KOBİ Değer Kredisi Paketinin Ana Nitelikleri Nelerdir?
KOBİ Değer Kredisi paketi, TBB tarafından Ocak 2019’da duyurulduktan sonra konu hakkındaki çalışmalar devam etti ve 1 Mart 2019’da, değişen ana nitelikleri ile birlikte yeniden duyuruldu. Bu doğrultuda bazı şartlar, nitelikler ve limitler değiştirildi.
Yapılan değişiklikler doğrultusunda Kobi Değer Kredisi’nden, 125 milyon TL’ye kadar ciro sahibi şirketler sektör farketmeksizin faydalanabilir.
Krediler, şirketin faaliyet alanına ve kazanç oranına göre farklılık gösterir. İlk yayımlanan bildiride KOBİ’lerin en fazla 1,5 milyon TL kredi kullanabileceği şartı vardı fakat bu da değiştirildi ve tutar 5 milyon TL olarak güncellendi.
KOBİ Değer Kredisi Veren Bankalar
KOBİ Değer Kredisi uygulaması ilk başladığında bu krediyi veren banka sayısı 14’tü. Güncelleme sonrası bu sayı 18’e çıkarıldı. Söz konusu krediyi veren bankalar ise şöyledir:
Akbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatif Bank
Denizbank
Garanti BBVA
Halkbank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
ING
Türk Ekonomi Bankası(TEB)
Türkiye Finans Katılım Bankası
Türkiye İş Bankası
QNB Finansbank
Şekerbank
Vakıflar Bankası
Vakıf Katılım Bankası
Yapı Kredi Bankası
Ziraat Bankası
Ziraat Katılım Bankası
KOBİ Değer Kredisi Başvuru Koşulları Nelerdir ?
KOBİ Değer Kredisi, KOBİ statüsü taşıyan tüm işletmelere sunulmuş olsa da başvuru için bazı şartlar koyulmuştur. Belirtilen şartları karşılamayan işletmeler bu destekten faydalanamamaktadır. Dolayısıyla başvuru öncesi bu şartlar hakkında bilgi sahibi olmanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz daha faydalıdır. Söz konusu şartların genel çerçevesi şu şekilde özetlenmiştir:
KOBİ Değer Kredisi’nden faydalanacak işletmelerin Türkiye Cumhuriyeti kanunları kapsamında kurulan ve ülke içinde faaliyet gösteren gerçek ya da tüzel kişi şirketi olması gerekir.
Krediden faydalanacak işletmenin ya da ortaklarının, %25 ve üstü hisse sahipliği ile ortak oldukları şirketlerin, başvuru sürecinde iflas, iflas erteleme, konkordato ve fesih kararı bulunmamalıdır. Bankalar bu konu hakkında beyanları doğrulayacak yeterli bilgi düzeyine ulaşamadıklarında işletmelerden yazılı beyan isteme hakkına sahiptir.
Krediden faydalanacak işletmenin vergi dairesine ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na son ödeme tarihi geçmiş borcunun olmaması ve kredi kullanım tarihinden en çok 90 gün önce alınmış bir evrak ile bunun ispat edilmesi gerekir.
Krediden yararlanacak kişi ya da kurumun, vergi dairesine ya da SGK’ye vadesi geçmiş güncel borcu olduğu takdirde; borcun tekrar yapılandırılması, yapılandırmanın bozulmamış olması, aksi takdirde kullanılacak kredinin en fazla %20’si kadar olması ve bu borcun, kullanılan kredi ile ödenmesi gerekir.
Krediden faydalanacak işletmenin kredi alacağı bankaya başvuru yaptığı zaman ilgili düzenlemelere ve risk merkezi verilerine göre donuk alacak niteliğinde kategorilendirilmemiş olması gerekir. Bunun yanı sıra Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında “Tasfiye Olunacak Alacaklar ile Zarar Niteliğindeki Alacaklar” hesabına göre izlenen alacak özelliklerini taşımıyor olması gerekir.
Kredi Garanti Fonu’ndan kefalet alacak işletmelerin, geçmiş dönemlerden kalma komisyon borcunun olmaması gerekir.
Hangi İşletmeler KOBİ Değer Kredisi Alabilir ?
KOBİ Değer Kredisi’nden yararlanmak için küçük ve orta büyüklükte işletme olma koşulunu sağlamanız gerekir. Yapılan düzenleme ile mikro, küçük ve orta büyüklükteki girişimler tekrar tanımlanmıştır ve işletmeler dahil oldukları tanım kapsamındaki limitlere tabi tutulurlar. Söz konusu işletme tanımları şöyledir:
Mikro işletmeler, senelik 10 kişiden az çalışanı olan ve net satış rakamı 3 milyon TL’yi geçmeyen girişimler olarak tanımlanır. Mikro işletmelerin 1 milyon TL olan üst sınırı 3 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
Küçük işletmeler, yıllık 50 kişiden az çalışanı olan ve net satış hasılatı 25 milyon TL’yi geçmeyen girişimler olarak tanımlanır. Küçük işletmelerin satış rakamı üst sınırı 8 milyon TL’den 25 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
Orta büyüklükteki işletmeler, yıllık 250 kişiden az çalışanı olan ve satış hasılatı 125 milyon TL’nin altında kalan işletmeler olarak tanımlanır. Orta büyüklükteki işletmelerin senelik satış hasılatı 40 milyon TL’den 125 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
Şirketin, bir başka işletmenin oy hakkı ya da sermayesinde; baskın etki göstermeksizin %25’den fazla sahipliğinin bulunması, bu şirketlerin ortak işletme sayılmasını sağlar. Kamu kurumlarının ya da kuruluşlarının işletme hisselerinin %25’inden fazlasına sahip olmaması, şirketin KOBİ olarak görülmesi için bir koşuldur.
KOBİ Değer Kredisi Başvurusu Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Belgeler Nelerdir ?
Genel olarak kredi çekmek için gerekli belgeler bazı standartlara sahip olsa da kredi türüne göre değişkenlik gösterir. KOBİ Değer Kredisi başvurusu yapan tüzel kişilerden ve şahıs şirketlerinden farklı nitelikteki belgeler istenmektedir. İşletmelerden kredi başvurusu sırasında talep edilen belgeler, kefilleri olduğu takdirde onlardan da talep edilir.
Tüzel Kişiler
Tüzel kişilerden talep edilen başvuru belgeleri; ortaklara ait kimlik fotokopisi, imza sirküleri, kuruluş tarihine ait ve güncel tarihli ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, önceki iki seneye ait bilanço ve gelir tablosu, işletmeye ve ortaklara ait mal varlığı dökümü ve varsa ticaret odası kayıt belgesi şeklinde sıralanabilir.
Şahıs Şirketleri
Şahıs şirketlerinden talep edilen evrakların arasında ise; kimlik fotokopisi, imza sirküsü, varsa ticaret odası kayıt belgesi, kişiye ait mal varlığı dökümü, önceki iki senenin vergi levhası ve gelir tablosu yer alır.
KGF Kefalet Limiti ve Kefalet Oranlari
KOBİ Değer Kredisi kullanımında hazine destekli Kredi Garanti Fonu çerçevesinde kefalet verilir. Kaynak olarak Hazine Fonu kullanılır.
Kredi Garanti Fonu(KGF), bankaların talep ettiği cins ve nitelikte güvenceye sahip olmadığı için finansman alamayan KOBİ’lerin, 2017 sene sonu cirolarına göre farklılık gösteren üst limitlerle kullanacağı kredilere kefalet imkanı sunar.
KGF’nin destek sağladığı kefalet limitleri ve oranları şu şekildedir:
KGF Masrafları ve Komisyon
Banka, ayrılan portföy kefalet limiti temel alınarak %2 kefalet komisyonunu bir kerelik olmak üzere KGF hesabına peşin olarak aktarır.
Banka, tekrar vadelendirme ve yapılandırma adımları için kefalet bakiyesini temel alarak %1 oranında komisyonu nezdindeki KGF hesabına aktarır.
Bankalar, Hazine destekli kurum kefaleti çerçevesinde verecekleri kredilerden üçüncü kişilere yaptıracakları işlemler (ekspertiz, sigorta gibi) için ödeyecekleri tutarlar ve KGF’ye verilecek komisyon haricinde başka bir meblağ talep etmez.
KOBİ Değer Kredisinin Geri Ödeme Planı ve Taksitleri Nasıldır ?
KOBİ Değer Kredisi, krediyi kullanan işletmelere ödeme konusunda da avantajlar sunar. Bu doğrultuda işletmeler söz konusu krediyi 6 ay ödemesiz olacak şekilde kullanılabilir. Toplam vade sayısı ise 36 olarak belirlenmiştir.