.

İşletme giderlerinin bazıları her sektörde ortak olsa da büyük bir bölümü ise faaliyet gösterilen sektöre göre farklılık gösterebilmektedir.

Örneğin; Nakliye sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için benzin ve mazot masrafı bir işletme gideriyken e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için ürün tedariği ve reklam harcamaları bir işletme masrafıdır.

Şirket Kurma Masrafları

E-ticaret sektörüne giriş yapmak ve internetten ürün satmak isteyen herkesin fatura kesmesi ve fatura alması gerekir. Bu faturaların sonrasında da devlete vergi ödenmesi zorunludur. Bu nedenle e-ticaret yapmak için kişi ve işletmelerin bir şirket kurması gerekir. Şirket kuruluş sürecinde harcanan sermaye de e-ticarette işletme giderleri arasında yer alır.

Şahıs şirketi
Limited şirket
Anonim şirket

Türleri e-ticaret yapmak isteyen markalar tarafından en çok kurulan şirket türleridir. Gelin şimdi e-ticarette şirket kurma masraflarına bir göz atalım.

E-Ticarette İşletme Giderleri Nelerdir? 3

Şirket türleri ve şirket kurma masraflarıdır. E-ticarete az bir sermaye ile başlayan kişiler bu aşamada ilk olarak şahıs şirketi kurmaya yönelmektedir ve ardından işlerini geliştirmek için de şirket türlerini büyütmektedirler. Sizler de e-ticarette işletme giderlerini azaltmak istiyorsanız bu şirket kurma türlerine bakarak hareket edebilir ve kuracağınız şirket türüne karar verebilirsiniz.

E-ticaret Sitesi Kurma Masrafı

E-ticaret yapmak için herkesin bir e-ticaret sitesine ihtiyacı bulunuyor. Bu nokta kişiler e-ticaret sitesi kurma yöntemlerine göre farklı maliyetler ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu noktada ise kişilerin artan masraflar ile karşı karşıya kalmaması için site kurma yöntemlerine doğru bir şekilde karar vermesi gerekiyor.

E-Ticarette İşletme Giderleri Nelerdir? 4

İlk zamanlarda e-ticarette işletme giderlerini azaltmak için işletmeler açık kaynak kodlu yazılımlar kullansa da aslına bakıldığında verim alamıyorlar ve ardından hemen site kurma yöntemlerini değiştiriyorlar. E-ticarette profesyonel hareket etmek ve başarılı olmak isteyen markalar da hazır e-ticaret alt yapılarını tercih ediyor. Çünkü bu alt yapılar markaların masraflarını büyük ölçüde azaltıyor.

Ofis Masrafı

Evden e-ticaret yapmayacaksanız markanıza ait bir ofis tutmanız ve ofisinizi tuttuktan sonra da ofis araç ve gereçleri için harcamalar yapmanız gerekiyor. Genellikle bu noktada ofis masrafları ofisin büyüklüğüne ve ofisin konumuna göre farklılık gösteriyor.

Örneğin; İstanbul’da e-ticaret ofisi tutmak isteyen kişiler iç bölgelerde 3000 TL -10000 TL arasında ofis ve büro bulabilirken merkezi bölgelerde ofis tutmak isteyen kişiler 15.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ofis tutabiliyor.

Bu nedenle ilk olarak e-ticarette işletme giderlerini karşılamak için ne tür bir ofis tutmanız gerektiğine ve bu ofisin konumuna karar vermeniz gerekiyor. Böylece doğru bir şekilde işletme giderlerinizi ayarlayabilir ve bütçenize buna göre karar verebilirsiniz.

Depo Maliyetleri

Stoklu e-ticaret yapmak isteyen kişi ve işletmelerin bir depoya ihtiyacı bulunuyor. Kendilerine ait bir deposu bulunan markalar burada e-ticarette işletme giderlerini azaltırken bir deposu bulunmayan markalar da depo tutmak için masraflar yapıyor. Genellikle depo maliyetleri depo büyüklüğüne göre ve bölgeye göre farklılık gösteriyor.

Sanal Pos Komisyon Ücretleri

E-ticaret sitesi kurduktan ürün ve hizmet yükledikten sonra her markanın e-ticaret siteleri için bir sanal pos tahsis etmesi gerekiyor. Aksi halde markalar sanal pos entegrasyonu yapmadan e-ticaret siteleri üzerinden kredi ve banka kartı ile ödeme alamıyor. Bu da markaların değer kaybetmesine neden oluyor.

E-ticarette işletme giderleri arasında bulunan sanal pos komisyon oranları çalışılacak bankaya, ödeme sistemine ve ödeme tarihlerine göre farklılık gösteriyor.

Örneğin; Bankalardan sanal pos almak ödeme sistemlerine göre biraz daha maliyetli olabiliyor. Bununla beraber ödeme tarihleri ertesi gün, 1 hafta sonra, 2 hafta sonra ya da 45 gün sonra olarak belirleniyor ve ödeme almak istediğiniz tarih aralığına göre sanal pos komisyon ücreti artabiliyor veya azalabiliyor.

Bu nedenle e-ticarette işletme giderleri nasıl hesaplanır diyorsanız sanal pos komisyon oranlarını da bu giderler içine dahil etmeye özen göstermelisiniz.

Kargo Masrafları

E-ticaret firmaları dijital ürün satmadıkları takdirde sattıkları her ürünü müşterilerine teslim etmek zorundadırlar. Bu nedenle de markalar kargo firmaları ile çalışmaktadırlar. Genellikle bu noktada işletmeler desi başına ücret ödemektedir.

Kargo fiyatları çoğu zaman çalışılacak kargo firmasına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden kargo anlaşması yapmadan önce markalar birkaç kargo firmasından teklif almaya ve teklifler arasından en doğru olanı seçmeye özen göstermelidir. Aksi takdirde yanlış seçim yapıldığında e-ticarette işletme giderleri artış gösterebilmektedir.

Reklam Masrafları

E-ticarette faaliyet gösteren her markanın yaptığı çalışmalardan birisi olan reklam çalışmaları için de bütçe ayırılması gerekir. Genellikle e-ticarette işletme giderlerini en çok arttıran reklam masrafları olduğu için markaların bu noktada ne tür tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapacaklarına karar vermesi gerekir. Reklam masraflarını azaltarak e-ticarette işletme giderlerini arttırmak isteyen markaların hedef kitlelerini iyi bir şekilde tanıması ve buna uygun bir bütçe belirlemesi gerekmektedir.

Vergiler

Ticari faaliyet gösteren her markanın vergi ödemesi gerekiyor. Genellikle vergiler e-ticarette işletme giderleri arasında gösteriliyor.

KDV
Stopaj
Matrah
Gelir Vergisi

E-ticaret firmalarının ödemesi gereken vergi türleri arasında yer alıyor. E-ticarette işletme gideri hesaplaması yaparken kişilerin vergileri de göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekiyor.