Site icon Kobi Haberleri

İş Planı Hazırlarken Yapılan Hatalar

pln

Yatırımcı görüşmeleri yaparken de bu iş planlarına ihtiyaç duyarsınız. Detaylı ve yatırımcıların merak ettiği bilgilere yer vermeniz ve analizlerinizi doğru bir şekilde sunabilmeniz, iş planınızın güvenilirliği açısından da oldukça önemli.

Birçok girişimci iş planını hazırlarken belli başlı hatalar yapabiliyor. Bu hatalardan ders almak ve kendi iş planlarınızı hazırlarken bu hatalara düşmemek, yatırımcı görüşmelerinizde işinize yarayabilir.

Hedef kitlenin belirlemeden iş planı hazırlanması
Birçok girişimcinin en sık düştüğü hatalarda biri hedef kitlesini belirlememek. Bir ürün ya da hizmet sunmaya başladıklarında, tüm tüketicileri kendi hedef kitlesi olarak düşünmek, yapılacak en büyük hatalardan biridir.

İş planı hazırlarken de hedef kitlenizin belirli olmaması da başka bir yanlış olur. Yaptığınız iş tüm tüketicilere hitap edemez. Sunduğunuz hizmet, sattığınız ürün veya çözdüğün problem belli bir kitleye hitap ediyordur ve iş planı hazırlarken de bu hedef kitleyi göz önünde bulundurmalısınız.

Hangi hedef kitlenin, hangi sorunlarını çözüyorsunuz? Ürününüzü/hizmetinizi kimler satın alacak? Bu hedef kitlenin satın alma gücü ne kadar? Bu hedef kitle uzun vadede size karlılık sağlayacak mı? İş planınızı hazırlarken belirli bir gruba odaklanarak, onlara özel olan sorulara cevap vermelisiniz.

İşinizle ilgili gereksiz detaylara girilmesi
İş planınızda yaptığınız işi anlatmanız tabii ki gerekiyor. Yaptığınız işi de büyük ihtimalle en iyi siz biliyorsunuz; fakat iş planında işle ilgili gereksiz detaylara girmeye başladığınızda, kendinizi göstermeye çalıştığınız hissini verirsiniz.

Bilginizi yansıtmanız gereken alan burası değildir. İş planı, okuyuca bir değer ve bilgi katmak için hazırlanır. Gereksiz detayları okumak ve işle ilgili bu tü bilgiler okuyucunun dikkatinin dağılmasına neden olacaktır. Kendinizi göstermek yerine işinizin neden özel olduğunu ve ne amaçladığını anlatmaya özen gösterin. Konu ile ilgili detaylı bilgi alınmak istediğinde zaten bu kişiler sizden bununla ilgili de bir sunum isteyeceklerdir.

Pazar araştırmasının yapılmaması veya yeterince yansıtılmaması
İş planındaki en önemli maddelerden biri de pazar araştırmasıdır. Detaylı bir pazar araştırması yapılmaması ya da bu araştırmanın yeterli bir şekilde okuyucuya yansıtılmaması da yapılan en büyük hatalardan biri.

Birçok girişimci, sektörle ilgili daha önceden yapılan araştırmaları kopyala yapıştır yaparak iş planlarına koyuyorlar; fakat her işletmenin ve ürünün kendi dinamikleri; kendi pazarı bulunmakta. İş planınızda bu dinamikleri doğru ve detaylı bir şekilde yansıtmanız gerekiyor.

Yatırımcıların en çok dikkat ettikleri konulardan biri, yaptığınız işin bir pazarının olup olmadığıdır. Bu pazarın ne kadar büyük olduğu, pazarda ne kadar rekabet olduğu, pazarda bir gelecek olup olmadığı, ne kadar sürede yapılan yatırımın kara dönebileceği gibi konulardır. İş planınızda pazar araştırmasının özellikle üzerinde durmanızda yarar vardır.

Finansal raporların detaylı bir şekilde açıklanmaması
Şirketle ilgili finansal bilgilerin açıklanmaması da yatırımcılar açısından sıkıntı teşkil eder. Birçok girişimci bu konuda nasıl bir yaklaşım izleyeceğini bilemiyor olabilir; ancak bu verilerin eksik ya da yanlış gösterilmesi büyük sıkıntılara neden olabilir.

Yatırım görüşmelerinin ilerleyen aşamalarında daha derin araştırmalar yapılmaya başlandığında, yatırımcılar bu eksik veya yanlış verileri gördüklerinde size olan güvenlerini yitirebilirler.

Şirkete ait tüm finansal verileri iş planında belirtmek ve geleceğe yönelik finansal planlarımı da detaylı bir şekilde sunmak bu açıdan oldukça önemli. Güvenilirliğinizin sarsılmaması için bu konularda dürüst davranmak gerekiyor.

Şirketin gelecek planlarından bahsetmemek
İş planınızı hazırlarken, şirketin geleceğe yönelik planlarından da bahsetmeniz gerekecektir. Ne kadar sürede ne boyutta büyümeyi planlıyorsunuz? Karlılığınız belirli zaman periyotlarında ne kadar artacak? Ekibinizi büyütmeyi planlıyor musunuz? Ne kadar hızlı bir büyüme bekliyorsunuz ve alt yapınız bu büyümeyi kaldırabilecek kapasitede mi? Hangi alanlara yatırımlar yaparak hizmetinizi ve ürünlerinizi geliştirmeyi planlıyorsunuz?

Bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını iş planına koymalısınız. Yatırımcılar, gelecek vadeden projelere yatırım yapmak isteyeceklerdir ve bu nedenlede hedeflerinizi onlarla paylaşmalısınız. Bu hedefleri gerçekleştirmek için nelere ihtiyacınız olduğunu ve bu ihtiyaçların karşılanması durumunda ne kadar sürede hedeflerinizi gerçekleştirebileceğinizi de iş planınıza ekleyebilirsiniz.

Böyle kapsamlı çalışmalar şirketiniz hakkında en önemli detayları yatırımcılarla paylaşmanızı sağlayacağı gibi size de iyi bir yol haritası çıkartmış olur. Kendi hedeflerinizi belirleyerek, belli zaman aralıklarında hangi kilometre taşlarını gerçekleştirdiğinizi görebilirsiniz.