KOBİGEL yani KOBİ Gelişim Projesi, küçük ve orta işletmelerin desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş bir destek programıdır. KOBİ’lerin geliştirilmesine yönelik tasarlanan destekleme programlarında yapılacak giderler, kurul tarafından belirlendikten sonra uygulamaya konulmaktadır. Tefrişat, inşaat, taşıt, gayrimenkul alım ve kiralamanın yanı sıra personel giderleri ve diğer harcamalar da destek kapsamı içinde bulunmamaktadır.
Personel giderlerinin desteklenme, net ücret üzerinden hesaplanarak uygulanmaktadır. Gider türleri ve gider grubunu parçalarını oluşturan maliyetler, proje teklif çağrısı yapılırken verilen üst limite uygun şekilde kurul tarafından belirlenmektedir.
Destekler projenin niteliğine göre değişmekle birlikte proje süresi minimum 6, maksimum ise 36 aylık süreye sahiptir. Destek üst limiti geri ödemeli 700.000 TL iken geri ödemesiz 300.000 TL’dir. Destekler bölgelere göre değişkenlik gösterdiğinden 1 ve 2. bölgelerde maksimum yüzde 60, diğer bölgelerde ise yüzde 80 oranında uygulanmaktadır.
İçindekiler
KOBİGEL Projesinin Amaçları Nelerdir?
KOBİGEL projesi Türkiye ekonomisinin ulusal ve uluslararası düzeylerdeki amaçlarına ulaşması yolunda KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılması, sahip oldukları pay ve etkinliklerin yükseltilmesi, iktisadi faaliyetlerinin artırılmasıdır.
Proje teklif çağrıları KOSGEB’in resmi internet sitesinden ilan edilerek duyurulurken programdan faydalanmak isteyen proje sahipleri, kurumun veri tabanında kayıt oluşturmaktadır. Projeleri için destek talebinde bulunan işletmeler, KOSGEB birimine proje başvurusu gerçekleştirirler. Kaydı ve başvurusu tamamlanan projeler, tüm yönleri ile değerlendirmeye alındıktan sonra kurulun kararına sunulur.
Kurul kararının ardından sonuçlar işletmelere bildirilir. Ayrıca sonuçlar KOSGEB’in web sitesinde paylaşılır. Projeleri onaylanan ve destek almaya hak kazanan işletmeler, KOSGEB’e taahhütte bulunur. Taahhüttün onaylandığı tarih, projenin başlangıcı olarak kabul edilir.
KOSGEB Desteği
KOSGEB destek unsurları projelerin tema ve konularına göre değişiklik göstermekle birlikte aşağıdaki şekildedir:
- Projesi süresi en az 8, en çok 36 ay olur.
- Destek üst limitleri geri ödemeli 700.000 TL, geri ödemesiz 300.000 TL şeklindedir.
- Projelerdeki personel desteği, belirlenen limitlerin dahilinde geri ödemesiz olarak %100’dür.
Proje Giderleri
Projelerde desteklenen ve desteklenmeyen giderler kurul tarafından belirlenmektedir. Desteklenmeyen proje giderleri şu şekildedir:
- Sosyal güvenlik primleri
- Harçlar
- Stopaj
- Vergiler
- Projede çalışmayan personellerin giderleri
- İşletmelerin veya yöneticilerin taşıt alımı
- Tefrişat
- Bina inşaatı
- İşletmelerin gayrimenkul alımı
Desteklenen giderler ise şu şekildedir:
- Projede çalışan personellerin giderleri: Proje kapsamında çalışan en fazla 2 personel ve yeni 4 personelin desteği sağlanabilmektedir. Geri ödemesiz şekilde karşılanan personel gideri en fazla 90.000 TL’dir.
- Proje kapsamındaki makine ve teçhizatların giderleri (belirli oranlarda): Projede kullanılmak üzere yeni satın alınan makine ve teçhizatlar için geri ödemeli veya geri ödemesiz olarak 850.000 TL’ye kadar destek sağlanabilmektedir.
- Proje kapsamındaki yazılım veya bulut teknolojilerinin lisans ödemeleri: Yazılımı kullanabilmek için alınan eğitim bedelleri de dahil olmak üzere en fazla 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli veya geri ödemesiz destek sağlanabilmektedir.
- Hizmet alım giderleri: Test ve analiz, belgelendirme, proje hazırlama danışmanlığı, danışmanlık ve eğitim giderleri bu kategoride değerlendirilirken en fazla 200.000 TL’ye kadar geri ödemeli veya geri ödemesiz destekler sunulmaktadır.