Site icon Kobi Haberleri

İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

ifls

İflas Nedir?

İflas; borçlarını ödeyemediği mahkeme kararıyla saptanan ve ilan olunan tüccarın durumunu ifade eder. İflasına karar verilen şirketin malvarlığına el konulur, tasfiye edilir ve sağlanan nakitle alacaklıların ödemeleri yapılır.

Ticaret Kanunu’na göre iflas edebilecekler;

Gerçek kişi tacirler
Tüzel kişi tacirler
Tacir olmadığı halde iflasa tabi tutulanlar

Şahıs şirketlerinin iflası konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu noktada hukuki yollara başvurulmalı ve yasalara uygun şekilde bir süreç başlatılmalıdır.

Konkordato Ne Demektir?

Konkordato ne demek dediğimizde; yeniden borç yapılandırılması için şirketlerin başvurdukları hukuki bir yöntemdir. Konkordato başvurusu kabul edilen şirketleri devlet geçici koruma altına almış olur. Alacaklılar konkordato sürecini başlatan firmalar için haciz işlemi yapamaz, bankalar kredilerini isteyemez, ipotekler satışa çıkarılamaz.

Konkordatonun amaçları;

Borçlu şirketlerin mali durumunu düzeltmek
Şirketlerin iflastan kurtulmasını sağlamak
Alacaklıların belli bir vadeyle alacaklarını temin etmelerini sağlamak

E-ticaret Şirketlerinin İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

E-ticaret şirketlerinin sektörde tutunamayarak iflas etmelerinin birçok sebebi bulunmaktadır. Başlıca sebepler arasında;

Plansız ilerlemek
Bütçe planlaması yapmamak
Sermayesizlik
Stok yönetim eksikliği
Hedef kitleye hitap edememe
Doğru ürünü seçememek
Ürünün tanıtım ve anlatımını iyi yapamamak
Müşteri ilişkilerinin zayıf olması
Gizlilik ve güvenlik problemleri

1.Plansız İlerlemek

İflas etmenin en temel sebeplerinden biri plansız bir şekilde yola çıkmaktır. Bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken kısa ya da uzun vadeli bir planlamadır. Bir, üç ya da 5 yıllık planlamalar yapmalı ve şirketinizin hedeflerini net bir şekilde belirlemelisiniz. Doğru bir şekil yapılan plan sayesinde şirketiniz daha sağlam temeller üzerine kurulmuş olur ve başarılı olma şansınız yükselir.

2.Bütçeyi Belirlememek

E-ticaret şirketi kurma gibi bir düşünceniz varsa oluşabilecek her türlü masrafı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Net bir bütçe hesaplaması yapmalısınız.
Sermayenizin hepsini stok için kullanmamalısınız.
Harcamalarınızı mantıklı bir şekilde yapmalısınız.
İhtiyaçlar doğrultusunda ödemeler yaparak lüks harcamalardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
Harcamalarınızı taksitlendirmelisiniz.
Az maliyetle reklam ve tanıtımlarınızı yapmalısınız.

  1. Sermayesizlik

Şirketlerin iflas etmesinin sebeplerinden biri de sermayesizliktir. Yeterli sermayesi olmadan kurulan bir şirket yeterli ürün satın alamaz ve masraflarını karşılamakta zorlanır. Sermayesini etkin bir şekilde kullanamayan şirketler için de durum aynıdır.

Verimli bir şekilde kullanılmayan sermayenin şirkete bir faydası bulunmamaktadır. Yeterli sermayesi olmayan ve sermayesini etkili kullanamayan şirket yatırım yapamaz, büyüyemez ve iflas eder.

  1. Stok Yönetim Eksikliği

Şirketlerin devamlılığı için stokların doğru bir şekilde yönetilmesi oldukça önemlidir. Elinizde ne çok fazla ne de çok az stok bulundurmalısınız. Gereğinden fazla stok bulundurmak paranızı değerlendirememenize, çok az stok ise talepleri yerine getirememenize sebebiyet verir.

Çalıştığınız tedarikçilerin teslimat sürelerini doğru analiz ederek sipariş miktarlarınızı doğru seçmeli, elinizde stok kalırsa çeşitli kampanya ve fırsatlarla satarak kazanç elde etmeye çalışmalısınız.

  1. Hedef Kitleye Hitap Edememe

E-ticaret sitelerinin tüketicilere ulaşabilmesi satış için en önemli husustur. Hedef kitleye ulaşabilmeniz için sitenizin arama motorlarında görünür olması oldukça önemlidir. Siteyi ziyaret eden kişinin müşteriye dönüşebilmesi için sitenizin A’dan Z’ye gelişmiş özelliklerin sunulması gerekmektedir.

Kullanıcılar için işlevsel ve amaca hizmet eden bir site olmalıdır.
Kişilerin aradıklarını hızlı ve rahat bir şekilde bulabilmesi gerekir.
Gizlilik ve güvenlik politikalarına uyulması gerekir.
Hızlı bir site ile güvenli bir ödeme sağlanmalıdır.

  1. Doğru Ürünü Seçememek

Doğru bir planlama yaptınız, sermayenizi verimli bir şekilde kullandınız ve sitenizi doğru bir şekilde tasarladınız diyelim. Peki ya doğru ürünü seçmediyseniz? E-ticaret firmalarını iflasa sürükleyen bir diğer sebep ise doğru ürünü seçmemektedir. Kıyasıya rekabetin olduğu e-ticaret sektöründe müşteri kitlenizi doğru bir şekilde belirleyerek satacağınız ürünü seçmelisiniz.

Birçok firma aynı kategorilerdeki ürünleri satabilir fakat hepsi başarılı olamaz. Başarılı olabilmek için seçtiğiniz ürünün fark yaratarak diğer ürünlerden daha dikkat çekici olmasını sağlamanız gerekir. Doğru ürünü seçmek için;

Rakiplerinizi araştırın
Yurt içi ve yurt dışı trendleri takip edin
Ürünlerinizi ilgili çekici bir şekilde sunun
Ürünlerinizi doğru stratejilerle pazarlayın

  1. Ürünün Tanıtım ve Anlatımını İyi Yapamamak

Başarısız e-ticaret firmalarının ortak özelliklerinden biri de sattıkları ürünlerin tanıtımını doğru bir şekilde yapamamaktır. Ziyaretçiler e-ticaret şirketlerinin ürünlerinden satın almak istediklerinde somut bir şekilde ürünü göremedikleri için ürünün tüm özelliklerini öğrenme ihtiyacı duyar.

Öncelikle siteye yüklenen görselin ziyaretçiyi memnun etmesi gerekmektedir. Ürünü birçok açıdan ve detaylı bir şekilde gösteren görseller kullanılmalıdır. Ürün görseli ve özellikleri ziyaretçi tarafından yeterli bulunmadığında rakip firmaların ürünlerine yönelir ve siz iyi bir ürün satsanız bile müşteri kaybetmiş olursunuz.

  1. Müşteri İlişkilerinin Zayıf Olması

E-ticarette yüz yüze satış yapılmadığı için tüketicilerin firmalara karşı güven kazanılması zordur fakat mümkündür. Ziyaretçi hem ürünün ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına hem de satıcı firmanın bilgilerine dikkat eder.

E-ticaret sitenizde firmanızı tanıtmalısınız. İletişim bilgilerinizin ulaşılabilir ve güncel olması ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesi için çok önemlidir. Ayrıca;

Müşterilerinizle sosyal medya üzerinden her zaman iletişimde olun ve onlara güncel bilgilendirmelerde bulunun.
Müşterilerinizin yapmış olduğu öneri ve şikayetleri dikkate alın ve mümkün olduğunca yanıtsız bırakmayın.
Müşterileriniz tarafından ulaşılabilir olun. Hizmetlerinizin ulaşılabilir olduğunu, 7/24 şikayet ve sorunlarını dinleyen bir sistem oturmalısınız.

  1. Gizlilik ve Güvenlik Problemleri

Ziyaretçilerin en dikkat ettiği nokta şüphesiz e-ticaret firmasının gizliliği ve güvenliğidir. Bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyecekleri güvenli bir ortam olmasını isterler. Ödeme işlemlerinde mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formunun müşteriye sunulması şarttır.

Bu belgeleri sağlayamayan firmalardan alışveriş yapılmamalıdır. Müşterilerine güvenli bir alışveriş deneyimi yaşatamayan ve güvenlik sorunlarını çözemeyen e-ticaret şirketleri prestij kaybeder ve zamanla iflas eder.

  1. Aceleci Davranmak, Doğru Hamleleri Yapamamak ve Vazgeçmek

E-ticaret şirketleri her geçen gün sayısını ve bilinirliğini artırmaktadır. Bu sektörde kalıcı ve başarılı olmak epey zordur. Sıkı rekabetin olduğu bir ortamda doğru zamanda doğru aksiyonlar almak gerekmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm maddelerin yanı sıra e-ticaret şirketlerinin iflas etmelerine sebep olan en büyük hatalarından biri aceleci davranmaktır.

Küçük adımlar atarak ilerlemek başarılı olmanın anahtarıdır. Doğru zamanda doğru hamlelerin yapılması gerekir. Bunun için de en başında söylediğimiz gibi tüm olasılıkları önceden planlamak gerekmektedir. Konkordato ya iflas gibi durumlarla karşılaşmamak için işletmelerin planlı ve pes etmemesi önemlidir.