TOBB KGK'nin yalnızca Türkiye'de değil dünyada da takdir edildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, KGK'nin girişimciliğin özendirilmesi, geliştirilmesi konusunda her zaman yol gösterici olduğunu ifade etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (TOBB KGK) tarafından düzenlenen, "Dünya Kadınlar Günü Etkinliği ve Sanayide Kadın Eli Projesi Ödül Töreni" TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, son 20 yılda Türkiye'deki kadın girişimci oranının yüzde 6'dan yüzde 12'ye çıktığını ifade ederek, hedeflerinin bunu yüzde 50'ye çıkarmak olduğunu söyledi.
TOBB KGK'nin yalnızca Türkiye'de değil dünyada da takdir edildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, KGK'nin girişimciliğin özendirilmesi, geliştirilmesi konusunda her zaman yol gösterici olduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliğiyle ilgili uluslararası desteklere de değinerek, Avrupa Kalkınma Bankasından (EBRD) kredi temin ettiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilere Kredi Garanti Fonu aracılığıyla bu imkandan yararlanma çağrısında bulundu.
Hisarcıklıoğlu, kadınlar için iş sözleşmelerinde esnek ve uzaktan çalışma modellerine yer verilmesinin önemini vurgulayarak, "Kısmi ve uzaktan çalışmaya yatkın emeğini ve katkısını koyabilecek kadınlar mevzuattan kaynaklanan nedenlerle iş gücü piyasasının dışında kalmaktadır. Aile Yılı kapsamında gerekli mevzuat ve değişiklikleri yaparak daha fazla kadının ülkemize katkı sağlamasına vesile oluruz." diye konuştu.
Kadın imalatçılara yönelik destek mekanizmalarının güçlendirilmesinin gerekliliğini anlatan Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim, hibe ve teşvik programları, ihracat destekleri, eğitim, danışmanlık hizmetleri gibi uygulamalarda kadın imalatçılara pozitif ayrımcılık yapılmasının kadınların ekonomiye değer üretmesi için büyük önem arz ettiğini vurguladı.
KADINLARI İSTİHDAM, İŞ GÜCÜ PİYASASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da toplumsal hayatın hangi alanında yer alırsa alsın, ister evinde ister tarlada ister iş hayatında ister yönetici koltuğunda ya da bir makamda olsun, tüm kadınların emekçi olduğunu söyledi.
Çalışma hayatında kadınların aklına, fikrine ve desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Işıkhan, "Kadınları istihdam, iş gücü piyasası, sendikal örgütlenme hakkı, çalışma saatleri, iş ve aile uyumu, çalışma şartları da dahil olmak üzere her alanda güçlendirmeye önem veriyoruz. Kadın istihdamını artırma ve nitelikli işgücü hedeflerimize yönelik olarak, özellikle İŞKUR aracılığıyla yürüttüğümüz program ve projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Işıkhan, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ve toplumsal farkındalığın geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın teşrifleriyle, "İş Pozitif"i geçen yıl hayata geçirdiklerini ve bu projeyle, 950 bini aşkın kadının, işe yerleşmesine aracılık ettiklerini aktardı.
Işıkhan, İş Pozitif'e ilave olarak, "Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi"ne (KİPAP) katılımcı olan kadınlara, çocuk bakım desteği sunduklarını belirtti.
Vedat Işıkhan, 2024'te işe yerleşen 1,5 milyon vatandaşın 556 bininin kadın olduğuna dikkati çekerek bu verilerin, kadınların çalışma hayatındaki istek ve azmi ile kalkınma ve gelişme sürecinde ne kadar önemli bir role sahip olduklarını gösterdiğini söyledi.
Bakan Işıkhan, çalışma hayatının, saygı, güven ve hakkaniyet temelinde inşa edilmesi gereken bir ekosistem olduğuna dikkati çekerek "İş yerlerinde psikolojik taciz, mobbing, bireylerin ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığını tehdit eden, iş verimliliğini ve kurumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorundur." ifadesini kullandı.
"Çalışma hayatında şiddete sıfır tolerans" ilkesi kapsamında işverenlerden çalışanlara, kamu kurumlarından sivil topluma kadar herkesin sorumluluk alması gereken bir sürecin içinde olunduğunu belirten Işıkhan, şöyle devam etti: "İş yerlerinde mobbinge karşı mücadelemizi daha etkin kılmak adına 2011/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi'ni güncelleyerek Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yeniden yayımladık. Yeni genelgemizle bu alanda, farkındalığı artırmayı hedefliyor ve mağduriyetleri önlemeye yönelik daha güçlü bir irade ortaya koyuyoruz."
"ON BİNLERCE KADIN İSTİHDAM EDİLDİ"
TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk de ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın temelinin kadınlar olduğunu ve ekonominin kadınların yaşamın her alanına katılmalarıyla kalkınabileceğini belirtti.
Öztürk, "Kadınların potansiyelini ortaya çıkaracak, onlara fırsat eşitliği sağlayacak ve yetkinliklerini artıracak projeler üretmek ekonomik büyümemizin anahtarlarından biri olacak." dedi.
"Sanayide Kadın Eli", "Tarımda Kadın Eli", "Teknolojide Kadın Eli" gibi birbirini takip eden projeler geliştirdiklerini bildiren Öztürk, Sanayide Kadın Eli Projesi'nin 32 ilde aktif olarak yürütüldüğünü, on binlerce kadının bu projeyle istihdam edildiğini belirtti.
Etkinlikte Sanayide Kadın Eli Projesi kapsamında kurslar açan, işbaşı eğitimleri veren ve en fazla kadın istihdamını sağlayan projenin uygulanmasına katkı sağlayan 13 TOBB KGK il başkanlarına ödülleri takdim edildi.