Vergi Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde birçok vergi çeşidi ve farklı ödeme zamanları bulunmaktadır. Bunlar kurumlara, ödeme yöntemlerine, yapılan işe göre değişiklik göstermektedir. Bu vergi çeşitleri şöyledir;
Geçici Vergi
Yıllık Gelir Vergisi
Katma Değer Vergisi
Yıllık Kurumlar Vergisi
Emlak Vergisi
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Aylık Muhtasar
Üç Aylık Muhtasar
Damga Vergisi
İlan ve Reklam Vergisi
Çevre Temizlik Vergisi
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
Geçici Vergi Nedir?
Geçici vergi nedir dediğimizde peşin vergi olarak tabir edilir, ya da kısa süreli belirli bir dönem ödenip biten vergi türlerine verilen isimdir. Basit usulde vergilendirilenler hariç olmak üzere ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbapları ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme dönemlerinde üçer aylık kazançları üzerinden geçici vergi öderler. Geçici vergide Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi için tüm yılın kar/zarar hesaplamaları tek seferde değil üçer aylık dönemlerde yapılır.
Geçici vergi mükellefleri Vergi Usul Kanununca belirlenen ödemelerini Vergi Kanunun 120. Maddesine göre gerçekleştirmektedir.
Kgv nedir dediğimizde geçici verginin kısaltılmışıdır ve yıl boyunca ödenmesi gereken toplam paranın 3 aylık parçalar halinde tahsil edilmesidir. Mükellefler hesap döneminde 3, 6, 9, 12 aylık periyotlar halinde ödemelerini gerçekleştirmektedir. Cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisiyle ilişkili olarak üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenecek miktar tespit edilir.
Geçici vergiyi kimler öder dediğimizde; bu gruba dahil olanlar şu şekildedir;
Serbest meslek yapanlar
Ticari kazanç sahipleri
Kurumlar
Geçici Vergi Beyannamesi Nasıl Yapılır?
Her vergi türünde olduğu gibi geçici verginin de beyan edilmesi gerekir. Mükelleflerin durumlarına göre geçici vergi beyannamelerine eklemesi gerekenler olabilir. Kurumlar vergisi mükellefleri beyannamelerine gelir tablolarını eklemelidir. İşletme defteri tutan mükellefler hesap özetlerini beyannamelerine eklemelidir. Serbest meslek çalışanları ise serbest meslek bildirimlerini beyannamelerine eklemelidir.
Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır?
Geçici Vergi hesaplaması da oldukça merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Mükellef ve kurumların ödeyeceği geçici vergi oranları birbirinden farklıdır. Mükellef ya da kurumların daha evvel ödediği vergiler var ise hesaplanıp, ödenecek vergiden çıkarılarak yeni miktar tebliğ edilir.
Mükellefler için geçici vergi hesaplaması vergi verilmesi gereken dönemin 3 er aylık kazançlarına bakılır ve gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde uygulanan yüzde 15’lik oran uygulanarak hesaplanır.
Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi hesaplaması kurum kazancının yüzde 25’i üzerinden olacak şekilde vergi tutarı belirlenmektedir.
Öte yandan geçici vergi hesaplamaları mali müşavirler tarafından doğru ve eksiksiz şekilde yapılmalı ve beyan edilmelidir. Aksi takdirde cezai yaptırımları mevcut olmaktadır.
Geçici Vergi Oranları Nasıldır?
Gelir Vergisi mükellefleri için Geçici Vergi oranı yüzde 15, Kurumlar Vergisi mükellefleri için ise yüzde 25 şeklindedir. Üçer aylık dönemlerde kar-zarar durumu hesaplanır ve hesaplanan geçici vergi tutarı beyannamede düşülür, böylece sadece bir önceki döneme ilave olarak elde edilen kar üzerinden vergi tahakkuk edilmiş olur.
Geçici Vergi Oranı Yanlış Bildirildiğinde Ne Olur?
Vergi mükellefleri ve kurumlar kazançlarını doğru bildirerek vergi oranlarını doğru bir şekilde hesaplamalıdır. Aksi takdirde cezai işlem ve gecikme faizi gibi yaptırımlar söz konusu olabilmektedir.
Geçici Vergi Beyannamesi Nedir?
Diğer vergi türleri gibi geçici vergilerinde devlete beyan edilmesi gerekir. Mükellefler bilanço defteri, gelir tablosu, tutulan işletme defteri evrakları ile serbest kazanç defteri tutanların ise serbest kazanç bildiriminin olduğu dosyayla başvurularını gerçekleştirmesi sağlanır.
Geçici Vergi Ödeme Dönemleri Nasıldır?
Mükellef ya da kurumlara tahakkuk ettirilen geçici vergiyi 3, 6, 9, 12 aylık periyotlar halinde ödeyebilmektedir. Kurumlara verilen geçici vergi 3 ayda bir takip edilir. Geçici Vergi beyannamesi kuruma, 3 aylık dönemi izleyen 2. ayın 17’si günü akşamına kadar teslim edilir. Aşağıda detaylı şekilde yer verdik.
Dönem (Ocak-Şubat-Mart) -17 Mayıs
Dönem (Nisan-Mayıs-Haziran) – 17 Ağustos
Dönem (Temmuz-Ağustos-Eylül) – 17 Kasım
Dönem (Ekim-Kasım-Aralık) – 17 Şubat
Geçici Vergi Ödemeleri Nasıl Takip Edilir?
Kurumlar ya da mükellefler tarafından beyanname dönemlerinin takibi oldukça önemlidir. Beyanname takip programı ile ödeme takvimlerini takip ederek ceza ve yaptırımlardan kurtulmak mümkündür.
Geçici Vergi Belirlenen Dönemlerde Ödenmezse Ne Olur?
3’er aylık kazançlar halinde ödenmemesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden kişi ve kurumlar vergi tutarından terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına gecikme zammı uygulanır. Bu gecikme zammı vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe kadar yani; gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan’a kadar belirlenir. Geçici vergi ödemesi beyan ve zamanları ise açık ve net şekilde yönetmelikte belirtilmiştir.
E-ticarette Geçici Vergi Ödenir Mi?
E-ticaret yapan işletmeler tıpkı fiziki mağazalarda olduğu gibi fatura kesmekle ve vergilerini ödemekle yükümlüdür. E-ticaret sitesi kurarken şirket kurma zorunluluğu olmasının sebebi de işletmeye ait bir vergi levhasının olması, fatura kesilmesi ve yasal bir ticari işletme olmasının gerektiğindendir.
E-ticarette vergilendirme pek çok konuda kapsam ve sınırları belirlenmiş bir konudur. e-ticaret vergilerinden biri de geçici vergidir. 3 aylık periyotlarla ödenir. Kişi ya da kurum olarak ödenebilmektedir. Kişilerin veya kurumların kar-zarar durumları incelendikten sonra beyan edilerek e-ticaret siteleri de geçici vergilerini ödeyebilmektedir.