Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanayi ve teknoloji alanında yeni stratejiler belirlediklerini ve bu çerçevede KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmalar geliştireceklerini açıkladı. Kritik mineraller konusunda uluslararası işbirliklerinin artırılacağını belirten Erdoğan, riskli bölgelerde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin güvenli bölgelere taşınacağını da duyurdu.
2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtıldı
Sanayi ve teknoloji alanındaki yol haritasını belirleyen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, yüksek teknoloji odaklı 30 milyar dolarlık yatırım öngören HIT-30 programının mevcut durumu da paylaşıldı. Bu kapsamda bugüne kadar 19 büyük ölçekli yatırım için 9,2 milyar dolarlık başvuru yapıldığı bildirildi.
Sanayi Stratejisinin 5 Temel Ayağı
Yeni sanayi stratejisi, yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olmak üzere beş temel alana odaklanıyor. Bu hedeflere ulaşmak için 100 strateji ve 20 makro hedef belirlendi. Bakan Kacır, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmek için geniş kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdiğini ifade etti.
KOBİ’lere Özel Bankacılık Sistemi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesini desteklemek adına özel finansman mekanizmaları geliştirileceğini belirtti. Bu çerçevede, sanayi ve teknoloji odaklı finansman modelleri oluşturulacak ve KOBİ’lerin ölçek büyütme yatırımları desteklenecek.
Sanayinin gelişiminde kritik öneme sahip olan yerli üretim ve teknoloji hamlesinin genişletileceğini vurgulayan Erdoğan, sanayi üretiminde dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini ifade etti.
Stratejik Alanlara Kamu Desteği Artacak
Sanayi yatırımlarını teşvik etmek amacıyla yarı iletkenler, nükleer teknoloji, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlara kamu destek mekanizmaları devreye sokulacak. Erdoğan, özellikle uçan araba ve otonom araç teknolojileri, batarya ve enerji depolama sistemleri üzerine Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılacağını kaydetti.
Dijital ekonomiye geçiş sürecinde, endüstriyel robotlar ve diğer ileri üretim teknolojilerinde yerli kapasitenin artırılacağını söyleyen Erdoğan, yeşil ve döngüsel ekonomi çerçevesinde sanayi kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik düzenlemelerin hayata geçirileceğini duyurdu.
Kritik Mineraller İçin Stratejik İşbirlikleri
Kritik hammaddelere erişimin güvence altına alınması için uluslararası ittifaklar ve stratejik işbirlikleri kurulacağını belirten Erdoğan, Türkiye’nin küresel sanayi ve teknoloji ekosisteminde daha güçlü bir konuma gelmesini amaçladıklarını ifade etti.
Sanayi Alanlarında Yeni Düzenlemeler
Mevcut sanayi bölgelerinin risk analizine tabi tutulacağını belirten Cumhurbaşkanı, afet riski yüksek bölgelerde bulunan sanayi tesislerinin güvenli alanlara taşınacağını açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır da, “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı” kapsamında sanayi tesislerinin güvenli bölgelere taşınma sürecinin hızlandırılacağını belirtti.
Büyük Ölçekli Yatırımlara Destek Artıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde sanayi, teknoloji ve katma değer odaklı yatırımlara daha güçlü teşvikler sunulacağını duyurdu. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında, bölgesel kalkınma farklarını gidermeye yönelik seçici teşvik modellerinin uygulanacağını kaydetti.
HIT-30 Programında 9,3 Milyar Dolarlık Yatırım
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, mevcut yatırım teşvik sisteminin yanı sıra stratejik sektörlerde devlet destekleriyle 41 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip 65 projenin hayata geçirildiğini bildirdi. HIT-30 programı kapsamında 7 sektörde ileri teknoloji yatırımları hızlandırılırken, 9,3 milyar dolarlık yeni yatırım açıklandı.
Bu yatırımların 20 binden fazla kişiye istihdam sağlayacağını ve cari açığa yıllık 12,4 milyar dolarlık katkı sunacağını belirten Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji tarihinde yeni bir sayfa açtığını vurguladı.