Küçük ve orta ölçekli işletmeler yani KOBİ’ler, ticari faaliyetlerini kesintisiz devam ettirmek ya da büyüyerek ilerlemek için finansmana ihtiyaç duyabilmektedir. KOBİ’lerin bu doğrultuda faydalandıkları finansman kaynaklarından ilkini banka kredileri oluşturmaktadır. Banka kredilerinden yararlanmak isteyen işletmeler ise teminat kavramı ile karşılaşmaktadır. Bu yazımızda KOBİ’lerin kredi kullanımında yaşadıkları teminat sorununu aşabilecekleri yolları paylaşacağız.
Başta bankalar olmak üzere çeşitli finans kurumları, geri ödemeleri güvence altına alabilmek amacıyla KOBİ’lerden teminat talep etmektedir. Yeni kurulacak olan ya da çeşitli sebeplerden dolayı teminat göstermekte sorun yaşayan işletmeler için bu durum bir engel teşkil edebilmektedir. Ancak KOBİ’ler, bu sorunu aşmak için çeşitli yöntemlerden yararlanabilmektedir.
KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu Kefaleti
KGF olarak kısaltılan Kredi Garanti Fonu, bankaların teminat gösterme şartını karşılayamayan KOBİ’lere kefalet verebilmektedir. Bazı riskler ile karşılaşıldığında Kredi Garanti Fonu da teminat talep edebilmektedir. Ancak bankaların teminat olarak kabul etmedikleri menkul ve gayrimenkuller KGF tarafından teminat olarak kabul görmektedir.
Kredi Garanti Fonu; bireysel kredi, tüketici kredisi, çek karnesi kredisi ve şirket kredi kartı dışında kalan tüm nakdi ve gayri nakdi krediler için kefalet verebilmektedir. Ayrıca KGF, bankaların yanı sıra KOSGEB’in sunduğu ancak geri ödeme talep ettiği destekler için de KOBİ’lere kefalet sağlamaktadır.
KGF tarafından verilen kefalet ile kullanılabilen teminatlı kredi programlarından biri ise COSME olarak kısaltılan İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı’dır. KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilmeleri için hayata geçirilen bu programda kredi miktarı ve vade süresi değişkenlik gösterebilmektedir. İşletmeler programdan azami 900.000 TL, üst limit olarak ise 1.125.000 TL yararlanabilmektedir. Bu programdaki kredilerde vade süresi ise 36 – 60 ay arasında değişkenlik göstermektedir.
KOBİ’ler için Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası
2021 yılında yapılan düzenleme ile devlet destekli ticari alacak sigortası, 2. grup teminat kategorisine alındı. Böylece bu poliçeye sahip olan KOBİ’ler, kredi finansmanına daha kolay ulaşabilecek hale geldi. Yönetmeliğe göre bankalar, kredi verirken işletme sahiplerinden aldıkları teminatı sınıflandırmak ve takip etmek zorundadır. Toplam 5 grupta sınıflandırılan teminatlarda her sınıf farklı kredi oranından yararlanabilmektedir.
Son yapılan kategori düzenlemesinin ardından devlet destekli ticari alacak sigortası, üçüncü gruptan ikinci gruba yükseltildi. Bu sayede kredi teminatı olarak daha kolay kabul edilmekte ve daha yüksek teminat oranı uygulanabilmektedir.
KOBİ’ler için Esnaf Kefalet Kredisi
Esnaf Kefalet Kredisi; Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından sunulmakta ve kredi kullanımını kolaylaştırmaktadır. Gerekli belgeleri sunan ve şartları sağlayan işletmeler bu destekten yararlanabilmektedir. ESKKK, KOBİ’ler adına bankalara kefalet vererek kredi kullanımını daha kolay hale getirmektedir.