E-ticaret Nedir?
E-ticaret ya da bilinen bir diğer ismiyle elektronik ticaret internet kullanımının başladığı 1995 yılının ardından markaların ürün ve hizmetlerini internet üzerinden sattığı ticari faaliyete verilen isimdir.
E-ticaret sektöründe faaliyet gösterebilmek için bir şirket kurulması gerekir aksi takdirde yapılan işlemler yasal değildir. Genellikle bu noktada bireyler hızlı bir şekilde şirket kurmayı istese de bir devlet memuru olarak çalışan kişilerin şirket kurmasında belirli engeller bulunur.
Memurlar Ne Tür İşlerde Çalışabilir?
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
İlgili kanun kapsamında devlet memurlarının belirli işleri yapabilmesi engellenmiştir. Bu işler:
Tacirlik
Esnaflık
Ticari mümessil
Ticaret ve Sanayi Müesseselerinde
Vakıf Üniversitesinde Çalışmak
Ofis, Muayenehane ya da Büro Açmak
Gibi belirli hizmetlerdir. Bu hizmetlerin dışında devlet memurlarının yapabileceği işler kısıtlanmamıştır.
Memurlar Şirket Kurabilir mi?
Devlet memuru olarak çalışan kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan bir diğeri de memurlar şirket kurabilir mi sorusudur. Bu soruya yanıt yine Türk Ticaret Kanunu’nda verilmektedir. Ticaret Kanununa göre devlet memurlarının kurabileceği ve kuramayacağı şirket türleri bulunmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’na göre devlet memurlarının kuramayacağı üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar komandit şirket, kolektif şirket ve adi şirketlerdir. Devlet memurları ne tür şirket kurabilir sorusuna yanıt verilebilecek de üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar anonim şirket, limited şirket, kooperatif şirket türleridir. Gelin hep beraber bunları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Devlet Memurlarının Kuramayacağı Şirket Türleri Nelerdir?
Devlet memuru olarak çalışan kişiler belirli şirket türlerini kurabilirken komandit, kolektif ve adi şirket türlerini kurarak ticari faaliyet yürütememektedir.
Komandit Şirket: İki ya da daha fazla birey tarafından ticari faaliyet yürütmek için kurulan şirket türüdür. Ticari faaliyet yürütmek ve gelir elde etmek için bir sözleşme ile kurulmaktadır.
Kolektif Şirket: Devlet memurlarının kuramayacağı şirket türleri arasında yer alan kolektif şirket türü, ortak sayısı bakımından bir sınır bulunmayan ve ticari faaliyet yürütmek için kurulan şirket türüne verilen isimdir. Kolektif şirketler tüzel bir kişiliğe sahip şirket türü olarak bilinmektedir.
Adi Şirket: Devlet memurlarının kuramayacağı şirketlerden bir diğeri olan adi şirketler sahibinden ayrı herhangi bir mal varlığına sahip olmayan ve tüzel kişiliği bulunmayan basit bir şirket türüdür.
Devlet memurları yukarıda sizlerle paylaştığımız şirket türlerini kurarak ticari faaliyet yürütemezken belirli şirket türlerini de kurarak ticari faaliyetlerine devam edebilmektedir.
Devlet Memurlarının Kurabileceği Şirket Türleri Nelerdir?
Devlet memurları şirket kurabilir mi sorusuna yanıt arayan kişileri belki de en çok ilgilendiren bölümler arasında yer alan devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri bölümüne geldik. Türk Ticaret Kanunu’na göre devlet memuru olarak çalışan kişilerin kurabileceği üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar:
Anonim şirket
Limited şirket
Kooperatif şirket
Olarak bilinen şirket türleridir. Gelin şimdi hep beraber bu şirket türlerine daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Anonim Şirket: Devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri arasında bulunan anonim şirketler, sermayesi belirlenmiş paylara bölünen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ortakların şirkete karşı olan sorumlulukları yalnızca ortaya koydukları sermaye ile sınırlıdır.
Limited Şirket: Tüzel bir kişiliğe sahip olan limited şirketler de devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri arasında yer almaktadır. Limited şirketler daha az sermaye ile kurulabilen bir şirket türü olarak bilinirken ortakların sorumluluğunun ortaya koydukları sermaye ile sınırlı olması ile de ön plana çıkan bir şirket türüdür.
Kooperatif Şirket: Devlet memurları tarafından kurulabilecek şirket türleri arasında yer alan kooperatif şirketler ortaklarının ekonomik faaliyetlerini, iş ya da geçimlilerini yönetebilmeye yönelik kurulan şirket türleridir. Genellikle kooperatif şirketler gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilmektedir.
Devlet memurları şirket kurabilir mi sorusuna yanıt arayan ve şirket kurmak isteyen kişilerin bu şirket türlerini daha detaylı bir şekilde incelemesi gerekmektedir.
Emekli Memur Ticaret Yapabilir mi?
Devlet memuru olarak çalışan kişilerin ticari faaliyetleri Türk Ticaret Kanunu’na göre sınırlandırılmış olsa da aslına bakıldığında emekli memurlar için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Devlet memurluğundan emekli olan kişiler işçi olarak ya da kendisine bir iş yeri açarak çalışmaya devam edebilmektedir. Ticari faaliyet yürüten emekli devlet memurlarının emekli maaşı bu nedenle kesilmemektedir.
Emekli devlet memurları yeniden devlet memuru olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığının kesildiğini söylemek mümkündür. Fakat bu daha öncesinde ticaret yapmakla ya da şirket kurmak ile ilgili bir durum değildir.
Memur E-ticaret Yapabilir mi?
E-ticaret sektörünün gelişmesi ile beraber birçok kişi bu sektör ile ilgilenmeye başladı ve kişiler artık e-ticaret yapabilir miyim sorusuna yanıt arıyor. Bu noktada memurlar e-ticaret yapabilir mi sorusuna da yanıt arandığı herkes tarafından biliniyor.
Memur olarak çalışan kişiler serbest bir girişimci olsa da aslına bakıldığında diğer firmalar ile sözleşme yapmak zorunda kalıyor. Türk Ticaret Kanunu’na göre memurların ticaret yapması yasaklandığı için memur olarak çalışan kişiler e-ticarette yapamıyor.
Öğrenmen Ticaret Yapabilir mi?
Devlette öğretmek olarak çalışan kişiler devlet memuru statüsünde bulunmaktadır. Bu nedenle devlet okullarında öğretmen olarak çalışan kişilerin ticaret yapması mümkün değildir. Fakat öğretmenlik fakültesinden mezun olan ve özel sektörde çalışan öğretmenler kendilerine ait bir şirket açarak öğretmenlik yapmaya başlayabilmektedir.
Bir Öğretmen Şirket Kurabilir mi?
Öğretmen olarak çalışan kişiler devlet okullarında çalıştıkları takdirde üç farklı şirket türünü kurabilmektedir. Bunlar anonim, limited ve kooperatif şirketlerdir. Fakat özel sektörde öğretmen olarak çalışan kişilerin kuracakları şirket türü herhangi bir şekilde kısıtlanmamaktadır.
Özel okullarda çalışan öğretmenler diledikleri şirket türünü kurabilmekte ve ticari faaliyet yürütebilmektedir.