Bu yatırımlardan uzak durmanızda yarar var, işte Uzak durulması gereken 10 tehlikeli yatırım: Geleceğinize yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunuz söylememize gerek yok. Ancak bunu yaparken uzak durmanız gereken yatırımların neler olduğunu biliyor musunuz? Paranızı niçin ve nereye yatıracağınızı bilmiyorsanız, sadece para kazanayım da ne olursa olsun derseniz, dolandırılabilir ya da çok yüksek riski olan küçük getiriye sahip yatırımlar yapmış olabilirsiniz.
Bin bir zorlukla yaptığınız birikimlerinizi bilinçli olarak değerlendirmelisiniz. Yatırımın çok gerekli olduğunu ve gelecek için maddi olarak güvence sağlamak olduğunu bilmelisiniz. Fakat yatırım yaparken birikimlerinizi hatalı bir şekilde değerlendirmiş de olabileceğinizi unutmayın. Bu aşamada yatırım yapmaya başlamadan önce ya da yeni başladıysanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. İşte, uzak durulması gereken 10 korkunç yatırım;
1- Kredi kartıyla yatırım:
Başarılı yatırımcıların birçoğu borçla, kredi ya da kredi kartını kullanarak, geri ödenmesi gereken parayla yatırım yapılmamasını önermektedir. Bunun, altından kalkılamayacak sonuçlar doğurabileceğini belirtmektedirler. Borç alarak yatırım yaptığınız zaman, borcun ödeme zamanı geldiğinde yatırımınızı zamanı gelmeden bozmak durumunda kalabilirsiniz. Bu mecburiyet de sizin zarar etmenize neden olabilir. Bundan dolayı ne kredi kartı ne de borç ya da kredi kullanarak yatırım yapmayı düşünmeyin.
2- İllegal şirketler:
Kanun önünde yasallığı bulunmayan ve devlet tarafından el konulabilecek konulara yatırım gerçekleştirmeyin. Türkiye’de bu gibi durumlarla karşılaşmanız çok mümkün görünmese de yasal bir zemine oturmayan ya da piyasaya kontrollü şekilde sürülmesi gereken ilaçlara yatırımda bulunmayın. Yurtdışında bunun gibi yatırımlar, para kazanmaktan ziyade kaybetmeye neden olmakta, geri dönüşü olmayan ve hayatınız boyunca sizi olumsuz etkileyecek neticeler doğurabilir. Bunların yerine yasal olarak hisse senetlerine, dövize ve emtialara yatırım yapabilir, hem risk almamış hem de tehlikeli işlere bulaşmamış olursunuz.
3- Emtialar ve girişim fonları:
Buradaki emtiaları ve girişim fonlarını borsada ve menkul kıymetler borsasında onaylanmış yasal emtialar ve fonlarla karıştırmamalısınız. Bunlar genellikle karışık yatırımlardır ve bu tür kurumların onayından geçmemiştir. Bunların hakkında yeterli bilgiye ulaşılamadığı gibi şüpheli bilgiler veren fonlardır. Bu fonlar esrar şirketleri gibi yasadışı kurumların sümen altından işletilen emtiaları ve fonları da olabilir. Bundan dolayı, yatırım yapacağınız yatırım araçlarını iyi tanımalı ve bilgi edinmelisiniz. Neye yatırım yaptığınızın farkında olmalı ve kazancınızın da yasal olmasını sağlamalısınız.
4- Piramit sistemine girmek:
Saadet zinciri şeklinde de adlandırılan piramit sistemine yatırım yapmak da paranızı kötü değerlendirmenize nede olabilir. Yatırım yaptığınızın ne olduğunu bilmeden bu zincire katılmak yarine 100 dolar gibi düşük bir teminat yatırarak forex piyasasında yatırım yapmak çok daha kazançlı ve akıllıca olacaktır.
5- Bağış toplama ağlarına katılım:
Adına baktığınızda bağış toplama ağlarına katılmak size hayırlı bir iş olarak gelebilir, ancak kandırılabilir veya dolandırılabilirsiniz. Yaptığınız yatırımla ilgili bir şüphe duyuyorsanız, çok zorluklarla biriktirdiğiniz paranızı çok daha yararlı başka yatırımlarda değerlendirebilirsiniz.
6- Eve yatırım yapmak:
Gelecekte çok daha bir evde oturmak için yatırım yapmanız normaldir. Erkenden bir eve yatırım yapmak yerine birikim yapmak, bu birikimlerinizi de yasal bir şekilde yüksek karlar elde edebileceğiniz alanlarda değerlendirmek, paranızı arttırmanızı ve ev için gereken parayı biriktirmenizi sağlayacaktır. Maddi durumunuz yeterli değilse, kredi çekerek borç ödemektense, birikim yapmanız ve ileride istediğiniz gibi bir eve sahip olmanızı sağlaması açısından çok daha iyidir.
7- İşvereninize yatırım yapmak:
Türkiye’de bu sistem tam olarak başlamamış olsa da, başka ülkelerde çalıştığınız şirkete bağlılığınızı göstermek için verilen paylara dayalı yatırımda bulunmak çok büyük bir risktir. Bu yatırım çeşidinin çalışanı şirkete bütünüyle bağımlı yapmak için uygulandığı, faydalı gibi görünse de geleceğinizi garanti altına alacak bir sistem olarak görülmemektedir.
8- Arkadaşınızın işverenine yatırım:
Bir arkadaşınızın çalışmakta olduğu şirkete de yatırım yapmak riskli görülen bir yoldur. Arkadaşınızdan aldığınız bit tüyoya inanarak çalıştığı şirketin ürünlerine ya da sistemine yatırım gerçekleştirmeyin. Yatırım yaparken tüyolara bakarak değil, kendi bilgilerinize ve verilerinize göre yatırımlar gerçekleştirmenizin daha doğru olacağını unutmayın.
9- Yüksek volatiliteli yatırım:
Volatilite yani oynaklık kavramı, herhangi bir yatırım aracının gösterdiği değer değişimini anlatmaktadır. Bu, o yatırım aracının riskini ölçmek için de kullanılabilmektedir. Kısa zaman içinde aşırı değer kayıpları yaşayan yatırım araçları, deneyimli ve başarılı yatırımcıların bile zarar etmesine yol açabilmektedir. Bu tür yatırımlardan kesinlikle uzak durmalısınız.
10- Küçük hisse senetlerine yatırım yapmak:
Düşük değerli hisse senetlerine yatırım yapmayı düşünmeyin. Değeri düşük ve yetersiz görülen hisse senetleri spekülatif hisse senetleri şeklinde adlandırılmaktadır. Bu tür hisse senetlerine yapılan yatırımlar da kesinlikle risklidir. Kazanmayı ümit ederken kayıplar yaşayabileceğinizi unutmayın.
Daha iyi bir hayat sürmek, hayallerinizi gerçekleştirmek ve geleceğinizi garantiye almak için birikim yapmaktayız. Zorluklarla yaptığınız birikimlerinizi çok daha fazla kazanma hırsıyla kötü ve karanlık girişimlerde değerlendirmek paranızı ateşe atmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Günümüzde birçok yasal ve güvenli yatırım alanları bulunmaktadır. İlla ki yatırım yapacaksanız, bu alanları araştırmalı ve doğru adımlarla yatırım işlemleri gerçekleştirmelisiniz.