Pazar Araştırması Nedir?
Pazar araştırması, ticari faaliyet yürütecek olan kişi ve işletmelerin faaliyetlerini yürüteceği ülkeyi, topluluğu, hedef kitlelerini ve rakiplerini tanımak için yaptığı araştırmalara verilen isimdir.
Genellikle Pazar araştırmasında markalar kendi işlerini nasıl geliştireceklerine ya da kuracaklarına yönelik niceliksel ve niteliksel verilere ulaşmayı istemektedir. Böylece iş kurulum ve yürütme süreçleri markalar tarafından daha profesyonel bir şekilde yürütülmektedir.
Yurt Dışı Pazar Araştırmasının Avantajları
Yeni bir iş kurmak ya da var olan işini geliştirmek isteyen kişi ve işletmelerin yapması gereken çalışmalardan birisi olan Pazar araştırması markaların birçok avantajdan yararlanmasına yardımcı olmaktadır. Gelin şimdi Pazar araştırmasının avantajlarına daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Pazar araştırması markaların yurt dışında karar vermelerini kolaylaştırır.
Pazar araştırması sayesinde kişi ve işletmelerin hata yapma olasılığı düşer.
Pazar araştırması belirsiz olan bilgilere yanıt bulmanızı sağlar.
Pazar araştırması sayesinde markalar farklı teknikler ile doğru sonuca ulaşır.
İş geliştirme konusunda Pazar araştırması markaların doğru kararlar almasına yardımcı olur.
Yurt dışı Pazar araştırması ticari faaliyet yürüteceğiniz ülkeyi daha yakından tanımanızı sağlar.
Yurt dışı Pazar araştırması yapmak markaların hedef kitlelerine tanımasına yardımcı olur.
Yurt dışı Pazar araştırması sayesinde işletmeler rakiplerini daha kolay tanır.
Bu tür avantajlar sağladığı için pazar araştırması yapmak her markanın önem vermesi gereken süreçler arasında yer almaktadır. Sizler de işinizi geliştirmek ve hızlı bir şekilde büyümek istiyorsanız yurt dışı pazarına açılırken yurt dışı Pazar araştırması yapmaya özen göstermelisiniz.
Yurt Dışı Pazar Araştırmasının Dezavantajları
Yurt dışı Pazar araştırması yapmak iş kurma ve geliştirme sürecinde oldukça önemlidir ve birçok avantajdan yararlanmanızı sağlamaktadır. Fakat bazı durumlarda yurt dışı Pazar araştırmasının dezavantajlar doğurabileceğini söylemek mümkündür. Gelin şimdi hep beraber Yurt dışı Pazar Araştırmasının Dezavantajları nelermiş detaylı bir şekilde göz atalım.
Yurt dışı pazarına açılmak isteyen kişi ve işletmelerin tercih edebileceği birçok ülke bulunmaktadır.
Kişi ve işletmeler her ülke için farklı bir Pazar araştırması yapmalıdır.
Pazar araştırmasında incelenmesi gereken birçok konu bulunmaktadır.
Girmek istediğiniz ülke pazarını tanımak için o dilde araştırmalar yapmanız gerekmektedir. Bu da yabancı dil bilme zorunluluğunu beraberinde getirmektedir.
Yurt dışı Pazar araştırmasında dil yeterliliğiniz bulunmuyorsa ilgili dili bilen ve hâkim olan kişiler ile çalışmanız önemlidir.
Yurt dışı Pazar araştırması yapacak olan kişilerin bir sermaye harcaması gerekir.
Sermayenin yanı sıra zaman zaman ilgili ülkeye de gitmeniz gerekebilmektedir.
Pazar araştırmasının dezavantajlı olabileceği başlıca durumlar bunlardır. Fakat yeniden söylemek gerekirse yurt dışı pazarına girmek isteyen her kişi ve işletmenin Yurt dışı Pazar araştırması yapması gerekmektedir.
Hedef Ülkenizi Seçin
Yurt dışı Pazar araştırması yapmak için ilk olarak kişi ve işletmelerin yapması gereken şey hedef ülke seçimidir. Çünkü hedef ülkeye göre yapılacak olan yurt dışı Pazar araştırmasının niteliği değişiklik göstermektedir.
Bu noktada hedef ülke seçimi yapmak isteyen kişi ve işletmelerin ülkeler hakkında bilgi alması gerekmektedir. Ülkelerin ekonomisi, popüler olan sektörler, demografik bilgiler ve komşu ülkeler gibi konular hakkında bilgi aldıktan sonra kişi ve işletmeler yurt dışı Pazar araştırmasına başmalıdır.
Sektörleri Araştırın
Sektör araştırması yapmak da yurt dışı Pazar araştırmasının bir adımıdır. Genellikle bu noktada markalar sektörel bazlı gelişmeleri ve istatistikleri takip etmektedir. Böylece farklı bir ülkede faaliyet gösterirken markaların hangi sektöre gireceğini belirlemeleri kolaylaşmaktadır.
Hedef Kitlenizi Seçin
Hedef ülke seçiminin ardından başarılı bir yurt dışı Pazar araştırması yapmak istiyorsanız markanızın ürün ve hizmetleri ile ilgilenecek bir hedef kitleyi de belirlemeniz gerekir. Hedef kitle seçimi yaparken geniş bir hedef kitle seçimi yapabileceğiniz gibi bu noktada niş kitlelere de yönelebileceğinizi unutmamanız önemlidir.
Özellikle e-ticaret sektöründe hedef kitle seçimi yapacak olan kişi ve işletmeler ilk olarak niş bir kitle seçimi yapmakta ve ardından hedef kitlelerini genişletmeyi amaçlamaktadır. Böylece doğru stratejiler ile doğru kitlelere ulaşmak daha kolaylaşmaktadır.
Yurt dışı Pazar araştırmasında hedef kitle seçimi yaptıktan sonra hedef kitlenize nasıl ulaşacağınızı belirlemek için önem vermeniz gereken bir diğer unsurda hedef kitleyi daraltmak olmalıdır. Bu noktada markalar çoğu zaman:
Yaş
Cinsiyet
Yaşanılan Yer
Konuşulan Dil
İnternet Kullanım Alışkanlıkları
Kullanılan Cihazlar
Gibi birçok metriği kullanarak hedef kitlelerini daraltabilmektedir. Böylece en doğru niş kitleye ulaşabilmekte ve bu kitleye satış yapabilmek için nasıl bir strateji geliştirmeleri gerektiğine daha kolay karar verebilmektedir.
Rakiplerinizi Tanıyın ve İnceleyin
Yurt dışı Pazar araştırmasının en önemli noktalarından bir diğeri de rakip analizidir. Genellikle her markanın aynı sektörde faaliyet gösterdiği ya da göstereceği birçok rakip bulunmaktadır. Rakiplerin iyi bir şekilde belirlenmesi ve analiz edilmesi de markaların kendi stratejilerini geliştirmelerini sağlamaktadır.
Bu nedenle yurt dışına açılmak isteyen her markanın ilk olarak rakiplerini belirlemesi ve ardından rakiplerinin neyi nasıl yaptıklarını kontrol etmesi gerekmektedir. Bunun sonrasında ise markalar ilgili pazarda nasıl konumlanacaklarına karar vermek için rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeli ve bu doğrultuda da stratejilerini geliştirmelidir.
Stratejinizi Geliştirin
Yurt dışı pazarına açılmak için yurt dışı Pazar araştırması yapıyorsanız önem vermeniz gereken bir diğer nokta da strateji geliştirme olmalıdır. Çünkü farklı ülke pazarlarına açılmak için ne kadar doğru ve sağlam bir strateji geliştirirsiniz ilgili ülkedeki rakipleriniz ile o kadar kolay rekabete edebilirsiniz.
Bu noktada yurt dışı Pazar araştırmasının ardından markalar hedef kitlelerinde yer alan kişiler ve rakiplerini bir arada bulundurarak bir strateji geliştirmektedir. Böylece ilgili Pazar ülkesinde yaşayan hedeflerine nasıl ulaşacaklarına karar vermektedir.
Vergileri Önemseyin
Farklı ülkelerde farklı vergilendirme sistemleri ve gümrük kuralları olduğu için her markanın yapması gereken bir çalışma da vergileri incelemek olmalıdır. Bu noktada markalar faaliyet gösterecekleri ülkeleri belirledikten sonra ilgili ülkelerin gümrük, gelir, eyalet, KDV gibi birçok vergi tutarını inceleyerek hareket etmekte ve daha kolay karar verebilmektedir.