Site icon Kobi Haberleri

Storytelling Nedir?

hky

Storytelling Nedir?

Marka hikaye anlatımı, markanızın uyandırdığı gerçekleri ve duyguları bir araya getiren uyumlu anlatıdır. Storytelling nedir dediğimizde; müşterilerinize bir ürün veya hizmeti neden satın almaları gerektiğine dair nedenler sunmanın yanı sıra, markanın arkasındaki hikayeyi, neden var olduğunu ve bunun neden önemli olduğunu anlatarak müşterilerin duygularına dokunmasına verilen isimdir.

Hikaye anlatıcılığı anlamına gelen storytelling, etkili bir iletişimle markanın kalıcılığına, akılda kalmasına, hatırlanmasına yani unutulmaz bir marka olmasına önemli katkılar sunmaktadır.

Storytelling Nasıl Yapılır?

Storytelling ile satışlarını arttırmak isteyenler için hazırladığımız yazımızın bu bölümünde sizlerin Storytelling nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz. Storytelling yapmak isteyenlerin ilk olarak hedef kitle, marka dili, marka hikayesi ve marka kimliği gibi unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir.

Storytelling Nasıl Yapılır

Hedef Kitlenizi Analiz Edin

Storytelling yapmadan önce ilk olarak hedef kitlenizi analiz edin. Hedef kitle analizi yaparken demografik bilgiler, yaş aralığı, kullanılan sosyal medya platformları, etkileşime geçilen markalar gibi önemli verileri toplayabilirsiniz. Hedef kitlenizin takip ettiği markalara ulaşarak bu markaların storytelling örneklerini inceleyebilir ve nasıl strateji geliştirdiklerini gözlemleyebilirsiniz.

Storytelling çalışmaları için marka dilinizi belirlerken genç bir kitleye hitap ediyorsanız samimi, kurumsal bir kitleye hitap ediyorsanız da kurumsal bir dil ile iletişim çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Kısacası hedef kitle analizi ile markanızın dilini belirleyebilirsiniz.

Marka Dilini Önemseyin

Storytelling örnekleri incelendiğinde her markanın kullandığı bir dil olduğu görülmektedir. Bazı markalar kurumsal bir dil ile iletişim yürütürken bazı markalar ise daha samimi bir dil kullanmaktadır. Bunun yanı sıra Storytelling çalışmalarında markaların imajının zedelenmemesi için aynı dilin kullanıldığı da görülmektedir.

Bu nedenle işletmeniz için storytelling çalışmaları yapmadan önce marka dilinizi belirlemeli ve bu dile uygun çalışmalar yapmaya özen göstermelisiniz.

Marka Hikayenizden Yararlanın

Her markanın kuruluş, gelişme ve şu anki durumunu gösteren bir hikayesi bulunmaktadır. Markalar storytelling çalışmalarında marka hikayelerini kullanarak çalışmalarının etki alanını genişletmeye çalışmaktadır. Çünkü hedef kitlenizde yer alan kişiler markanız hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğu takdirde size daha fazla güvenecek ve sizinle etkileşime girme oranları artacaktır.

Kısacası marka hikayelerinizi storytelling çalışmalarınıza dahil etmeniz başarılı çalışmalar yapmanıza olanak sağlayacaktır. Fakat storytelling örnekleri incelendiğinde markaların yoğun bir şekilde marka hikayelerine yer vermediği görülmektedir. Birçok marka basit bir dille markalarını tanıtmayı tercih etmektedir. Böylece dinleyicilerin sıkılması engellenmekte ve yapılan çalışmaların başarılı olması sağlanmaktadır.

Sizler de storytelling çalışmaları yapmayı istiyorsanız çalışmalarınızda marka hikayenize kısa ve öz cümlelerle yer verebilir ve takipçilerinizi sıkmadan başarılı çalışmalar yapabilirsiniz.

Abartıdan Uzak Durun

Storytelling örnekleri incelendiğinde birçok markanın abartılı bir dil kullandığı görülmektedir. Abartılı dil kullanmak takipçilerinizin markanıza farklı anlamlar yüklemesine neden olmaktadır. Bununla beraber markanızın ürün ve hizmetlerine olan beklentinin artmasını da sağlamaktadır.

Abartılı bir dil kullanıldığında ve markanızın ürün ve hizmetleri tüketicilerin beklentilerini karşılamadığında marka imajınız zedelenecek ve tüketicilerin markanıza duyduğu güven azalacaktır. Bu nedenle storytelling çalışmaları yaparken abartılı bir dil yerine samimi bir dil kullanmanız oldukça önemlidir.

Sizler de bunları göz önünde bulundurarak storytelling çalışmaları yapabilir ve başarılı çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.

Storytelling’in Avantajları

Günümüzde birçok ünlü marka tarafından kullanılan Storytelling işletmelerin birçok avantajdan yararlanmasını sağlamaktadır. Storytelling’in avantajları şunlardır;

Hikâye anlatımı sayesinde markalar ürün ve hizmetlerini daha etkili bir şekilde pazarlayabilmektedir.
Storytelling sayesinde tüketiciler markaları kendilerine daha yakın görebilmektedir.
E-ticaret firmaları storytelling ile müşterilere profesyonel bir marka imajı çizmektedir.
Sadık müşterilerin artmasına yardımcı olmaktadır.
Tüketicilerin hem mantığını hem de duygularını kullanarak alışveriş yapmasını sağlamaktadır.
Storytelling tüketicilerin markayı daha yakından tanımasını sağlar.
Müşteriler klasik pazarlama cümlelerinin yanı sıra ürün ve marka hikayelerine daha fazla değer verir.
Viral Marketing çalışmaları yapmanızı kolaylaştırır. Çünkü marka ve ürün hikayelerinizi dinleyen kişiler bunları çevrelerindeki kişilerle daha rahat bir şekilde paylaşır.

Storytelling’in markalara sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Sizler de e-ticaret firmanızın marka bilinirliğini, sadık müşteri sayısını ve satışlarını arttırmak istiyorsanız pazarlama çalışmalarınızda storytelling yöntemini deneyebilirsiniz.

Storytelling Türleri

Pazarlama çalışmalarında oldukça çok tercih edilen Storytelling, amacına ve kullanım alanlarına göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan storytelling türleri Transmedia Storytelling ve Visual Storytelling olarak bilinmektedir. Gelin şimdi hep beraber bunların neleri kapsadığına bir bakalım.

Transmedia Storytelling; Hikayeleştirme yaparken çoklu kanalların kullanıldığı storytelling yöntemidir. Genellikle markalar farklı içerik türleri ile sosyal medya, TV, sinema vb. alanlarda hikâye anlatıcılığı yapmaktadır. Kısacası işletmeler farklı medya kanallarını kullanarak storytelling pazarlamanı çeşitlendirmektedir.
Visual Storytelling; En çok tercih edilen storytelling yöntemleri arasında yer alan Visual Storytelling, hikayeleştirmede görsellerin kullanılmasına verilen isimdir. Kısa filmler, video içerikler, inografikler vb. görsel türleri bu storytelling yönteminde oldukça çok kullanılmaktadır.

Sizler de işletmenizin amaçlarını ve hedeflerini göz önünde bulundurarak pazarlamada Hikayeleştirme yapabilirsiniz. Storytelling pazarlama yaparken bu storytelling türlerini tercih edebilir ve markanızın etki alanını kolayca genişletebilirsiniz.

Storytelling Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pazarlama ve dijital pazarlama çalışmalarında storytelling yapmak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi storytelling nasıl yapılır sorusudur. Gelin şimdi hep beraber sizlerin bu sorusuna bir göz atalım.

Storytelling yani hikâye anlatıcılığı yapmak isteyen kişilerin ilk olarak dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunur.

Yapılacak hikâye anlatımı çalışmalarının hedef kitlenize uygun olması gerekir. Çünkü hedef kitlenize uygun olmayan storytelling çalışmaları yaptığınız çalışmaların başarısız olmasına neden olur.
Storytelling çalışmalarında Markanızın kimliğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Çünkü marka kimliğine uygun olamayan çalışmalar kurumsal itibarınızın zedelenmesine neden olacaktır.
Her markanın bir marka dili olduğu için storytelling çalışmaları yapacak olan işletmelerin marka dillerine uygun bir hikâye anlatımı seçmesi gerekir.
Marka hikayenizin storytelling çalışmalarında kullanılması müşterilerdeki marka algınızı arttıracak ve sadık müşteriler yaratmanıza olanak sağlayacaktır. Bu nedenle hikâye anlatımınız içerisine marka hikayenizi de dahi etmeniz gerekmektedir.
Storytelling çalışmalarınızda müşterilerinize sunduğunuz vaatlere dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Yerine getiremeyeceğiniz vaatler sunmanız markanızın kurumsal itibarını zedeleyecektir.

Sizler de bunları göz önünde bulundurarak storytelling çalışmaları yapabilir ve böylece markanızın daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Markalar için Hikaye Anlatıcılığı Kullanmak İçin 3 Neden

Markaların hikaye anlatıcılığı tekniğini kullanması için pek çok neden vardır. Bunlardan 3 tanesini aşağıda sıraladık;

Kalabalık pazarda kalıcılık sağlamak: Rekabetin iyiden iyiye kızıştığı bir ortamda markalar saniyeler içinde hedef kitlenin dikkatini çekmek için her gün milyonlarca içerik oluşturuyor ve markaları ile ilgili mesajlar veriyor. Fakat bu kalabalık ortamda markaya gerçek bir hikaye yazmak hedef kitleye dokunmak açısından oldukça önemli oluyor.

Tüketicide psikolojik etki yaratarak marka ile bağ oluşturma: Markaya dair bir hikaye oluşturma ve bu teknikle pazarlama faaliyetleri yürütmek tüketicilerin markayla bağ oluşturması açısından önemlidir. Verilen mesajın bilgiyi basitleştiren ve duygusal bir tepki uyandıran bir hikaye olmasına özen gösterilmelidir. Duygulara hitap etmek için; markanızın geçmişini, zorluklarını, başarılarını ve değerlerini gerçekçi bir hikayeyle kurgulamak duygulara hitap etmekte oldukça önemlidir.

Akılda kalıcılığı ve sektör kalıcılığını arttırma: Hikaye anlatımı, yalnızca hedef kitlenizin gözünde marka tercihinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha akılda kalıcı bir marka olmanıza hizmet eder. Çünkü akılda kalıcılık ürün ya da ne sattığınızla ilgili olmaktan çok sunduğunuz değerdedir. Hedef kitlenize hangi duyguları, değerleri ve fikirleri sunabileceğinizle ilgilidir. Hikaye anlatıcılığı satışın ötesinde bir değer sunduğundan dolayı hedef kitlenin ürüne her ihtiyaç duyduğunda o markayı hatırlamasını sağlamaktadır.

Marka Hikayesi Nasıl Yazılır?

Markalar için bir marka hikayesi oluşturmak da markanın geleceğe taşınması için oldukça önemlidir. Özgün bir hikaye oluşturmak güçlü bir etki oluştururken akılda kalıcılığı artırmak açısından önemlidir.

Bir markanın marka hikayesi hangisidir dediğimizde ziyaretçilerin bilgi edindiği “hakkımızda” bölümüdür. Ama bunun haricinde bir marka hikayesi kurgulanarak bu pazarlama çalışmalarında da kullanılmalıdır. Peki markalar etkili bir marka hikayesi nasıl oluşturur? Aşağıda birkaç maddede açıkladık.

Markanın başlangıç hikayesiyle başlayın: Şirketinizin ve markanızın hikayesini oluşturmakla işe başlamak gerekir. Her markanın bir çıkış noktası vardır. Bu çıkış noktasını insanların duygularına hitap eder bir şekilde anlatmak marka ile tüketiciler arasındaki bağlantıyı maksimum düzeye çıkarmaktadır.

Markanızın çıkış noktasını anlatırken yaratıcılığı elden bırakmamak oldukça önemlidir. Markanızın amacını derin ve etkileyici şekilde anlatacak bir mesaj ve içerikle tüketicilerin karşısına çıkmakla markanızın hikayesini kurgulamaya başlamalısınız.

Orijinallikten kopmayın: Hikaye oluştururken mesajın verilmesinde içerik en önemlisidir. İnsanların sizi tercih etmesinin altında yatacak asıl amaca odaklanmalı ve markaya karşı olan sorumluluklarınızı etkileyici ve özgün bir hikaye eşliğinde anlatmalısınız. Etkili bir marka hikayesi doğru, özgün ve dürüst olmalıdır.

Etkileyici bir marka hikayesi aynı zamanda amaca da kök salmış olmalıdır. Hikayenizi yönlendiren bir amaç olduğunda, tüketiciler markanızla etkileşime girer. Özgün ve etkileyici bir içeriğin tüketiciye dokunmak amacıyla konuşma diliyle yazılması daha etkili olmaktadır.

Büyük bir ustalık gerektiren marka hikayesi örneği belirli kriterlere uyulduğunda amacına tam da hizmet eder bir hale gelmektedir. Aşağıda iyi bir marka hikayesi yazmak için dikkat edilmesi gerekenleri birkaç başlıkta sıraladık;

Marka hikayesi markanın var oluş amacından geldiği noktaya kadar bir amaç üzerine kurgulanmalıdır.
Konuşma diliyle yazılmalı ve tüketicilerin mesaja duygusal bir tepki vermesi sağlanmalıdır.
Hikaye yazımında orijinallik ve özgünlükten taviz verilmemelidir.
Satış değil tüketiciyi etkilemek ve markayla bağ kurulması amaçlanmalıdır.
Markanın çıkış noktasından, geldiği yere kadar bağlantılı ve markanın amacını anlatan bir çerçeve kurgulanmalıdır.
Basitleştirilmiş ve sade bir anlatımla akılda kalıcılık hedeflenmelidir.
Yazı, görseller ile desteklenmelidir.
İlham verici bir yazı olmasına özen gösterilmelidir.
Yapılan ve vaat edilen işler tutkuyla anlatılmalıdır.
“Ben” dilinden çok “biz” dili kullanarak ekip ruhunun öneminden ve yapılan güzel işlerden bahsedilmelidir.

Markalaşmada Hikaye Anlatıcılığının Önemi Nedir?

Günümüzde markalaşma ve marka bilinirliliğini artırma işletmenin geleceğe aktarılması, satışlarda başarı sağlaması açısından gereklidir. Markalaşma sürecinde ise rasyonel salt bilgiyi vermek yerine mesaj hikayeleştirerek sunulduğunda, tüketici üzerinde çok daha etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.

Öte yandan tüketicilerin yüzde 92’si de markalardan hikaye odaklı pazarlama faaliyetleri ve reklamlar beklemektedir. Hikaye anlatıcılığı tekniği ile yapılan pazarlama faaliyetlerinin müşterilerin markaya olan ilgi ve algısını arttırdığı ve daha etkin tepkiler verdiği ortaya konmuştur.

Markalaşmada hikayeciliğin kullanılması için 6 neden;

Hikayecilik tekniği kullanılarak sürdürülen markalaşma faaliyetleri yapılan çalışmalara duygu katar ve insanların duyguları harekete geçiren mesajlara verdiği tepkiler daha yüksektir.
Duygular, günümüzde kişilerin satın alma davranışlarını etkilemekte oldukça güçlü araçlardır.
Hikayeler duyguları harekete geçirebilme gücüne sahip olduğundan markalaşmada ve sektör kalıcılığı sağlamak adına kullanılması gereken bir stratejidir.
Storytelling kullanılması kişilerin bilinçaltına inmesini sağlayarak tüketiciler üzerinde etkili olmaktadır.
Hikayecilik tüketicilerin duygularına hitap ederek, durumu kişiselleştirmelerine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle empati, sorgulama, karşılaştırma, bağ kurma gibi tepkiler verilmesini sağlar.
Basit ve anlaşılır bir dille bilginin aktarımı tıpkı günlük hayattaki gibi bir o kadar içten fakat ustalıkla yapılabilir.
Kişilerin duygusal bir şekilde harekete geçmesini ve tepki vermesini sağlar.

Hikaye Anlatıcılığı Hangi Sektörler Tarafından Kullanılmalıdır?

Hikaye anlatıcılığı günümüzde pek çok işletme ve markanın kullandığı bir strateji haline gelmiştir. İşletmelerin markalaşma serüvenlerine ve pazarlama faaliyetlerine büyük oranda katkılar sunan hikaye anlatıcılığı pek çok sektörün de olmazsa olmazıdır.

Özellikle dijitalleşmenin arttığı ve tüketiciye ulaşılmasının daha zor olduğu günümüzde e-ticaret devleri de sıkça hikaye anlatıcılığına yer vermektedir. Gerçekçi ve kişilerin duygularını harekete geçiren bu pazarlama stratejisini kullanarak e-ticaret işletmeleri satışlarında başarıyı yakalamayı amaçlamaktadır.