KOBİ Müşteri Temsilcisi Ne Demek ?
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere danışmanlık yapan kişilere KOBİ müşteri temsilcisi denir. İş kurulmadan önceki hazırlık döneminde müşterilerin yatırımlarını en iyi şekilde kullanabilmesi için danışmanlık hizmeti veren meslek dalı aynı zamanda kurulumu tamamlanmış olan KOBİ’lerin varlıklarını koruması ve iyileştirilmesi için de tavsiyelerde bulunur.
KOBİ Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
KOBİ müşteri temsilcileri genel olarak bankalarda çalışır ya da kendine ait şirket kurarak danışmanlık hizmeti sunar. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir adım ileriye götürmeyi hedefleyen KOBİ müşteri temsilcisinin görevleri arasında:
KOBİ’lere yatırım ve varlıklarını en verimli biçimde değerlendirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunmak,
KOBİ’lere yönelik kredilerden yararlanmak için doğru adımlar atılmasını sağlamak,
KOBİ’nin mali durumunu inceleyerek analizler yapmak ve yaptığı analizler doğrultusunda yeni bir portföy yönetimi oluşturmak,
Borsayı yakından takip ederek işletmenin hangi alanda daha kârlı bir yatırım yapabileceği yönünde çalışmalar yürütmek,
Mevcut iş durumunun analizi yaparak çalışma verimliliğini arttıracak yöntemler geliştirmek,
Portföy değişikliklerinden önce müşterisine danışarak fikir alışverişinde bulunmak,
KOBİ’nin hizmet verdiği sektöre hakim olmak ve yeni pazarlara açılabilmesi için önerilerde bulunmak, yer alır.
KOBİ Müşteri Temsilcisi Olma Şartları Nelerdir?
KOBİ müşteri temsilcisi olarak çalışmak isteyenler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olmalıdır. Genellikle istatistik ve matematik mezunları bu alanda faaliyet gösterse de iktisadi ve idari bilimler fakültesinin iktisat, işletme, kamu yönetimi ve maliye mezunları da bu meslek dalını tercih edebilir. Belirtilen üniversitelerden mezun olanlar, KOBİ danışmanlık eğitimi almalıdır. Üniversitelerde açılan ve eğitimin sonunda KOBİ danışmanlık sertifikası alanlar KOBİ müşteri temsilcisi olarak çalışabilir. Bankaların ticari müşteri temsilcisi bölümlerinde çalışanlar da bankaları tarafından bu sertifikalı eğitime gönderilebilir. Kobi danışmanlığı sertifikası almanın bir diğer yolu da KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumların açtığı sınavları kazanmaktır.
KOBİ Müşteri Temsilcisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
İşletmelerin insan kaynakları, mali yapısı, faaliyet alanı ve pazarlama stratejilerini değerlendirerek hangi alanlarda sorun yaşadığını tespit eden Kobi müşteri temsilcisinin alması gereken eğitimler arasında;
İş sağlığı ve güvenliği,
Çevre koruma,
Kalite ve mesleki gelişim,
İş organizasyonu,
Müşteri ilişkileri ve hizmet öncesi hazırlık,
KOBİ danışmanlığına ilişkin hizmet süreçleri ve yürütülmesi,
Finansal yönetim kavramları,
İnsan kaynakları süreçleri ve üretim süreçleri gibi konular yer alır.