Site icon Kobi Haberleri

Web Sitesi Sahibi Olmak İsteyen KOBİ’lere 5 Öneri

WB

Akıllı telefon kullanımının ve internet erişim imkânlarının artışıyla birlikte kullanıcıların işletmelere bakış açıları ve erişim şekilleri de büyük değişiklik göstermeye başladı. Öyle ki Türkiye’de internet kullanıcılarının %91’i yerel işletmeler ile ilgili online arama yapıyorlar. Yani kullanıcılar, işletmeler ile direkt iletişime geçmeden önce online olarak web sitelerine ulaşmak istiyor. Ancak bu noktada özellikle KOBİ’ler kullanıcıların hızına yetişmekte zorlanıyor. 2016 verilerine göre web sitesi sahiplik oranları KOBİ’lerde %65.2, girişimlerde ise bu oran %66.

Bu çerçevede KOBİ’lerin karmaşık süreçleri aşarak, kullanışlı ve performanslı bir web sitesine sahip olmaları oldukça önem taşıyor. Bu yazımızda web sitesi sahibi olmak isteyen KOBİ’ler ile 5 adımdan oluşan önerilerimizi paylaşacağız.

1.Planlama

Diğer bütün süreçlerde olduğu gibi web sitesi sahibi olmak da iyi bir planlama çalışmasını gerektirmektedir. Planlama aşamasında öncelikle web sitenizin kullanım amaçlarını ve hedeflerini belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için;

· Hedef kitlenizi belirlemelisiniz

· Hedef kitle seçiminize göre web sitenizin amacını belirlemelisiniz (e-ticaret mi yapacaksınız? Marka bilinirliği için mi kullanacaksınız ya da sadece adres ve telefonlarınızın görünmesini mi istiyorsunuz)

· Kitlenizi ve amacınızı belirledikten sonra web siteniz için gerekli olan iş gücünü dış kaynaklı olarak mı sağlayacaksınız, yoksa iç kaynaklarınız bunun için yeterli olacak mı?

· İş gücünüzün kaynağını belirledikten sonra bütçenizi belirlemelisiniz.

Bu adımların sağlıklı ve gerçekçi bir şekilde planlanması daha sonraki aşamalarda karşılaşabileceğiniz olası sorunları minimuma indirmenize olanak sağlayacaktır.

2.Alan Adı Seçimi

Bu aşamada seçeceğiniz alan adı (domain) internet ortamındaki görünürlüğünüzün ilk adımı ve dijital adresiniz olacağından doğru seçimi yapmak ve akılda kalıcı bir alan adına sahip olmak oldukça önemlidir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır;

· Alan adınız işletmeniz ile ilgili olmasına dikkat edin.

· Mümkünse kısa ve telaffuzu kolay alan adlarını tercih edin.

· Karmaşıklığa sebep olacak rakam, tire işareti vb gibi özel karakterler kullanmamaya özen gösterin.

· Yasal sorunlar ile karşılaşmamak adına marka tescili ya da telif hakkı alınmış alan adlarını tercih etmeyin.

· Rekabet avantajı kazanmak ve SEO çalışmalarınıza katkı sağlamak adına ana alan adınıza benzer alan adlarına da sahip olun.

3.Platform Seçimi

Platform seçimi aşamasında, planlama çalışmalarınızda belirlediğiniz amaçlarınız ve bütçenizin de önemli etkilerde bulunacağını göz önüne alarak, tercih edebileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor.

· İçerik Yönetim Sistemleri

WordPress, Joomla, Drupal vb. içerik yönetim sistemlerini (CMS) tercih ederek kullanımı kolay, kullanabileceğiniz eklentiler ile nispeten esnek bir platforma, iş yükünüzü azaltarak ve bütçenizi zorlamadan sahip olabilirsiniz.

· Hazır Scriptler:

Özellikle e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız Opencart, Magento, PrestaShop, Zen Cart vb. hazır scriptleri kullanarak, içerik yönetim sistemlerinde olduğu gibi iş yükünüzü artırmayacak ve bütçenizi zorlamayacak bir seçim yapmış olursunuz.

· Kodlama

Web sitenizi kodlayarak oluşturmak yüksek seviyede esneklik ve özelleştirme imkânına sahip olmanızı sağlayacaktır. Ancak web sitenizi kod ile oluşturmak üst seviyede uzmanlık gerektiren ve bu uzmanlığı iç kaynaklarınız ile karşılayamayacaksanız bütçenizi de etkilenecek bir seçim olacaktır.

4.Tasarım

Web sitenizi oluştururken, içerik yönetim sistemi ya da kodlama kullanımı fark etmeksizin dikkat etmeniz gereken işlemlerden bir diğeri de sitenizin tasarımıdır. Karmaşadan uzak, sade, mobil uyumlu ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmanız ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdiği süreyi, yeni ziyaretçi sayınızı ve marka imajınızı artıracaktır.

Tasarım aşaması yaratacağı bu etkilerle siteniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmanızı kolaylaştıracak, SEO görünürlüğünüzün artmasına etki edecek ve bu sayede arama motorlarında rakiplerinizi geride bırakarak daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır.

5.Altyapı Seçimi

Altyapı seçiminde alan adı ile kimliğini oluşturduğunuz siteniz için bir barınma noktası belirlemeniz gerekmektedir. Web sitenizin özellikleri, altyapı ihtiyaçları ve gelecek planlarınıza bağlı olarak hosting ya da sunucu hizmetlerinden uygun olanını tercih edebilirsiniz. Bu noktada hizmet alacağınız servis sağlayıcısını seçerken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir;

Güvenilir bir servis sağlayıcısı mi?
Mevcut müşteri memnuniyeti ne seviyede?
Hızlı, güvenli ve web sitenizin özelliklerine uygun altyapı hizmeti sağlayabiliyorlar mı?
Satış sonrası yaşanılabilecek olası sorunlarda hızlı aksiyon alabiliyorlar mı?
Fiyat / Performans oranları gerçekçi seviyelerde mi?

Yukarıdaki aşamaları gerçekleştirdiniz ve web sitenizi internet kullanıcıları ile buluşturacağınız aşamaya geçiş yapmak istiyorsunuz. Bu noktada da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.

Öncelikle müşterilerinizin web sitenizi sizin hakkınızda bilgi almak ve sizinle iletişime geçmek için kullanacağını unutmamanız gerekmektedir. Bu açıdan etkili bir iletişim sayfası sahip olmanız ve sitenizde sosyal ağ takip butonlarına yer vermeniz oldukça önemlidir.

Bunun yanı sıra etkili ve açıklayıcı bir hakkımızda sayfasına sahip olun ve ziyaretçilerin işiniz hakkında öğrenmek isteyebileceği açık adresiniz, telefon numaranız, ürünleriniz ile açıklamalar gibi bütün bilgilerinize ve mümkünse ürün fiyatlarına web sitenizde yer verin.

Eğer web siteniz üzerinden satış yapacaksanız veya ziyaretçilerinizin kişisel bilgilerini alacaksanız mutlaka bir SSL sertifikasına sahip olun. Ancak web sitenizde bu gibi süreçlere yer vermeyecek olsanız bile hem ziyaretçilerin gözünde marka imajınızı güçlendirmek ve güvenilirlik kazanmak, hem de SEO görünürlüğünüzü artırarak organik aramalarda üst sıralarda yer bulabilmek için SSL sertifikası sahibi olmanızı öneririz.