KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, helal endüstrisi konusunda Türkiye’nin çok ileri adımlar attığını belirterek, “KOSGEB de işletmelerimizin helal akreditasyona girmeleri için elinden geleni yapacak. Bu anlamda da şu anda 10 bin liralık belgelendirme desteğini KOBİ’lerimize sunuyoruz” dedi.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Kazan 2022 Ekonomi Zirvesi’ne katılan KOSGEB Başkanı Kurt, Tataristan Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Tataristan Girişimciliği Geliştirme Fonu ile bir eylem planı imzaladı. Kurt, imzalanan anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulunurken dünyada helal pazarının geldiği nokta ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Helal Akreditasyona 10 Bin Lira
Türkiye’deki helal belgelendirme desteklerine ve Türkiye’nin KOBİ’lere ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşımlarına değinen Kurt, “Türkiye’de helal akreditasyonu destekliyorduk. Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından belgelendirme yaptırmak isteyen KOBİ’lerimize 2 bin 500 liraya kadar destek veriyorduk. Şimdi bu rakamı 10 bin liraya çıkardık” İfadelerine yer verdi.
Yükselen Trend
Kurt, helal endüstrisine artan ilgiye dikkati çekerek, “Helal endüstrisi dünyada da yükselen bir trend, özellikle Müslüman ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Türkiye’de de bununla ilgili çok ileri adımlar atılıyor. KOSGEB de işletmelerimizin helal akreditasyona girmeleri için elinden geleni yapacak. Bu anlamda da şu anda 10 bin liralık belgelendirme desteğini KOBİ’lerimize sunuyoruz” dedi.
Bilgi ve Tecrübe Paylaşımına Hazırız
Türkiye’de son 20 yılda ivme kazanan KOBİ’lerin dünyada ilgi çektiğini belirten Kurt, özellikle gelişmekte olan ülkelerin Türkiye’nin bu hikâyesini merak ettiğini belirtti.
Kurt, zirvede Tataristan Girişimciliği Geliştirme Fonu ile daha önce imzaladıkları mutabakat zaptı çerçevesinde yeni bir eylem planı imzaladıklarını kaydederek, “Bu eylem planı çerçevesinde karşılıklı değişim programları ve KOBİ’lere yönelik birçok farklı çalışmayı Tataristan ile gerçekleştireceğiz. Türkiye’deki KOBİ’lerin gelişmesi, Tataristan’daki KOBİ’lerin kendilerini geliştirmeleri için iki kurum birlikte daha yoğun bir şekilde çalışacak” diye konuştu.
Türkiye’nin İlgi Çeken Başarı Hikâyesi Var
KOBİ’ler noktasında Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasındaki tecrübe paylaşımının önemine de değinen Kurt, şunları kaydetti:
İİT kapsamında çok farklı konular gündeme geliyor ama en önemli konulardan biri bize göre bu ülkelerdeki küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmeleri. Bu işletmeler hem istihdama ve ülkelerin ekonomik gelişimlerine hem de sosyal stabilitesine çok ciddi katkı sağlıyorlar. Türkiye’nin bu alanda bütün dünyada ilgi çeken bir başarı hikâyesi var. Türkiye’de KOBİ’ler son 20 yılda çok ciddi ivme kazandı. Türkiye ihracatı katlanarak sürekli artıyor. KOBİ’ler bu üretimden, ihracattan çok güçlü pay alıyorlar. Ülke ekonomisine çok ciddi katkı veriyorlar, istihdama katkı veriyorlar. İşin aslı, birçok ülke özellikle gelişmekte olan ülkeler bunları, Türkiye’nin hikâyesini merak ediyor.