Aylin Rana Aydin – İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) yetkililer ve dünya ülkeleri, küresel ısınmayı yavaşlatmak üzere çalışmalara başlayacaklarına ve 1.5 derecelik hedefe ulaşmak için çalışacaklarına dair garanti verdi. Ayrıca pek çok küresel firma da daha sürdürülebilir olma yolunda net sıfır hedefleriyle ilgili taahhütte bulundu.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Serkan Valandova, Türkiye’nin yatırım çekmede sürdürülebilirliği önemli bir avantaj olarak sunabilmesi için bu şirketlerin tecrübelerini Türkiye’deki KOBİ’lerle paylaşması gerektiğini söyledi. COP26’da, üyeleri olan birçok küresel firmanın daha sürdürülebilir olma yolunda net sıfır hedefleriyle ilgili iddialı taahhütleri olduğunu bir kez daha gördüklerini belirten Valandova, “Türkiye’nin yatırım çekiciliğinde, sürdürülebilirliği önemli bir avantaj olarak sunabilmemiz için bu şirketlerin tecrübelerini, Türkiye’deki KOBİ’lerle paylaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Daha küçük ölçekli şirketlerin bu dönüşümde geri kalmaması bizler için çok önemli” dedi.
Topyekûn dönüşüm
Sürdürülebilirliğin, yeşil dönüşümün artık sadece bir enerji gündemi olmadığını kaydeden Valandova, şöyle konuştu:
“Bunu COP26’da bir kez daha gördük. Net sıfıra ulaşmak için önceliklendirilen, dönüşümün odağında yer alan sektörler var. Tüketici ürünlerinden, tarıma birçok alanda sürdürülebilir bir üretime geçmek için yeni yatırımların gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Sürdürülebilir bir dünya hedefi için trilyon dolarlık yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz. Bunun büyük bir kısmını özel sektör gerçekleştirecek. Yatırımcılar kendi yatırımlarının yanında tedarik zincirinin de sürdürülebilir olmasını talep edecek. Topyekûn bir dönüşüm olmazsa bizim için fırsat olmaktan çıkıp risk unsuru bile olabilir.”
Önemli bir fırsat
Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe alınmasının pozitif bir gelişme olduğunu belirten Serkan Valandova, “Uzun vadede ise sürdürülebilirliğin bir yatırım yeri seçim kriterine dönüşeceğini beklerken bu dönüşümün içerisinde yer almak tedarik zincirlerine katılımımızı artırmak için önemli bir fırsat” diye konuştu. Kömürden çıkışın önümüzdeki 150 yılda gerçekleşeceğini aktaran Valandova, önemli olanın bu çıkışı olabildiğince erken yaparak ülkelerin iklim hedeflerini yakalayabilmesi olduğunu söyledi.
Deneyimlerini paylaşacaklar
Serkan Valandova, YASED Insights ‘Sürdürülebilir Kalkınmanın Sağlanmasında En İyi Uygulamalar’ serisini başlatacaklarını belirterek, ”Bu webinar serimizle, yeşil dönüşüm sürecinde tecrübe sahibi YASED üyesi firmaların üst düzey yöneticileri, iyi uygulama örneklerini, kendi deneyimlerini, başarı hikayelerini, yaşadıkları zorlukları, engelleri nasıl aştıklarını kamuoyuyla paylaşacaklar” dedi.