Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi yani ESBİS, devletin dijitalleşme yönünde attığı adımlardan bir tanesidir. Sektörler dijital dünyayla ayak uydurmak için yeni sistemlere ihtiyaç duyarken elektronik ortama taşınan işlemler, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamaktadır. KOBİ’ler ESBİS’i kullanarak ihtiyaçları olan bilgilere daha kısa sürede ulaşırken devletin yetkili mercileri ise takiplerini hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu yazımızda ESBİS Nedir, KOBİ’ler Esnaf ve Sanatkarlar Sistemi ile hangi işlemleri gerçekleştirebilir? Sorularının yanıtlarını paylaşacağız.
Devlet tarafından uygulamaya konulan ESBİS ile KOBİ’lerin işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmesi ve bilgilerin entegrasyonunun üst düzeye çıkarılması amaçlanmaktadır.
ESBİS Nedir?
Son dönemin popüler dijital uygulamalarından olan ESBİS, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oldukça merak uyandırmaktadır. ESBİS; KOBİ ve sanatkarların meslek odası ve sicil işlemleri ile ilgili ihtiyaç duydukları tüm işlemleri dijital ortamda gerçekleştirebilecekleri bir sistemdir. Bu sistemde KOBİ ve sanatkarların sicil bilgileri tutulmaktadır.
ESBİS’in Amaçları ve Faydaları Nelerdir?
Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi’nin amaç ve faydaları şu şekildedir:
- KOBİ ve sanatkarlara ait istatistiki bilgiler toplayıp onlarla ilgili yapılacak çalışmalara yardımcı olmak,
- KOBİ ve sanatkarlar ile ilgili mesleği destek ve eğitimler de dahil olmak üzere geleceğe yönelik sağlam stratejilerin tasarlanmasına yardımcı olmak,
- KOBİ ve sanatkarların sicil işlemlerini hızlı tamamlamak, maliyeti ve zamanı azaltmak,
- KOBİ ve sanatkarların üye oldukları meslek kuruluşları ve meslek odaları hakkında bilgilere doğru ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamak,
- Meslek kuruluşları tarafından yapılan işlemlerin merkezi olarak denetlenmesini sağlamak.
ESBİS’i Kimler Kullanabilir?
ESBİS sistemi kullanıcıları şu şekilde sıralanmaktadır:
- KOBİ’ler
- Esnaf ve sanatkarlar
- Konfederasyon
- Federasyonlar
- Esnaf Birlikleri
- Esnaf Odaları
- Sicil Müdürlükleri
- Ticaret Bakanlığı Birimleri
KOBİ’ler ESBİS Üzerinden Hangi İşlemleri Yapabilir?
KOBİ’ler ESBİS sistemi üzerinden Tescil, Tadil ve Terkin işlemlerini yapabilmektedir. Bu işlemler aşağıdaki süreçleri kapsamaktadır:
- Tescil: Ticari faaliyetlerini başlatan KOBİ ve sanatkarların işlemleri
- Tadil: Mevcut durumunda değişiklik yapan KOBİ ve sanatkarların işlemleri
- Terkin: Ticareti faaliyetlerini sonlandıran KOBİ ve sanatkarların işlemleri
Yukarıda sıralanan işlemlerin tümü ESBİS sistemi üzerinden dijital ortamda gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra esnaf ve sanatkarlar aşağıdaki işlemleri de yapabilmektedir:
- İl ve ilçelerdeki esnaf sayısını ve dağılımları öğrenilebilir.
- Esnaf borçları, ödemeleri ve sicil kaydı sorgulama işlemleri yapılabilir.
- Kendilerine veya meslek odalarına ait çeşitli raporlara ulaşılabilir.
- Bağlı oldukları meslek kuruluşlarına ait bilgiler edinilebilir.
- İkamet, nüfus ve vergi bilgilerine ulaşılabilir.
ESBİS’e Nasıl Kayıt Yapılır?
Sisteme giriş yapmak isteyen esnaf ve sanatkarların en çok merak ettikleri soruların başında ESBİS kayıt nasıl yapılır gelmektedir. Kayıt işlemleri için ekstra bir uygulama bulunmamaktadır. ESBİS ekranında giriş butonuna tıklayın kullanıcılar, daha sona e-devlet bilgileri ile sisteme giriş yapabilmektedir. Bilgilerin girilmesinin ardından ESBİS kayıt işlemleri tamamlanmaktadır.
ESBİS’e Nasıl Giriş Yapılır?
ESBİS Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bir sistemdir. ESBİS giriş işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
- KOBİ ve sanatkarlar ESBİS sistemine esbis.ticaret.gov.tr adresinden giriş yapabilmektedir. Kullanıcıların e devlet şifreleri ile giriş yapmaları yeterlidir.
ESBİS Numarası Nedir?
ESBİS numarası, sisteme kayıt olan esnaf ve sanatkarlara verilen sıralamadır. Kullanıcılar sadece bu bilgiyi kullanarak da işlemlerini geçekleştirebilmektedir. Ticaret Bakanlığı EBSİS no sorgulama işlemi için esbis.ticaret.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. ESBİS numarası kullanıcı profilinin altında yer almaktadır.