Mikro İşletme, Küçük İşletme ve Orta Büyüklükteki İşletme Nedir?
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin çalışan sayısı ve ekonomik birimleri göz önünde bulundurularak sınıflandırıldığını sizlerle paylaştık. Gelin şimdi hep beraber bu sınıflandırmada yer alan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler nelermiş bir göz atalım.
Mikro İşletme; Çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık hasılatı 1 Milyon TL’yi aşmayan işletmelere verilen isimdir.
Küçük İşletme; Çalışan sayısı 50 kişiyi aşmayan ve yıllık net hasılatı 8 milyon TL civarında olan işletmelere verilen isimdir.
Orta Büyüklükteki İşletme; 250’den az çalışan istihdam eden ve yıllık net hasılatı 125 Milyon TL’yi aşmayan işletmelere verilen isimdir.
İşletme türleri, Kobi işletme türleri olarak bilinmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren işletmeler göz önünde bulundurulduğunda birçok işletmenin mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kategorilerinde yer aldığı bilinmektedir.
KOBİ’lerin Ortak Özellikleri
Kobi işletme türleri incelendiğinde birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin ortak özelliklerinin aynı olduğu görülmüştür. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri şunlardır;
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin büyük bölümü şahıs şirketi olarak faaliyet göstermektedir. Küçük ölçekli işletmeler içerisinde şahıs ortaklığı yapısı ile de kurulan birçok işletmenin olduğu bilinmektedir.
İşletme sahibi genellikle şirketin yöneticisi konumundadır. Kısacası işletmenin sahipliği ve yöneticiliği bir kişi üzerinde toplanmıştır.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler Dünya ülkelerinin hepsinde en çok istihdam olanağı sunan işletmelerdir.
Küçük ve Orta ölçekli işletmelerde iş bölümü basittir.
Küçük ölçekli işletmelerin tümü müşterileri ile yakın temas kurar.
Genellikle Kobi işletme türleri içerisinde yer alan işletmelerde pazarlama faaliyetleri gelişmemiştir.
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin büyük bölümü yöresel düzeyde satışlar yapmaktadır.
Dijital dönüşümlerini tamamlayan küçük ölçekli işletmeler genellikle e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yapmaktadır.
Kobi işletme türleri incelendiğinde neredeyse birçok işletmenin yapısının ve değerlerinin aynı olduğunu söylemek mümkündür.
Türkiye’deki Kobi Sayısı
Ülkemize ait istatiksel veriler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’deki Kobi Sayısının 4 milyondan fazla olduğunu söylemek mümkündür. Kobi istatistiklerine göre;
Ülkemizdeki istihdamın yaklaşın %73’ünün küçük ve orta büyüklükteki işletmeler tarafından karşılandığı görülmektedir.
Kobiler ülkemizdeki ihracatın yaklaşık %55’ini yapmaktadır.
İthalat söz konusu olduğunda Kobiler ‘in ülkemizdeki ithalatın %38’ini yaptığı görülmektedir.
Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler ülke cirosunun yaklaşık %62’sini yapmaktadır.
İmalat, İnşaat ve Ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ sayısı her geçen gün artış göstermektedir.
Ülkemizdeki KOBİ’lere ait en önemli veriler bunlardır.
Kobi Hibe ve Teşvikleri
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler iş süreçlerini yönetebilmek ve işlerini büyütebilmek için belirli hibe ve teşviklerden yararlanabilmektedir. Gelin şimdi hep beraber Kobi Hibe ve Teşviklerine göz atalım.
KOSGEB Destekleri
Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak bilinen KOSGEB’in Kobiler için hibe ve teşvikleri bulunmaktadır.
Girişimcilik desteği
Ar-ge Desteği
İşletme geliştirme destekleri
Danışmanlık hizmetleri
Kobi finansman destekleri
KOSGEB tarafından Kobileri desteklemek adına verilen hibe ve teşviklerdir.
Ticaret Bakanlığı Destekliği
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret ve e-ihracat sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’leri desteklemek için belirli hibe ve teşvik programları bulunmaktadır.
Fuar Desteği
Rapor desteği
Marka tescil desteği
Belge Desteği
Reklam ve Tanıtım Desteği
E-ihracat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin yaralanabileceği hibe ve destekledir. Sizler de işini geliştirmek isteyen küçük ve orta ölçekli bir işletmeyseniz bu hibe ve desteklerden yararlanabilirsiniz.
Diğer Hibe ve Destek Programları
Kobi hibe ve destekleri farklı kurum ve kuruluşlar tarafından da verilmektedir. Farklı kurum ve kuruluşlar tarafından verilen Kobi Hibe ve Destekleri genellikle bankalar ve proje üreten işletmeler için destek veren kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Kobilerin yararlanabileceği başlıca hibe ve destekler şunlardır;
Teknik Destek
Finansman Desteği
Proje Desteği
Faaliyet Desteği
Yararlanabileceğiniz başlıca hibe ve destek türleridir.
Kobi Destek Kredisi Veren Bankalar
Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeleri desteklemek için ülkemizde faaliyet gösteren birçok özel banka ve devlet bankası Kobi destek kredisi vermektedir. Kobi Destek Kredisi Veren Bankalar şunlardır;
Ziraat Bankası
Vakıf Bank
Halk Bankası
ING
Deniz Bank
İş Bankası
Garanti Bankası
Fibabanka
Esnaf kredisi ve Kobi kredileri veren bankalar olarak bilinmektedir. Sizler de bu bankalar ile iletişime geçebilir ve sermaye sağlamak için Kobi kredilerinden çekebilirsiniz. Böylece hem işinizi büyütebilir hem de gelirlerinizi arttırabilirsiniz.