Küçük ölçekli işletmelerin sermayeleri, başarıya götüren yolda bir engel olarak görülmemelidir. Bu durum KOBİ’ler için bir fırsat niteliği de taşıyabilir. Büyük şirketlerin ellerinde ciddi bir reklam gücü vardır. Ancak önemli olan fikir ve pazarlama stratejisidir. Teknolojinin etkisiyle değişen ticaret sektöründen bazı müşteriler ise hiç memnun değil. Kişiselleştirilmiş ve samimi bir alışveriş deneyimi arayanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu yazımızda “KOBİ’ler işlerini nasıl pazarlayabilir?” Sorusunun cevabını paylaşacağız.
İçindekiler
Her KOBİ özeldir!
Her insan kendine has özellikler taşımaktadır. Bu durum KOBİ’ler için de geçerlidir. Bir işletmeyi diğer rakiplerinden farklı kılan ise taşıdığı özelliklerdir. Var olan ve potansiyel müşterileriniz, işletmenizin ne olduğunu ve neler sunduğunu ancak güçlü bir pazarlama stratejisi ile fark edebilir.
KOBİ’lerin pazarlama alanında ön plana çıkmaları için bazı adımları uygulamaları gerekmektedir. Güçlü bir pazarlama için şu aşamalar mutlaka bulunmalıdır:
- Başlangıç planı: İşletmenizi ve yaptığınız işleri pazarlamadan önce hangi konuları ele almak istediğinizi, neyi hedeflediğinizi, kullanıcılara hangi araçlarla ulaşacağınızı ve pazarlamanın hangi zaman aralıklarında gerçekleşeceğini belirlemeniz gerekmektedir.
- Uygulama: Bu aşamada hangi ürünü veya hizmeti, ne zaman ve nerede pazarlayacağınızın bilgisini içermektedir.
- Değerlendirme ve tekrarlama: KOBİ’ler sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisindedirler. Sektörde değişebilir, ürünler gelişebilir ve işletmeler büyümek için adımlar atabilir. KOBİ’lerin pazarlama plan ve stratejileri de bu duruma ayak uydurarak sık yenilenmeli ve tekrar gözden geçirilmelidir. Başarılı olmak isteyen işletmelerin pazarlama stratejilerini her 3 ayda bir değiştirmeleri önerilmektedir. Planlamada değişiklikler yapılır ise bir ve ikinci adımlar tekrarlanmalıdır.
KOBİ’ler çağa ayak uydurmalı
Teknolojik çağını yaşadığımız şu günlerde çoğu işletmenin gösterişli ve profesyonel şekilde dizayn edilmiş bir web sitesine sahip olması gereklidir. Web sitelerin eskiye kıyasla çok daha kolay oluşturulabilmesi, bu konuda bilgi sahibi olmayan işletmelerin yükünü hafifletmektedir. Web sitenizi profesyonel şekilde oluştururken şu sorulara cevap vermelisiniz:
- Müşteriler web sitenize giriş yaptıklarında neler hissetmeli?
- Sunduğunuz hizmet veya sattığınız ürünü farklı kılan nedir?
Sosyal medyadaki kullanıcı sayısı her geçen gün artmakta ve aynı zamanda bilgiler hızlı yayılmaktadır. KOBİ’ler sosyal medyayı kullanarak potansiyel müşterileri kendi işletmelerine çekebilmektedir. Birçok farklı sosyal medya aracı bulunurken bunlar arasından hedef kitlenize uygun olanı seçmelisiniz. Ayrıca hedef kitlenin cinsiyet, yaş, yaşadığı yer gibi tercihleri de ihmal etmemelisiniz.
İpucu:
- Reklamlarda kullandığınız görseller kaliteli ve yüksek çözünürlükte olmalıdır. Eğer kaliteli görseller kullanılmazsa müşterilerin işletmeye olan güveni azalır. Profesyonellik müşteri kazanmanın ilk adımlarındandır.
- KOBİ’ler rakiplerini daima incelemelidir. Bu süreçte rakiplerinizin neler yaptığını, benzer ve farklı yönleri incelemeniz çok önemlidir. Rakibiniz ile neleri benzer neleri farklı yapmak istediğinize karar vermelisiniz.
- Reklam verirken en uygun yöntemi bulmalısınız. Bu aşamada deneme yanılma yoluyla ilerleyecektir. Aldığınız geri bildirimleri inceleyerek en çok hangi tür reklamdan dönüş aldığınızı belirlemelisiniz. En etkili yöntemi bulduktan sonra yatırımlarınızı artırabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu
SEO olarak kısaltılan arama motoru optimizasyonu, web sitenizde yapacağınız doğru ayarlamalar ile müşterinizin sizi internet dünyasında daha kolay bulabilmesini sağlamaktadır.
Başta Google olmak üzere arama motorları, web sitelerini yüklenilen içeriklere ve aldıkları tıklama sayısına göre sıralamaktadır. Kendi web sitenizde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz SEO ise yüklediğiniz metinlerin içeriğini, hedef kitlenizin kullandığı anahtar kelimelerle eşleşecek şekilde yeniden düzenlemektedir.
SEO’da önemli olan bir diğer nokta bağlantı (link) vermektir. Arama motorları, web sitenizden verilen bağlantı ve anahtar kelimeleriniz eşleşip eşleşmediğini kontrol etmektedir. Eğer bağlantılar ile içerikler uyumlu değilse bu durum sizlere dezavantaj olarak geri dönmektedir. Örneğin ayakkabı satan bir işletmenin web sitesinde verdiği linklerin ayakkabı veya çorap ile ilgili olması beklenmektedir.
Reklamın çekim gücü
Sosyal medya platformlarında reklam boyutuna ve tıklama başına ödeme seçenekleri bulunmaktadır. KOBİ’lerin pek çoğu, arama motorlarında ön plana çıkmak için bu yöntemi tercih etmektedir. Bazı reklamlar için sadece metin bazıları için ise görseller de kullanılabilmektedir.
Reklam süreci iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle işletmenizin şu soruya cevap vermesi gerekmektedir: “İşletme bilinirliğini artırmak için hangi platformlarda ve hangi özellikler ile ön plana çıkmalısınız?” Daha sonra ise “Tercih edilen sosyal medya platformunda nasıl kampanyalar düzenleyebilirsiniz?” sorusuna yanıt bulunmalıdır. KOBİ’ler, reklamların sayesinde web sitelerine ulaşan yeni müşterilere avantajlar sunmaktadır. Bu sorulara cevap vererek doğru hamleler yaptığınızda web sitenizi ziyaret eden kişiler gerçek müşterileriniz olacaklardır.
E-posta ile pazarlama
Eğer elinizde alıcılarınızın e-postaları varsa ve onlara mail atma yetkiniz var ise bunu pazarlamada kullanabilirsiniz. Öncelikle müşterilerin hangi e-postalardan memnun olduğu, hangilerinin faydalı olarak görüldüğü incelenmelidir. Ayrıca gönderilecek e-posta sayısı her ay biri geçmemelidir.
Müşterilere göndereceğiniz e-postalarda onlara bilmek istediklerini sunmalısınız. Yeni bir ürünün tanıtımı, kısa süreli kampanyalar, yakın zamanlı etkinlikler olabilir.
KOBİ’lerin öne çıkarması gereken detaylar
Markanın temel bilgileri: Pazarlama sırasında işletmenizi, ne sunduğunuzu ve rakiplerinizden hangi konularda farklı olduğunuzu belirtmelisiniz. Ancak bunların öncelikle belirlenmesi daha sonra müşterilere sunulması önerilmektedir.
Tasarım değerleri: Markanızın rakiplerden sıyrılması ve herkes tarafından fark edilebilir olması için temel tasarım değerlerinizin özgün olduğundan emin olunuz.
Web sitesi: İçerik yönetim platformlarını kullanarak veya yetkili firmalar ile anlaşarak kolaylıkla bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Web sitenizde markanız, sunulan ürün veya hizmetiniz net bir şekilde açıklanmalıdır.
Sosyal medya: Var olan ve potansiyel müşteriler ile etkileşime girmenin en az maliyetli yöntemi sosyal medyadır. İşletme sahibi olarak hedef kitlenizin hangi platformlarda yer aldığını analiz etmelisiniz.
Çevrimiçi reklamlar: Sosyal medya sitelerinde sunulan reklam alanlarına kendi reklamlarınızı yerleştirebilirsiniz. Bu durum arama motorlarında çıkma ihtimalinizi de artıracaktır.
Markanızı öne çıkarın: Kartvizit, el ilanları gibi yöntemlerle markanızın öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.