Online Petshop Nasıl Açılır?
Online petshop açmak için izlenebilecek iki farklı yoldan söz edebiliriz. Bunlar, kendi internet sitenizi kurmak ve sanal pazar yeri olarak bilinen platformlarda sanal dükkân oluşturmaktır. Her iki yöntemin de avantajlı ve dezavantajlı yönleri olduğunu söyleyebiliriz.
İnternet sitesi açmak, satış yapacağınız kanalın tüm görsel tasarımını sizin kontrolünüze bıraktığından marka kimliğinizi yansıtmak ve sadık bir müşteri kitlesi yaratmak için oldukça avantajlıdır. Fakat bu yöntem, geniş kitlelere ulaşmak adına hatırı sayılır reklam ve pazarlama bütçeleri ayırmanızı da gerektirir.
Sanal pazar yerlerinde mağaza kurmak ise platformların zaten sahip olduğu müşteri kitlesinden faydalanmanızı sağlar. Ama bu iş modelinde kendi markanızı yaratmanız görece daha zordur. Çünkü hayvan sahipleri, çoğunlukla alışverişi sizin dükkânınızdan değil o platform üzerinden yaptığını düşünür. Bu da petshop gibi güven duygusunun son derece önemli bir sektör için göz ardı edilmemesi gereken bir dezavantajdır.
Online petshop açmak için bahsettiğimiz yöntemlerden sadece birini seçmek yerine, ikisini birlikte de kullanabilirsiniz. Bu tip karma bir model oluşturarak olumlu ve olumsuz şartları dengeleyip yüksek satış rakamlarına ulaşmanız mümkündür. IdeaSoft’un sunduğu e-ticaret altyapılarıyla internet sitenizi açtıktan sonra pazar yeri entegrasyonu yaparak çift yönlü e-ticaret sisteminizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca E-ticaret rehberi başlıklı içeriğimize göz atarak internetten satış yapma konusunda aklınızdaki soru işaretlerini girebileceğinizi de belirtelim.
Online Petshop Açmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
İnternette petshop açmak için gerekenler ile genel itibarıyla e-ticaret yapmak için yerine getirilmesi zorunlu olan şartlar hemen hemen aynıdır. Satacağınız ürün tipinden bağımsız olarak online mağaza açmak için yasal bir şirket kurulması şarttır. Çünkü online satışlar için fatura kesilmesi zorunludur ve ancak şirket kimliği taşıyan kurumlar fatura kesebilir. Şirket kurulumunu tamamlayıp vergi levhanızı aldıktan sonra pet shop açmak adına internet sitenizi kurabilir ya da sanal pazar yeri platformlarında aktif olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Online Petshop Açmak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Online petshop açmak için gerekli belgeler, bu işlem için hangişirket türünü tercih ettiğinize bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer daha düşük maliyetle iş kurmak istiyorsanız şahıs şirketi açma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için gerekli evraklar şöyle sıralanabilir:
Şirket sahibinin nüfus cüzdanı sureti
Vesikalık fotoğraf
Başvuru muhasebeci aracılığıyla yapılıyorsa vekâletname
İmza beyannamesi
Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
İkametgâh belgesi
Kuruluş beyannamesi
İnternet üzerinden petshop ürünleri satmak için limited şirket de kurabilirsiniz. Bu türden bir işletme açarken şu belgelere ihtiyacınız olur:
Kuruluş bildirim formu
Kuruluş işlemleri dair dilekçe
Noter tasdikli sözleşme
Oda kayıt beyannamesi
Ortakların ikametgâh belgeleri
Kira kontratı ve tapu fotokopisi
Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
Online petshop açmak için pazar yerlerini tercih etmeniz hâlinde bu platformlar sizden farklı belgeler de isteyebilir. Bu konuda detaylı bilgi almak için platformların internet sitelerinde satıcılar için özel olarak hazırlanmış bölümlere göz atabilirsiniz.
Online Petshop Açma Maliyeti Nedir?
Herhangi bir iş kurarken maliyet son derece önemlidir. Bu durum elbette ki online petshop açmak için de geçerlidir. Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu tür bir dükkânı dijital ortamda açmak, fiziksel mağazalara kıyasla çok daha avantajlıdır. Fiziksel petshoplar, kira ve dekorasyon gibi gider kalemlerinin de etkisiyle ortalama 100 bin TL gibi bir sermaye gerektirir. Tam bir rakam söylemek zor olsa da online mağaza açmanın maliyeti, bundan çok daha düşüktür. Üstelik bu iş planında IdeaSoft’un e-ticaret paketlerinden bütçenize en uygun seçeneği tercih ederek maliyetlerinizin önemli bir kısmını kendiniz de belirleyebilirsiniz.
Online Petshop Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Petshop ürünlerinin online alışverişte rağbet görmesi, bu alanda çalışırken hedeflerinize kolayca ulaşabileceğiniz anlamına gelmez. Bu tür bir iş planı oluştururken aşağıdaki konulara da özen göstererek başarı şansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Akılda kalıcı ve çalışılan sektöre uygun bir isim seçmek
Kullanıcı dostu ve sıcak duygular uyandıran bir site tasarımı oluşturmak
Farklı ödeme seçenekleri sunmak
SEO ve reklam çalışmaları yapmak
Ürünlere dair detaylı ve doğru bilgiler vermek
Sosyal medyayı aktif şekilde kullanmak
Bu saydıklarımız dışında dijital dükkânınızı açarken yapılmaması şart olan yanlışları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Online Satışta Kaçınmanız Gereken 5 Şey başlıklı içeriğimizden en doğru satış kanallarını oluşturmanın yollarını inceleyebilirsiniz.
Petshop Ürünleri Satmak Kârlı mıdır?
Petshop ürünlerinin kârlılık oranı, genel itibarıyla %30 ila 100 arasında değişir. Buradan hareketle söz konusu sektörde faaliyet göstermenin kârlı olduğunu söylemek mümkündür. Açacağınız sanal mağazada satabileceğiniz ürünlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Mamalar
Vitaminler
Seyahat çantaları
Evcil hayvan yatakları
Evcil hayvan şampuanları
Diş bakım ürünleri
Temizleme mendilleri
Oyuncaklar
Evcil hayvan yaka ve kayışları
Tırnak makasları
Tüy toplama araçları
Koku gidericiler
Kuruluş aşamasında saydığımız tüm ürün gruplarına kataloğunuzda yer vermek, maliyetleri artıracaktır. Dolayısıyla şayet sınırlı bir sermayeye sahipseniz mama gibi ana ürünleri satarak işe başlayabilir, devamında müşterilerinize farklı seçenekler sunabilirsiniz.
Sosyal Medyanın Online Pet Shop Açmadaki Önemi Nedir?
Online petshop açmak, sosyal medyayı da aktif olarak kullanmayı bir zorunluluk hâline getirir. Bu yolla ürünlerinizi ve markanızı geniş bir kullanıcı kitlesine tanıtmanız olanaklı hâle gelir. Ayrıca sosyal medya kanalları üzerinden müşterileriniz sorduğu soruları kolayca yanıtlayabilir, merak edilen konulara açıklık getirebilirsiniz.