Doğrudan Satış Nedir?
Doğrudan satış yöntemi dediğimizde distribütörler tedarik zincirindeki aracılardan kaçınır ve ürünleri doğrudan tüketicilere satar. Geleneksel perakende ortamlarında, ürünler online olarak veya fiziksel bir mağazada satılır, ancak doğrudan satış, büyük ölçüde geleneksel olmayan ortamlarda müşterilerin önüne çıkan satış görevlilerine dayanır.
Doğrudan satış, network pazarlama şirketleri ile ilişkilidir. Bu şirketler doğrudan satış kullansalar da (B2B) satan birçok işletme, nihai müşterilerini hedeflemek ve onlara satış yapmak için doğrudan satışı kullanır. Örneğin, reklam veya ofis malzemeleri satan birçok şirket, temsilcilerini doğrudan hizmetlerini kullanabilecek mağazalara gönderecektir. Doğrudan satışı doğrudan pazarlamayla karıştırmamak gerekmektedir. Doğrudan satış, bireysel satış görevlileri doğrudan tüketicilere ulaştığında gerçekleşirken, doğrudan pazarlama, doğrudan tüketiciye pazarlama yapan bir şirketi içerir.
Doğrudan Satış Yöntemi Nedir?
Doğrudan satış, bölgesel dağıtım merkezi ve toptancı gibi ürün dağıtımında yer alan çeşitli aracıları ortadan kaldırmada etkilidir. Bunun yerine ürünler, üreticiden doğrudan satış şirketine, ardından distribütöre veya temsilciye ve son olarak da tüketiciye gider. Doğrudan satış yoluyla satılan ürünler genellikle tipik perakende satış noktalarında bulunmaz; bu, ürünleri veya hizmetleri satın almanın tek yolunun bir distribütör veya temsilci bulmak olduğu anlamına gelir.
Doğrudan Satış Türleri Nelerdir?
İşletme sahiplerinin doğrudan satıştan yararlanabileceği çeşitli yollar vardır: Doğrudan satış türleri hakkında bilgiler derledik. Doğrudan satış sınıflandırması iki kategoriyi içerkemektedir.
Tek seviyeli satışlar
Tek seviyeli satışlarda, bir satış elemanı ticaret ürünleri için bir komisyon kazanır. Örneğin, bir reklam ajansı çalışanı sattığı hizmetlerin toplamından belirli bir komisyon alır.
Çok seviyeli satışlar
Bir temsilci yalnızca ürün satmakla kalmaz, aynı zamanda yeni satış görevlilerini de işe alır. Hem kendi satışları için hem de işe aldıkları kişiler tarafından yapılan satışlar için ücret alırlar.
Doğrudan Pazarlama ve Network Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Doğrudan satışlar network pazarlaması olarak adlandırılabilir, ancak bu terimler birbirinin yerine kullanılamaz. Network pazarlaması bir doğrudan satış şekli olsa da tüm doğrudan satış sistemleri bunu içermemektedir. Örneğin tek seviyeli pazarlamada satış temsilcisine sadece kişisel olarak yaptıkları satışlar üzerinden komisyon ödenir; diğer satış ekibi üyelerinin işe alınması veya satışlarından kazanılan komisyonlar yoktur.
Doğrudan Satışın Faydaları Nelerdir?
Doğrudan satış bir nevi kazan-kazan yöntemini içermektedir. Bu durum da beraberinde pek çok avantajı getirmektedir. Aşağıda birkaç başlıkta açıkladık.
Gelecek vaat eden iş modeli
Doğrudan satış son birkaç yıldır sürdürülebilir bir büyüme yaşanmaktadır. Bu büyüme sektörün potansiyelini göstermekte ve daha çok katılım ve katman oluşmasına olanak sağlamaktadır.
Bir ürünü müşterilerin ihtiyaçlarına göre ayarlama fırsatı
Doğrudan satış şirketleri, üretimden nihai satışa kadar tüm döngüyü şirket içinde kontrol eder. Bu yaklaşımla, bir marka müşterilerden hızlı bir şekilde geri bildirim alır ve ürünlerini veya hizmetlerini müşterilerin ihtiyaçlarını ve genel olarak pazar talebini karşılayacak şekilde uyarlayabilir.
Daha iyi kişiselleştirme
Satıcılar müşterilerle doğrudan etkileşim kurarak alıcılarını daha iyi tanır ve müşterilerine son derece alakalı ve kişiselleştirilmiş teklifler sunabilir.
Müşteri etkileşiminin her aşamasında daha iyi kontrol
Aracılara sahip olmayan bir şirket, ürününün fiyatı üzerinde tam kontrole sahip olur ve bunu müşterilerin ihtiyaçlarına göre ayarlayabilir. Şirketler, satın alma sürecinde müşteri deneyimini sıkı bir şekilde düzenleyebilir ve daha düşük itibar risklerine sahip olur.
Güçlü müşteri ilişkileri
Doğrudan satışın temeli, müşterilerle kişisel temastır. Temsilcilerin her müşteriye bireysel bir yaklaşım kullanmasına ve onlarla uzun süreli ilişkiler kurmasına olanak tanır. Bu durum ürünün satın alımında ve güven oluşturulmasında istikrar sağlamaktadır.
Doğrudan Satış İle Dolaylı Satış Arasındaki Fark Nedir?
Doğrudan satış modelinde bir marka müşterilerle anında etkileşime girer. Dolaylı satış çeşitli aracıları içerir. Dağıtım merkezleri, toptancılar, bölge temsilcileri vb. sistemlerden oluşur. Coca-Cola gibi büyük markalar dolaylı satışı sıklıkla kullanmaktadır.
Doğrudan Satış Örnekleri Nelerdir?
En büyük doğrudan satış şirketleri söz konusu olduğunda, ağ pazarlama devleri listenin başında gelmektedir. Doğrudan satış firmaları dediğimizde Amway, Avon, Farmasi, Oriflame vb. markalar doğrudan satış örnekleri konusunda başı çekmektedir. Güzellik, ev ve kişisel bakım, giyim ve aksesuar, kozmetik, ev dekorasyonu, mutfak gereçleri ve kişisel bakım ürünleri gibi pek çok alanda doğrudan satış yöntemleri kullanılmaktadır.
Doğrudan Satışta Nasıl Başarılı Olunur?
Doğrudan satışın kendine has özellikleri vardır. Örneğin, satış tekniklerine ağırlık vermeli ve ekibin satış becerilerini geliştirmeye daha fazla yatırım yapmalıdır. Doğrudan satışta bir işletmenin nasıl yönetileceğine dair birkaç ipucunu sizler için derledik.
Hedeflerin ve hedef kitlenin belirlenmesi
Doğrudan satışta hedeflerin belirlenmesi, haftalık, aylık, yıllık bazda hedefler belirlenmelidir. Beklentileri bilmek satışların ve yatırım getirisinin anahtarıdır. Çoğu zaman işletmeler, hedef kitleleri hakkında belirsiz bir anlayışa sahiptir. Hedef kitlenin; yaşı, mesleği, yaşam tarzı, demografik özellikleri, alışkanlıkları, ilgi alanları konusunda çıkarımlarda bulunulmalıdır.
Satış stratejisi oluşturulması
Bir satış stratejisi oluşturmak; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak, yatırım getirisini artırmak, satış döngüsünü kısaltmak olarak tanımlanmaktadır. İşletmenizin stratejiyi doğru bir şekilde uyguladığından ve hedeflerine ulaştığından emin olmak için temel performans göstergelerini eklemek somut verilere ulaşmada etkili olmaktadır.
Pazarlama faaliyetlerini belirlemek
Pazarlama ve olası satış yaratma, herhangi bir işletme için çok önemlidir. Bu nedenle potansiyel müşterileri hedeflemeye dair ayrıntılı bir plan geliştirmek önemlidir. Daha iyi sonuçlar elde etmek için satış ve promosyon çalışmaları gerçekleştirmek gerekmektedir. Satışlar, potansiyel müşteriler elde ederek pazarlamadan yararlanır ve pazarlama, satış görevlilerinden müşteriler hakkında bilgi alarak sonuçlarını iyileştirir.
Satış faaliyetlerinin uygulanması
Satış hunisinin her aşamasında hedef kitlenizle nasıl etkileşim kurulacağının farkında olunması, potansiyel alıcıyı potansiyel bir alıcı olarak nitelendirmeyi, onlara ürününüzü sunmayı, itirazlarıyla çalışmayı, anlaşmaları kapatmayı ve onları geri dönen müşterilere dönüştürmek için müşterilerle iletişim halinde olmayı içerir.