Site icon Kobi Haberleri

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

seorpr

SEO Raporlarının Önemi

Seo raporları sanal mağazası olanlar için oldukça önemli raporlardır. Kısa sürelerde yapılan analizlerle sanal mağaza sahipleri arama motoru optimizasyonuna yönelik birçok bilgiyi edinebilmektedir.

SEO Raporları e-ticaret sitelerinde bulunan hataları anlamak için en ideal raporlardır.
SEO raporları sayesinde e-ticaret sitesi bulunan kişiler trafik kaynaklarını görebilmekte ve bu şekilde pazarlamalarını geliştirebilmektedir.
SEO Raporları sonucunda yapılan iyileştirmeler sayesinde e-ticaret sitelerinin arama motorlarında görünürlüğü artmaktadır.
SEO raporları herkesin anlayacağı bir dilde olmalıdır.

Anahtar Kelimeleri Analiz Edin

SEO raporu nasıl hazırlanır sorusuna yanıt vermeye başladığımız bu bölümde ilk olarak başlıklar ve anahtar kelimelerden bahsedeceğiz.

Anahtar kelimeler SEO Raporlarında oldukça önemlidir. Bir e-ticaret sitesi için seo raporu hazırlamak istiyorsanız ilk olarak sitede bulunan anahtar kelimeleri ve başlık etiketlerini belirlemeniz gerekmektedir. Anahtar kelimeleri analiz ederken bir anahtar kelimenin yalnızca bir kere kullanılmasına oldukça özen göstermelisiniz. Anahtar kelimeler arasında yinelenen anahtar kelimeler varsa bunları rapora eklemeli ve olumsuz olan yönlerini belirtmelisiniz.

Başlık Etiketlerini Analiz Edin

E-ticaret sitelerinde bulunan yazılarda genellikle başlık etiketi olur. Fakat bazı dönemlerde dikkatsizlikten kaynaklı olarak bu başlık etiketlerini yazmak atlanır. Anahtar kelime analizinden sonra düzenli bir seo raporu oluşturmak için sizler de başlık etiketlerini kontrol etmeli ve eksik başlıklar bulunan yazıları bu rapora eklemelisiniz. Google’da öne çıkmak için başlıklar maksimum 65 karakter olması gerektiği için 65+ karakter içeren başlıkları da analiz edin ve SEO raporunuzun içine ekleyin.

İçerikler ve Meta Açıklamalar

Bir e-ticaret sitesinde tüm içerikler her hali ile özgün olmalıdır. Genellikle birçok e-ticaret yazılımı sitesinde yinelenen içerikler yer almakta ve meta açıklamalarında da bu karşımıza çıkmaktadır. Bu durum arama motorlarında sitenin kötü algılanmasına neden olmakta ve sıralamaların düşmesini beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle sanal mağazanızda bulunan tekrar edilen içerikler ve meta açıklamaları SEO raporuna koymanız oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra içerikler bölümünü hazırlarken 300 kelimenin altında olan içerikleri de bu bölüme ekleyebilirsiniz.

SEO çalışmalarının içerisinde en çok önemli olan şeylerden birisi de Meta ve Fotoğraf açıklamalarıdır. Meta açıklamaları genellikle yazınız hakkında bilgi veren açıklamalar olup yazılması önemlidir. Meta açıklamalarında anahtar kelimeler geçmesi gerektiği için meta açıklaması olmayan ve meta açıklamasında anahtar kelimenin 2 tane geçmediği yazılar içinde SEO analiz raporunda bir yer belirleyin ve eksik veya hatalı meta açıklamalarını buraya ekleyin. Raporunuzu geliştirmek için fotoğraf açıklamaları hakkında da bilgi vermeniz oldukça önemli. Hangi fotoğraflarda anahtar kelimeler geçmiyorsa bunları da analiz edebilir ve SEO raporunuzun içine ekleyebilirsiniz.

Bağlantıları Kontrol Edin

Bir sanal mağaza için yönlendirme kelimesi okuyucuyu bir bağlantıdan diğer bağlantıya göndermeyi gösterir. Bazı sanal mağazalarda aşırı yönlendirmeler fazla olduğu için bunlar arama motorlarında hiç hoş karşılanmaz. Bunun önüne geçmek için SEO raporunda aşırı yönlendirme içeren bağlantıları da ekleyebilirsiniz.

Kırık bağlantılar ise bir sanal mağazanızda yer alan bozuk bağlantılardır ve genellikle arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Bir seo raporu hazırlamak istiyorsanız eğer bu raporda kırık bağlantılardan da bahsedebilir ve geliştirilmesi gerektiği hakkında bilgi verebilirsiniz.

404 Hatası veren bağlantılar da e-ticaret siteleri için arama motorlarında negatif bir sonuç olarak algılanmaktadır. Bu nedenle SEO Raporu hazırlarken 404 hatası veren bağlantılar hakkında bilgi verilmelidir.

Uzun Bağlantılar da bir e-ticaret sitesini arama motorlarında kötü gösteren bağlantılar olarak bilinmektedir. Genel olarak bir sayfa bağlantısı maksimum 128 karakter olmalıdır. Seo raporu hazırlarken sizler de 128 karakter sınırını aşan bağlantıları gösterdiğiniz bir bölüm oluşturun.

İç Bağlantılar da seo raporu içerisinde bulunan bir kategoridir. Bir sanal mağazada genel olarak kullanıcı deneyimini arttırmak için iç bağlantılar kullanılmaktadır. Bu iç bağlantılar bazen yeterli olurken bazen de yetersiz olabilmektedir. Sanal mağazanızda bir yazı içerisinde bulunan ve site içi backlink sağlayan bu bağlantılardan yetersiz olanları tespit etmeli ve SEO Raporu içerisinde belirtmelisiniz.

Dış bağlantılar ( Site Dışı Backlinkler) da Seo raporunuza eklemeniz gereken bir alan. Dış bağlantılar genel olarak farklı sitelerden alınan referansları gösteren bağlantılardır. Bu bağlantılar doğru sitelerden alındığında SEO optimizasyonunda başarılar sağlarken doğru sitelerden alınmadığında ise başarısızlıkları beraberinde getirir. Google’da kötü huylu olan e-ticaret sitelerinden alınan backlinleri sorgulayabilir ve bunu da SEO Raporu içerisinde belirtebilirsiniz.

Sayfa Yükleme Hızı

Seo raporu nasıl hazırlanır diyenlerin sorularına yanıt verdiğimiz yazımızın bu bölümünde Sayfa Yükleme Hızından bahsedeceğiz. Sayfa yükleme hızı bir kullanıcının sanal mağazanıza geldiğinde kaç saniyede o sayfaya ulaşabildiğini göstermektedir. Genellikle sayfa yükleme hızının yavaş olması SEO optimizasyonunda istenmeyen bir şey olduğu için SEO Raporu hazırlarken sayfa yükleme hızlarını ölçebilir ve bunu da raporunuza ekleyebilirsiniz.

Mobil Uyumluluk

Seo Raporu nasıl hazırlanır sorusunun bu bölümünde mobil uyumluluk hakkında bilgi vereceğiz. Arama motorları genellikle mobil cihazlardan çok kullanıldığı için sanal mağazanın mobile uyumlu olması oldukça önemli bir seo kriteridir. Sizler de seo raporu hazırlarken mobil uyumluluğu olmayan sayfaları bulmalı ve bunları raporunuza eklemelisiniz.

Analizler

Seo raporu hazırlamak için en önemli olan şeylerden birisi analiz yapmaktır. İyi bir seo raporu hazırlamak istiyorsanız e-ticaret sitesine yönelik belirli analizleri tablo halinde raporunuzun girişinde veya son bölümlerinde sunmanız oldukça önemlidir. SEO Raporu hazırlarken şu analizleri yapmaya özen gösterin;

Trafik
Hemen Çıkma Oranı
En Çok Trafik Getiren Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimelerin Sıralaması

Trafik analizini genel olarak Google Analytics kullanarak yapabilirsiniz. SEO Raporunuzun içine bunu koyarken organik aramalarda en çok nereden trafik geliyor (e-ticaret sitesi, sosyal medya, backlink) bunu göz önünde bulundurmalısınız. Bunları tablolar halinde seo raporunuzun içine koymalı ve bunlarla ilgili bilgi vermelisiniz.

SEO çalışmaları için oldukça önemli bir şey olan hemen çıkma oranı bölümünü de seo raporunuzun içine eklemeli ve en çok çıkılan sayfalar hakkında bilgi vermelisiniz.

Google Analytics üzerinden elde edebileceğiniz bir veri olan en çok trafik gelen sayfalar, en çok trafik getiren anahtar kelimeler gibi tabloları da koyarak raporunuzu destekleyebilirsiniz.

Google Seo Çalışmalarında oldukça önemli bir diğer başlık da anahtar kelime sıralamasıdır. Hedef kitle uygun anahtar kelimeleri seçmeyi unutmamalısınız. SEO Raporu hazırlarken e-ticaret sitenizde bulunan anahtar kelimeler hakkında bilgi veren nitelikte olan anahtar kelimelerin sıralama analizini de raporunuza eklemeniz oldukça önemlidir.

Öneriler

SEO Raporu nasıl hazırlanır yazısının son bölümünde ise öneriler kısmından bahsedeceğiz. Bir marka için hazırladığınız seo raporunun son kısmında öneriler kısmının olması nasıl bir seo optimizasyonu yapabileceğinizi anlatmaya yarar. Bunu yapmak için sanal mağazınızda bulduğunuz yanlışlar hakkında açıklamaları bu bölümde paylaşabilir ve bu yanlışları düzeltmek için neleri önerdiğinizi ve neleri yapabileceğinizi anlatabilirsiniz.