Site icon Kobi Haberleri

Marka Kimliği Ve Marka İmajı Nedir?

mrk

Marka Kimliği Nedir?

Marka kimliği, tüketicilerin zihninde markayı tanımlayan ve ayırt eden renk, tasarım ve logo gibi markanın görünür unsurlarıdır. Marka kimliği, marka imajından farklıdır. Logosunu tasarlar. Ürün ve promosyonlarında renk, şekil ve diğer görsel unsurları kullanır.

Marka kimliği özelikleri şöyledir;

Marka kimliği şirketlerin oluşturduğu unsurlar bütünüdür.
Marka kimliği şirket kaynaklarından beslenmektedir.
Şirketler “biz kimiz” sorusunun cevabını vererek marka kimliği oluştururlar.
Marka kimliği oluştururken stratejik ve somut unsurlarla hareket edilir.
Marka kimliği şirketlerin vizyon, misyon, hedef ve amaçlarını gösterir.
Marka kimliği; logo, tasarım, renk, şekil, görsel vb. gibi unsurlardan oluşur.

Marka İmajı Nedir?

Marka imajı nedir dediğimizde yukarıda saydığımız marka kimliği unsurlarının toplumda oluşturduğu algı ve kanaat olarak açıklanmaktadır.

Marka imajı özellikleri şöyledir;

Marka imajı alıcı veya tüketici tarafından algılanan bir tutumdur.
Şirketin oluşturduğu marka algısı marka mesajı olarak ortaya çıkar.
Marka imajı sadece tüketici değil pazarın da nasıl algıladığıyla ilgilenmektedir.
Marka imajını o markayla etkileşime giren tüketiciler oluşturmaktadır.
Marka imajı söylemler, görüşler üzerine oluşur.
Marka imajı farklı değişkenlere göre olumlu/olumsuz olarak değişebilir.

Marka İmajı ile Marka Kimliği Arasındaki Fark Nedir?

Marka kimliği, bir şirketin tüketicisine bir imaj yansıtmak için oluşturduğu unsurların toplamıdır. Marka imajı ise tüketicilerin bir marka hakkında oluşturduğu kanaati ifade eder. Marka imajı soyut olurken marka kimliği somut unsurlardan oluşmaktadır. Marka kimliği şirketin kendisinin oluşturduğu bir kavramdır marka imajı ise dışarıdan şirket hakkındaki görüşlerden oluşan bir kavramdır.

Marka Kişiliği Nedir?

Marka kimliği ve kişiliği nedir dediğimizde sıkça merak edilen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Marka kişiliği bir markanın konuşma ve davranış biçimidir. Markaların farklılaşmasını ve dikkat çekmesini sağlayan marka kişiliği markaya kişilik özelikleri katmak anlamına gelir. Marka kişiliği marka kimliği ve marka imajıyla iç içe geçmiş bir kavramdır. Yani bu iki kavramdan beslenerek ortaya çıkmaktadır.

Günümüzün rekabetçi ticari ortamında marka kişiselleştirilmesi hedef kitleye dokunma ve marka kalıcılığı açısından önemli olmaktadır. Marka kişiliği, tüketicinin markayla ilgili tüm deneyimlerinin sonucudur. Eşsiz ve uzun ömürlüdür. Marka kişiliği marka imajından farklıdır. Marka imajı bir markanın somut faydalarını ve özelliklerini ifade ederken, marka kişiliği markanın duygusal çağrışımlarını gösterir. Tüketici görüşüne göre marka imajı kapsamlı bir markaysa, marka kişiliği, kapsamlı markanın duygusal karakterini ve tüketicilerin zihninde çağrışımlar yaratan yönüdür.

Marka Kişiliğinin Şirketlere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Marka kişiliğinin şirketlere sağladığı avantajlar oldukça fazladır. Aşağıda birkaçını sıraladık.

Marka kişiliği, marka denkliğini geliştirir.
Marka tutumunu belirlemeye yardımcıdır.
Marka tarafından yapılan herhangi bir iletişim veya pazarlama faaliyetinin görünümü ve hissi için önemli bir girdidir.
Müşterilerin marka hakkındaki duyguları hakkında kapsamlı bilgi edinmede yardımcı olur. Marka kişiliği, markalar arasında özellikle birçok özellik açısından benzer olduklarında farklılık gösterir.
Marka kişiliği, marka stratejisini canlı kılmak, yani marka stratejisini uygulamak için kullanılır.
Marka kişiliği, bir müşterinin markayla olan ilişkisinin türünü gösterir. Bir müşterinin kendi kimliğini ilettiği bir araçtır.
Güvenilir ünlü, markaya karşı anında farkındalık, kabul edilebilirlik ve iyimserlik sağlar. Bu, tüketicilerin satın alma kararını etkileyecek ve aynı zamanda marka sadakati yaratacaktır.
Marka kişiliği sadece kişilik özelliklerini/karakteristiklerini değil aynı zamanda yaş, cinsiyet veya sınıf gibi demografik özellikleri ve psikografik özellikleri de içerir. Kişilik özellikleri, markanın var olduğu şeydir.

Şirketler Neden Marka Olmalıdır?

Markalaşmak şirketlerin geleceği için önemlidir. Tüketicilerin ürünün ömrü ve bulunabilirliği hakkında şirketlerin markalaşması oldukça önemlidir. Tüketicilerin markayı belirli bir ürünle tam olarak ilişkilendirmeyi mümkün kılmaktadır.

Marka farkındalığı hem marka bilinirliğini hem de marka hatırlamayı içerir. Marka tanıma, tüketicinin o marka hakkında sorular sorulduğunda veya belirli bir marka kendisine gösterildiğinde markaya ilişkin ön bilgilerini tanıma yeteneğidir, yani tüketiciler markayı daha önce fark edilmiş veya duyulmuş olarak açıkça ayırt edebilirler.

Marka hatırlama sırasında bir sinyal olarak ürün sınıfı/kategorisi, ihtiyaçların o kategori tarafından karşılanması veya satın alma senaryosu verildiğinde müşterinin bir markayı hafızasından kurtarma potansiyelidir.

Başka bir deyişle, tüketicilerin bir ipucu verildiğinde markayı doğru bir şekilde hafızalarından kurtarması gerektiğini veya ürün kategorisinden bahsedildiğinde belirli bir markayı hatırlayabilmesini ifade eder. Bir markayı hafızadan hatırlamak yerine tanımak genellikle daha kolaydır.

Şirketlerin markalaşmasının öneminden birkaç maddede bahsettik;

Müşteri algısını etkiler.
Yeni iş ilişkileri kurulmasını sağlar.
Yeni müşterilere ulaşma imkanı tanır.
İşletme içi başarıyı artırır.
Pazarda güven sağlar.
Pazarlama çalışmalarını destekler.

Marka İmajı Neden Önemlidir?

Marka imajı, tüketicilerin bir ürünü satın aldıklarında oluşan objektif ve duygusal bir geri bildirimidir. Olumlu marka imajı oluşturmak için şirketlerin bu noktada stratejik hareket etmesi önemlidir. Olumlu marka imajı, bir organizasyonun iyi niyetini ve marka değerini arttırır. “Marka imajı” müşterinin markadan anladığı ve onu çevresine aktardığı değerlerdir. Olumlu bir marka imajı kişilerin markayı tavsiye mekanizması ile tanıtmasına da yardımcı olmaktadır.

Pazarlamacılar en iyi ürün veya hizmeti yaratmak için yoğun çaba harcarlar. Fakat ürününüzün kalitesi her zaman bir tüketicinin satın alma yapmasının bir numaralı nedeni değildir. Müşterileri sadakati, tekrar satın alma, tavsiye etme, olumlu yorum yapma gibi eylemler iyi bir marka imajıyla mümkün olmaktadır.

Marka imajının işletmelere sağladığı avantajlar şöyle sıralanabilir;

Olumlu marka izlenimi oluşturmada etkilidir.
Hedef kitlenin dikkatini çekmede ve hedef kitleye dokunmada etkilidir.
Müşteri sadakati ve müşteri deneyimini artırır.
Rakiplerin arasından öne çıkmanızı sağlar.
Tüketicilerin daha kolay, daha hızlı satın alma kararı vermesini sağlar, bu da markanız için daha fazla kar anlamına gelir.
Olumlu bir imaja sahip olmak markaya olan güveni artırır.
Daha kısa sürede daha büyük bir etki yaratabilecek gelecekteki ürünleri veya hizmetleri piyasaya sürmek için halihazırda oluşturulmuş marka kimliğinden yararlanma yeteneğini kazandırır.