Sürdürülebilirlik ve girişimcilik, son yılların en popüler kavramları arasında yer almaktadır. İki kavramın bir arada kullanılması ile ortaya çıkan sürdürülebilir girişimcilik hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda paylaşacağız.
Sürdürülebilirlik kavramı, karşımıza iki farklı şekilde çıkmaktadır. Birinci anlam doğa ile ilgili olmakla birlikte dünya nüfusuna kıyasla doğal kaynakların kısıtlı seviyede olması, işletmelerin geri dönüşüm ve daha az enerji tüketimi gibi konulara yönelmesini sağladı. Sürdürülebilirliğin ikinci anlamı ise işletmelerin zorlu piyasa koşullarına karşı ayakta kalmalarını hedeflemektedir.
Unicorn girişimlerin son yıllarda dünya genelinde çoğalması, bu alandaki artışı beraberinde getirdi. Fakat çok sayıda açılan girişimlerin büyük bir bölümü, ilk birkaç yıllık süreç içerisinde maliyetler ile baş edemediğinden yok kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle girişimlerin sürdürülebilirlik ilkesini benimsemeleri ve bu alanda yatırım yapmaları daha da önem kazandı.
Sürdürülebilir Girişim Nedir?
Finansal kaynakların etki kullanıldığı, mali darboğazlara ve finansal zorluklara karşı mücadele edebilen işletmeler, sürdürülebilir girişim olarak adlandırılmaktadır. E-ticaret veya yapay zeka girişimleri gibi işin yapılış şeklinden ziyade finansal olarak verimli hareket edilmesine odaklanılmalıdır.
Sürdürülebilir girişim bu özellikleri ile planlı olarak büyüyen ve küçülen, mali açıdan darboğazlık yaşamayan, krizlerden ve rekabet koşullarından minimum etki ile çıkabilen işletmelerdir.
Sürdürülebilir Girişim Nasıl Uygulanır?
Sürdürülebilir girişimin hayata geçirilmesi için ilk olarak piyasadaki rekabet koşulları iyi analiz edilmelidir. Yani bir hizmet ya da ürün, diğer marka veya girişimlerden daha yüksek fiyata satılıyor ise sunduğu avantajların tercih edilebilir olması gerekmektedir.
Örneğin ofis koltuğu üretiyorsunuz ve ürününüz piyasadaki diğer ürünlere kıyasla daha yüksek fiyatlı olsun. Koltuğun satılabilirliğini artırmak için ortopedik özellikler ekleyebilirsiniz. Böylece ürün rekabet ettiği diğer ürünlerden farklılaşmakta ve daha yüksek fiyata satılmasına rağmen tercih edilme ihtimali artmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra sürdürülebilir girişimcilikte uygulanması gereken hususlar şu şekildedir:
- Yeni fikirlere açık olmak: Güvenilen bir fikirler yola çıkılabilir ancak işletmenin süreklilik kazanabilmesi için yeni fikirlere açık olunmalıdır. Bu nedenle başta dijital pazarlama ve e-ticaret olmak üzere akla gelebilecek birçok farklı alanda yeni fikirleri takip ederek işletmenin daha iyi koşullarda yoluna devam etmesin sağlanabilir.
- Finansman bulmak: Öz kaynakların finansman olarak kullanılması ilk etapta borçlanmanın önüne geçmektedir. Ancak sürekli öz kaynakların tüketilmesi, daima olumlu sonuç vermemektedir. Girişimlerin daha büyük sonuçlar elde edebilmeleri için büyük harcamalar gerekmektedir. Bunu tamamen öz kaynaktan finanse etmek, gelecekte yaşanabilecek ekonomik çalkantılarda işletmenin iflas etmesine yol açabilir. Bu nedenle girişimlerin KOBİ kredilerini ve destek paketleri takip etmeleri ve başvurmaları gerekmektedir.
- Farklılaşmak: Bir işletmenin rekabet içinde olduğu piyasaya tutunabilmesi için farklılaşması gerekmektedir. Diğer hizmet sağlayan herhangi bir kurumdan, girişimlerden veya markalardan farklı olarak müşterilere bir şey sunulmalıdır. Böylece girişim sürdürülebilir hale gelebilmektedir.