SEO Analizi Nedir?
Seo analizi, bir web sitesi ya da e-ticaret sitesi bulunan kişi ve işletmelerin arama motorlarında ön plana çıkabilmek için sitelerinde yer alan problemleri analiz etmesine verilen isimdir.
Seo analizi çalışmalarında SEO analiz araçları kullanan işletmeler anahtar kelime analizi, backlink analizi, başlık ve meta açıklaması, site map gibi alanlarda analiz yapabilmektedir.
Google Sıralama Takibi Yapın
SEO Analizi yaparken ilk olarak markaların yapması gereken çalışma Google Sıralama Takibi olmalıdır. Çünkü arama motoru optimizasyonu çalışmalarının asıl amacı Google arama sonuçlarında ilk sıralara çıkmaktır. Bu nedenle SEO Çalışmalarındaki başarısını görmek isteyen her markanın ilk olarak Google sıralamalarını kontrol etmesi gerekir.
Ahrefs
Semrush
Gibi analiz araçları içerisinde yer alan özellikler sayesinde markalar ilk olarak belirli anahtar kelimelerde hangi sırada yer aldığını tespit edebilmektedir. Bunun yanı sıra Google Chrome uygulaması için kullanılan SERP sonuçları gibi toolar da bulunmaktadır. Sizler de ilk olarak Ahrefs ve Semrush ile sitenizi bağlayabilir ve sizin için önemli olan kelimeleri ekleyerek sıralama takibini yapabilirsiniz.
Sıralamalarınızın Düşük Olduğu Sayfalardaki İçerik Kalitesini Analiz Edin
SEO Analizi çalışmalarında bir sayfanın sıralamasını etkileyen en önemli unsurların başında içerik kalitesi yer almaktadır. Genellikle içerik kalitesi iyi olan sayfalar Google’da daha kolay ve hızlı bir şekilde ön plana çıkarken içerik kalitesinde problem olan sayfalar ise arama sonuçlarında alt sıralarda yer alır.
Bu nedenle her markanın içerik analizi yapması oldukça önemlidir. SEO Analizinin önemli bir parçası olan içerik analizini yaparken de markaların:
Başlık
Alt Başlık
URL
İçerik uzunluğu
Anahtar kelime yoğunluğu
Görseller
Backlinkler
Gibi önemli unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir. Bununla beraber içeriklerin daha kaliteli olması için meta tag ve meta descriptionlara da önem verilmesi gerekmektedir.
Sayfada Yer Alan Başlık ve Alt Başlıkları Önemseyin
SEO Sıralamalarında bir sayfanın yükselmesini engelleyen en önemli etkenlerden birisi sayfalar içerisinde yer alan başlık ve alt başlıklardır. Genellikle bir sayfa içerisinde h1, h2 ve h3 etiketlerinin kullanılması gerekmektedir. Fakat başlık etiketlerini kullanırken markaların dikkat etmesi gereken belirli noktalar bulunur.
Her sayfada yalnızca bir adet h1 etiketine sahip başlık olmalıdır.
İçeriğinizin konusu ile ilgili olan alt başlıklar ise h2 etiketi ile kaleme alınmalıdır.
İçerikle ilgili çok önemli olmayan fakat kullanılması gereken başlıklarda h3 etiketi ile işaretlenmelidir.
Başlık etiketlerindeki hiyerarşinin doğru kurulup kurulmadığını seo analizi yaparken kontrol etmeniz indexlenme sürenizi kısaltacak ve sayfalarınızın yanlış indexlenme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.
İçeriğinizin Semantik Olup Olmadığına Karar Verin
Son dönemlerde seo uzmanları tarafından yapılan çalışmalar semantik içeriklerin Google arama sonuçlarında daha kolay ön plana çıktığını gösteriyor. Bu nedenle seo analizi yaparken markaların içeriklerinin semantik olup olmadığını da kontrol etmesi gerekiyor.
Semantik içerikler bir konuyu her detayı ile ele alan içeriklere verilen isimdir. Örneğin e-ticaret ile ilgili semantik bir içerik yazmak için:
E-ticaret nedir
E-ticaret nasıl yapılır
E-ticaret için şirket nasıl kurulur
E-ticaretin maliyeti nedir
Vb. birçok alt başlık halinde bu içeriğinizi hazırlayabilir ve farklı anahtar kelimelerde sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz. SEO analizi yaparken de içeriklerinizin semantik olup olmadığını analiz edebilir ve böylece semantik içerik stratejisi geliştirerek sıralamalarınızı yükseltebilirsiniz.
İçeriklerinizde Kullandığınız Anahtar Kelimeleri Kontrol Edin
SEO uyumlu içeriklerin belirli bir anahtar kelime yoğunluğuna sahip olması gerekir. Arama Motoru Optimizasyonu Uzmanları çoğu zaman anahtar kelime yoğunluğunun %1- %2 arasında olmasını önerir. Örneğin 1000 kelimelik bir içerikte anahtar kelimesinin 10 kere geçirilmesi gerekir ya da bazı uzmanlara göre bu oran 10-20 arasındadır.
Bir içerikte bu oran aşıldığı takdirde Google arama botları sitenizin spam olarak algılayabilir ve bu durum seo çalışmalarınızın başarısız sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle seo analizi yaparken içeriklerinizde kullandığınız anahtar kelimeleri ve anahtar kelime yoğunluğunu analiz etmeye ve problemli olan içerikleri optimize etmeye özen göstermelisiniz.
Görseller Alt Başlıklarına Bakın
SEO uyumlu bir içerikte görsel ve video gibi unsurların da yer alması gerekiyor. Genellikle bir içeriğe görsel ve video eklerken onlar için de seo çalışmaları yapmanız gerekiyor. Görsel optimizasyonu yapıldığı takdirde görsel arama sonuçlarında siteniz daha kolay bir şekilde ön plana çıkıyor. Bu nedenle görsellerin URL yapısı, görsellerde kullanılan alt etiketler ve görsel açıklamaları gibi alanların da seo analizi içerisine dahil edilmesi gerekiyor.
Site Hızınızı Kontrol Edin ve Optimizasyon Yapın
Site hızı bir internet sitesinin kaç saniyede yüklendiğini gösteren bir metriktir. Genellikle bu hızın 1-3 saniye arasında olması gerekir. Aksi halde seo çalışmalarında başarısız olmanız mümkündür. Bu nedenle seo analizi yapacak olan firmaların page speed insight kullanarak site yüklenme sürelerini analiz etmesi gerekir. Site yüklenme süresi 1-3 saniyeyi aşıyorsa bu noktada aldığınız rapordaki adımları uygulayarak yüklenme süresini optimize etmeye yönelik çalışmalar yapmanız gerekmektedir.
Backlinkere Göz Atın
SEO çalışmalarında önemli bir unsur olan backlinkler markaların farklı siteler üzerinden aldığı referans linklerine verilen isimdir. Çoğu zaman markalar bu çalışmaları bireysel olarak yaparken çoğu zaman da spam backlinkler ile karşı karşıya kalabilmektedir.
SEO sıralamalarının olumsuz etkilenmemesi için işletmelerin bu noktada aldıkları backlinkleri analiz etmesi ve spam olabilecek backlinkleri reddetmesi gerekmektedir. Backlink analizi yaparken işletmeler çoğu zaman Ahrefs, Google Search Console ve Semrush gibi araçları kullanmaktadır.